1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Mobil Ödeme Nedir? Nasıl Kullanılır? Avantajları, Dezavantajları Nedir?
Mobil Ödeme Nedir? Nasıl Kullanılır? Avantajları, Dezavantajları Nedir?

Mobil Ödeme Nedir? Nasıl Kullanılır? Avantajları, Dezavantajları Nedir?

Mobil ödeme operatörler tarafından sağlanan ve hat üzerinde yer alan bakiyenin olmasıyla alışveriş yapılabilen bir sistemdir. Günümüzde önde gelen operatörlerde "mobil ödeme" sistemi bulunmaktadır.

A+A-

Alışveriş yapmak istediğiniz iş yerinin yalnızca operatörle anlaşması olması gerekmektedir. Bazı operatörlerle bu durum mümkün olabilmektedir. Anlaşma yapılabilen iş yerleri üzerinden müşteriler alışverişlerini güvenli bir şekilde yapabilmektedir. Alışveriş yapılırken SMS onayı istenmektedir. Gelen SMS onayının yapılmaması durumunda herhangi bir ödemenin yapılması mümkün olmaz. Faturalı ve faturasız hatlar için kullanılabilen bir ödeme sistemidir. Bu ödeme sistemini kullanan kişiler alışverişlerini güvenli olarak yapar. Faturalı hatta sahip olan müşteriler ay sonunda gelen faturasına mobil ödemeyle yapılan tutar yansıtılır. Faturasız hat sahipleri içinse halihazırda olan bakiye üzerinden işlem yapılabilir. Mobil ödeme yapmadan önce özellikle alışveriş yapmak istediğiniz yerin güvenli olduğundan emin olunuz.

Mobil Ödeme Nasıl İptal Edilir?

Mobil ödemeyi iptal etmek için operatörünüze göre hareket etmeniz gerekmektedir. Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell operatörleri için mobil ödeme sistemi iptal edebilir.

Türk Telekom operatörüne ait hattı olan kişiler mobil ödemeyi iptal etmek için MOBILODEME IPTAL yazarak 5555’e gönderebilir. Aynı zamanda mobil ödeme iptal etme işlemi operatörün uygulaması üzerinden de yapılabiliyor.

Vodafone operatörüne ait bir hattınız varsa ve mobil ödemeyi iptal etmek istiyorsanız MOBILODEME KAPAT yazarak 7878’e gönderebilirsiniz.

Turkcell Operatörüne ait bir hattınız varsa ve mobil ödemeyi iptal etmek istiyorsanız MOBILODEME IPTAL yazarak 2222’ye gönderebilirsiniz.

Bu yöntemleri kullanarak mobil ödeme kapatma işlemlerini yapabilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde özellikle dolandırıcılara karşı fırsat vermemiş olursunuz.

Mobil Ödeme Nasıl Açılır?

Hattınızı aldınız ve mobil ödemenizi açmak istiyorsanız belirli kurallara uymanız gerekmektedir. Bazı operatörler mobil ödemenin açılabilmesi için hat sahibinin belirli bir süre o hattı kullanmasını isteyebiliyor. Hattınızı mobil ödemeye açmak için şu yolları kullanabilirsiniz.

Türk Telekom operatörünü kullanıyorsanız MOBILODEME KAYIT yazarak 5555’e gönderebilirsiniz.

Vodafone operatörünü kullanıyorsanız MOBILODEME AC yazarak 7878’e gönderebilirsiniz.

Turkcell operatörünü kullanıyorsanız MOBILODEME AC yazarak 2222’ye gönderebilirsiniz.

Mobil Ödeme Nasıl Kullanılır?

Mobil ödeme sistemini kullanmak çok basittir. Başarılı bir şekilde mobil ödemeyi yapabilmek için hattınızda limitlerin açık olması gerekmektedir. Limitlerin açık olmasıyla alışverişler kolaylıkla yapılabilir. Ayrıca alışveriş yapmak istediğiniz yerin sizin operatörünüzle anlaşması olması gerekmektedir. Alışveriş yapacağınız siteye giriş yaptığınız anda ödeme seçenekleri arasında mobil ödeme yer alıyorsa bu seçeneği seçmelisiniz. Ödeme bölümünde sizden girmeniz istenecek bilgiler bulunur. Bu bilgiler arasında cep telefonu ile ödeme yapacaksanız kendi telefon numaranızı girmelisiniz. Numaranızı girdikten sonra size bir SMS onay mesajı gelecektir. Bu mesajı onayladıktan sonra mobil ödemeleriniz başarılı bir şekilde yapılmış demektir. Ödemeler özellikle faturalı ve faturasız hatlar olmak üzere değişiklik göstermektedir. Faturalı hatlarda ödemeler ay sonuna yansır. Müşteriler faturalarına baktığı zaman ayrıntılarda mobil ödeme ücretini görebilir. Bu kısımdan ödemeyi yaptığınız anda limitleriniz yenilenir. Mobil ödeme sistemi esasında bir ön ödeme sistemi olarak düşünülebilir. Faturalı hatlarda önceden hattın size tanımladığı mobil ödeme limiti üzerinden işlemleri yapmış olursunuz. Daha sonra ödemelerinizi yaparsınız. Ancak faturasız sistemlerde durum böyle değildir. Kullanıcıların hattında halihazırda bir bakiyenin bulunması gerekmektedir. Bakiyenin bulunmasıyla birlikte kullanıcılar istediği alışverişi güvenle yapabilir. Bazı operatörler yemek şirketleriyle anlaşma yapmaktadır. Müşteriler bu internet sitelerini kullanarak mobil ödemeyi yapıp yemek sipariş edebilmektedir. İnternet üzerinden sayısız ürüne mobil ödeme yaparak ulaşabilirsiniz. Kolay ödeme imkanı sayesinde günümüzde çok sayıda kişi mobil ödemeyi kullanmaktadır.

Editör
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.