1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. En Çok Uygulanan Diyet Listeleri Nelerdir?
Obezite Nedir? Obezite Nedenleri, Tedavisi ve Obezite Diyeti

Obezite Nedir? Obezite Nedenleri, Tedavisi ve Obezite Diyeti

Obezite; aldığımız enerji ve kalorinin verdiğimiz enerji ve kaloriye göre daha fazla olması, bu kalan enerji ve kalorinin bedenimizde yağ dokusu olarak kalması hâline denir.

A+A-

Her kalori bizim düşmanımız değildir. Unutmamalı ki insan vücudunun kaloriye de ihtiyacı vardır. Yalnız bu kalorinin harcadığımız enerjiden fazla olmaması gerekiyor.

Dolayısıyla hareketli bir yaşam tarzı her zaman daha sağlıklı bir gelecek olacaktır. Obezite sadece şişmanlık olarak kabul edilmemelidir. Obezite beraberinde mutlaka hastalıkları da getirir. En önemlisi hayat kalitemizi düşüren en önemli faktördür. Zaten dünya sağlık örgütü de obeziteyi salgın hastalık olarak nitelendiriyor.

Çünkü ev yemek kültüründen oldukça uzaklaştık. Fastfoodlar, ayaküstü yemeler ve daha az hareket olduğu için obezite çağımızın en önemli hastalığı haline geldi. Rafine edilmiş yiyecekler ve kapalı hazır paketler daha kolay gibi göründüğünden çok fazla tüketiyoruz. Yalnız dünya genelinde obezite çocukluk dönemine kadar inmeye başlamış durumda. Bunun önüne geçebilmek için işe önce kendimizden başlamalıyız.

Obezite Nedenleri

Obezite’ nin nedenleri arasında en önde gelenler genetik olması, çevresel faktörler ve kişisel faktörler gelir. Genetik olan insan vücudunun %60 ‘ ını kaplar. Geriye kalan %40’ lık oran çevresel ve kişiseldir. Eskiye doğru gittiğimizde ilk insanlarda obezite gibi bir sorunlar görülmemektedir. Bunun sebebi ise insanların tarımcılıkla, hayvancılıkla uğraşmalarıydı. Bu sayede hem organik işlenmemiş ve genetiği bozmayan yiyecekler yiyorlardı.

Bunun yanında çok fazla çalıştıkları için yediklerini yakacak harekete sahiptiler. Obezite aslında küreselleşen düzene geçtiğimiz gün itibariyle başladı. Hazır sunulan yiyecekler bunun yanında hareketsiz bir yaşam bizim daha sağlıksız yaşamamıza neden oldu. Bilgisayar üzerinde saatlerce vakit geçiren bir çocuk ve sürekli ona yemek yedirmeye çalışan bir birey düşünürsek.

Sürekli ekrana odaklanmış gözler yanında birini istemediği için daha agresifleşiyor. Dolayısıyla yemek yemek istemediği için izlerken yemek yedirilmeye çalışılıyor. Bu durum çocukta daha az harekete ve doymama hissine neden oluyor. Bu konuda bireylerin kendileri yemek alışkanlıkları edinmeleri ve teknoloji konusunda kısıtlama yapması gerekiyor. Yapamayan ebeveynler mutlaka destek almalılar.

Obezite Tedavisi

Ciddi anlamda bir obezite rahatsızlığınız var ise mutlaka bir hekim desteği almalısınız. Obezite tedavisinde diyetisyen bölümüne gidilir. Yalnız özel hastane haricinde önce iç hastalıkları veya dahiliye bölümüne gidilir. Daha sonra gerekli bölüme sizi yönlendirirler.

Obezite konusunda en bilinen yöntem mide ameliyatıdır. Yalnız diyetisyenler öncelikle düzgün beslenme programına sizi sokar. Burada aç kalmadan dengeli beslenme programıyla sizi zayıflatmak hedeflenir. Genellikle bu başarılı bir yöntemdir.

Sabırla bu programa devam etmelisiniz. Yalnız ciddi bir obezite söz konusuysa iştah azaltıcı ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanında 100 kiloyu aşkın obezitelerde diyet programları işe yaramıyor ve kronik bir hastalık varsa mide ameliyatı düşünülebilir.

Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diyetisyenler genellikle 100 kg aşkın hastalarda ve kronik rahatsızlıkları olanlarda bu yöntemi tercih edebilir. Keyfi ve isteğe bağlı bir mide ameliyatı kesinlikle yapılmamaktadır. Midenizin bir kısmı ameliyatla alınır. Bu ameliyattan sonra çoğu insanlar eskisi gibi yemek yiyeceğini düşünür ama burada da kısıtlamalar olacaktır.

Örneğin tuz tüketimi, yağ tüketimi kısıtlanır. Bazı yiyeceklerde yasaklamalar gelebilir. Midenizin bir kısmı alındığından fazla dolum olamayacağı için otomatik olarak zayıflamaya başlarsınız.

Obezite Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle düzenli uyku ve vaktinde yemek alışkanlığı edinilmelidir. Çünkü uyku beyninizin iyi salgılamasına yardımcı olur. Düzensiz uykular kilo almaya neden olabilir. Akşam 22.00 – 23.00 arası uykuya geçmiş olmak gerekiyor. Bir insan için en verimli uyku vakitleri 22.00 ila 02.00 arasıdır. Bu aralıklarda uyuduğunuzda daha dinç ve canlı uyanacaksınız.

Sabah kahvaltınız en geç 10.00 da bitmelidir. Kahvaltıda bol şarküteri, 2 tane haşlanmış yumurta, bir dilim Siyez ekmek, 7 tane zeytin ve serçe parmağı kadar peynir yenilebilir.

Öğlen 13.00 – 14.00 arası bir dilim et, balık gibi ürünlerle birlikte salata. Ara öğün 15.00 – 16.00 arası 1 tane meyve üzerine tarçın ekleyerek yemelisiniz.

Akşam yemeği en geç 18.00 da bitmelidir. Burada bir kâse tanesiz çorba ve 3 yemek kaşı kadar sebze yemeği ve bol şarküteri yenilebilir. Saat 18.00’dan sonra bir şey yenilmemelidir. Eğer çok acıkırsak yine salata turu bir şey tüketilebilir.

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Diyet yaparken hazır ve işlenmiş gıda tüketmemeye özen göstermelisiniz. Yemek yerken telefon, TV, bilgisayar gibi şeylerle meşgul olmamalı ve sadece yemeğe odaklanmalıdır. Ekmek kesinlikle tüketilmemelidir. Bunun yerine organik Siyez ekmeği yemelisiniz. Çünkü ekmek ve unda çok fazla gluten olduğundan hazmı çok zor olacaktır.

Buda mide şişkinliğine ve kabızlığa yol açar. Vücutta ödemin toplanmasına neden olur. Bununla birlikte karbonhidrat içeren ürünlerden de uzak durmalısınız. Karbonhidrat vücutta yağ toplanmasına neden olur.

Ne kadar diyet yapsanız da tartıda belli olmaz, boşuna aç kalmış olursunuz. Karbonhidrat vücudumuz için önemli bir besin yalnız ciddi bir obeziteniz varsa ideal kilonuza geldiğinizde gönül rahatlığıyla bunları tüketebilirsiniz.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.