1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Rahim Ve Yumurtalıkları Alınan Kadınlarda İleride Kanser Oluşabilir Mi?
Rahim Ve Yumurtalıkları Alınan Kadınlarda İleride Kanser Oluşabilir Mi?

Rahim Ve Yumurtalıkları Alınan Kadınlarda İleride Kanser Oluşabilir Mi?

Dünyada en sık uygulanan ameliyatlardan bir tanesi de şüphesiz ki rahim ve yumurtalıkların alınması ile ilgili olmaktadır.

A+A-

Özellikle de aşırı adet kanaması, kist ya da miyom gibi durumların meydana gelmesi aslında rahim ve yumurtalıkların alınması ile ilgili ameliyatların yapılmasının sebepleri arasında gösterilmektedir.

Rahim Alındıktan Sonra Kanser Riski Devam Eder Mi?

Eğer ki rahim, iyi huylu olarak nitelendirilen bir rahatsızlık sebebiyle alınmış ise örnek verilecek olursa aşırı kanama ya da miyom gibi ameliyattan sonra ileriki senelerde artık hasta olan Bireyde rahim kanserinin oluşma ihtimali sıfırdır. Rahim şu kez rahim ağzı olarak bilinen serviks ile beraber alınır. Rahim ağzında herhangi bir hastalık olmasa bile bu durum böyledir. Eğer ki rahim ya da rahim ağzı beraber çıkarılmış ise yani tıptaki ismi ile Total histerektomi yapılmış ise artık o hasta Bireyde rahim ağzı ve Rahim kanseri gelişme riski yine aynı şekilde sefer olacaktır.

Rahim alma ameliyatı esnasında rahim ağzı ameliyat ile alınmamış ise bu ameliyat genel itibariyle SubTotal histerektomi olarak isimlendirilir ve bu durum hasta olan bireyde bittiği senelerde rahim ağzından kanser ya da başka bir hastalık gelişme riskinin meydana gelebileceğini göstermektedir. Rahim ağzı kanseri çok az görülen bir kanser çeşididir. O sebeple bahsedilen risk düşük bir risk olmaktadır fakat yine de her yıl jinekolojik muayene ve tetkiklerden geçip simir testi HPV testi gibi test video ve diğer uygulamalardan geçirilmesinde fayda olacaktır.

Rahim ya da rahim ağzı alınmış olan bir kadında yumurtalıklar yani tıptaki ismi ile overler alınmamış ise eğer yumurtalık kanseri ile alakalı herhangi bir risk her kadında muhakkak olacaktır.

Bu sebeple her sene düzenli bir şekilde jinekolojik muayene ve diğer tetkiklerin yapılması kadın sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Eğer ki kadındaki rahimin alınmasının sebebi rahim kanseri ise yani tıptaki ismi ile endometrium kanseri ya da sarkom ise bu durumlarda ileriki senelerde kanserin Rahim bölgesinde ya da vücudun başka bölgesinde tekrar meydana gelme gibi bir durumu olabilir. Rahimin tamamen alınması aslında kanserin artık hiçbir zaman tekrar etmeyeceği anlamına gelmemektedir.

Yumurtalıkları Alınan Kadınlarda Kanser Riski Halen Devam Eder Mi?

Tek yumurtalığı alınan kadınlarda içeride kalan diğer yumurtalıklardan iyi huylu ya da kötü huylu her türlü hastalık kanserin oluşması riski devam edecektir. Kanser şüphesi ile ya da herhangi bir kist ya da buna benzer bir hastalık sebebiyle iki yumurtalığı birden alınan hastalarda ileride yumurtalık kanseri gelişme ihtimali olacaktır.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler