1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Özel hastaneye açılan tazminat davasının şartları nelerdir?
Özel hastaneye açılan tazminat davasının şartları nelerdir?

Özel hastaneye açılan tazminat davasının şartları nelerdir?

Özel hastanelerde yapılan tüm tıbbi müdahaleler için hem hastane yönetiminin hem hastanede görev alan hekimlerin hem de bu hastaneden hizmet alan hastaların sahip olduğu bazı sorumluluklar bulunmaktadır.

A+A-

Özel hastanelerde yapılan tüm tıbbi müdahaleler için hem hastane yönetiminin hem hastanede görev alan hekimlerin hem de bu hastaneden hizmet alan hastaların sahip olduğu bazı sorumluluklar bulunmaktadır. Bu sorumluluklar belirli sözleşmelerle kayıt altına alınmıştır.  Dolayısıyla sözleşmeye aykırı oluşabilecek her tür davranışta özellikle hastaların özel hastaneye tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.

Özel hastanede yapılan bir tıbbi müdahale sonucunda hasta zarar görüyorsa ve bu zarar karşılığında maddi ve manevi bir tazminat talebinde bulunuyorsa tüketici mahkemelerine dava açarak hukuksal süreç başlatılmaktadır. Dava açabilme yetkisi;

  • Eğer hasta 18 yaşından küçük ise ondan sorumlu olan ebeveynlerine,
  • Eğer hasta vefat etmiş ise mirasçılarına,
  • Eğer hasta 18 yaşından büyükse ve yaşamını sürdürüyorsa hastanın kendisine aittir.

Özel hastanelerde yapılan tıbbi müdahaleler sonucunda hastaların zarar görmesi onların farklı yataklarına sahip olduğunu göstermektedir. Zarar gören hasta veya hasta yakınlarının;

  • Şirket, gerçek kişi ya da adi ortaklık ile yönetilen hastane işletmesine,
  • Tıbbi müdahaleyi gerçekleştiren doktora,
  • Tıbbi müdahaleyi gerçekleştiren doktorun yapacağı yanlış müdahaleleri sigorta altına alan sigorta şirketlerine dava açma hakkı bulunmaktadır.

Malpraktis ve doktora açılan tazminat davaları

Malpraktis doktor hatası demektir. Özel hastanelerde yapılan tıbbi müdahalelerde hastalar Doktor hatası nedeniyle zarar görüyorsa bu durum malpraktis olarak bilinmektedir. Ve özel hastane tazminat davası nedenlerinin başında gelmektedir.

Özel hastanelerde görev alan her bir doktor hastasına karşı farklı birçok sorumluluğa sahiptir. Tüm bu sorumluluklar bir sözleşme ile kayıt altına alınmıştır. Eğer doktor sözleşmeden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmiyor ve bu nedenle hasta zarara uğruyor ise hastalar ve yakınları maddi ve manevi tazminat hakkı elde etmektedir. Tüketici Mahkemelerinde açılacak olan özel hastaneye tazminat için şu detaylar çok önemlidir;

Doktor ve hasta arasında bir sözleşme bulunmalıdır.

Bu sözleşme yazılı olabileceği gibi örtülü bir sözleşmede olabilmektedir. Bu sözleşmede doktorun hastasına karşı sahip olduğu tüm sorumluluklar detaylı bir şekilde yer almaktadır. Ve bu sözleşmeye uygun olmayan tüm doktor davranışları ve hataları direk olarak tazminat hakkını ortaya koymaktadır.

Bu sözleşmenin doktor tarafından ihlal edilmiş olması gerekmektedir

Borçlar Kanunu’nun 96. maddesine göre sözleşmede yer alan sorumlulukların ‘hiç veya gereği gibi ifa edilmemiş’ olması gerekmektedir. Doktor dikkatsizliği, bilgisizliği ve ilgisizliği nedeniyle hastalara teşhis ve tedavi sürecinde yanlış uygulamalar yapabilmektedir.

Hastada bir zarar meydana gelmelidir

Yapılan yanlış müdahale sonucunda hastanın zarar görmüş olması gerekmektedir. Bu zarar maddi veya manevi olabilir.

Meydana gelen zararın doktor kusuru nedeniyle oluşması gereklidir 

Hastada meydana gelen bu zararın doktor tarafından yapılan hatalı uygulama sonucunda olması gereklidir. Zarar direk olarak doktor kusuru olmalıdır. 

İlliyet bağı olmalıdır

Meydana gelen zarar ve doktorun müdahalesi arası arasında illiyet bağı oluşması gerekir. Yani hastanın zarar görmesinin nedeni doktorun müdahalesi ile ilişkilendirilmelidir.

Tüm bu detaylar ve özel hastaneye açılacak olan tazminat davaları hakkında en doğru bilgiler için hukuk bürolarından destek alabilirsiniz.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.