1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. KYK Borçları Silinecek Mi?
KYK Borçları Silinecek Mi?

KYK Borçları Silinecek Mi?

KYK borcunu ödemelerinde fırsat arayan mezunlar için ilk çalışma meyvesini verdi. KYK borcunu ödemekte zorlanan öğrenciler için Haziran ayında çıkarılan kanunla birlikte yapılandırma hakkı mezunlara verildi.

A+A-

Kredi ve Yurtlar Kurumu kredileri yüksek öğrenim gören öğrenciler için önemli bir yere sahip. Öğrenciler öğretim yılına göre bu kredileri alarak daha sonrasında ödeme izniyle birlikte bu kredileri kullanabiliyor. Fakat birçok öğrenci öğrenim süresi sona erdikten sonra bu kredileri ödeyemedikleri için öğrenim kredilerinde yapılandırma, indirim ve af bekliyor.

KYK borcunu ödemelerinde fırsat arayan mezunlar için ilk çalışma meyvesini verdi. KYK borcunu ödemekte zorlanan öğrenciler için Haziran ayında çıkarılan kanunla birlikte yapılandırma hakkı mezunlara verildi. KYK borcuna sahip olan ve ödemek zorlanan kişiler 30 Haziran 2021 tarihinden önceki borçlarını yapılandırabilecek. KYK borcu olan kişiler 31 Ağustos 2021 tarihinde yapılan başvuru ile borçlarını yapılandırma fırsatı yakalayacak.

Bazı öğrenciler KYK kredilerinin silinmesini umut ediyor. Ancak bugüne kadar KYK kredilerinin silinmesi ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı. Yani başka bir deyişle mezunların KYK borçlarının silinmesi şuan için mümkün görünmüyor. KYK yapılandırması ne zaman, KYK yapılandırma başvurusu nasıl yapılır, kimler KYK yapılandırması yapılabilir? sorularınızın tamamına ait cevaplar yazımızın devamında.

Kredi ve Yurtlar Kurumu her sene binlerce öğrenciye burs ve kredi desteği sağlayarak eğitim öğretim programlarında maddi destek sağlıyor. Öğrencilerin maddi durumuna göre geri ödemeli ve geri ödemesiz olarak verilen ödemeler öğrenciye eğitim süresi boyunca büyük bir destek sağlıyor. Maddi durumu iyi olmayan öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu geri ödemesiz burslar verirken maddi durumu iyi olan öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu geri ödemeli olacak şekilde krediler veriyor. Güncel olarak 650 TL olan Kredi ve Yurtlar Kurumu ödemeleri zaman zaman zamlanarak öğrencilerin eğitimi süresince destek sağlıyor. Ancak bu krediler mezun olduktan sonra öğrencilerin zor durumda kalmalarına neden olabiliyor. Özellikle mezun olduktan sonra iş bulamayan öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu kredisini ödemekte zorlanıyor. Bu nedenle de kredi borçlarının üzerine faiz binmeye başlıyor ve öğrenciler zor durumda kalıyor. Öğrenciler de Kredi ve Yurtlar Kurumu kredilerine gelecek af ve silinme haberlerini dört gözle bekliyor. Peki Kredi ve Yurtlar Kurumu kredilerine af çıkacak mı, Kredi ve Yurtlar Kurumu kredileri silinecek mi?

Kredi ve Yurtlar Kurumu Kredileri Silinecek Mi?

Kredi ve Yurtlar Kurumu kredilerinin silinmesi veya affı ile ilgili bir çalışma şu an bulunmamaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrencilere açık olarak belirtmiştir ki bu borçlarda herhangi bir af veya silinme yapılmayacak. Hali hazırda Kredi ve Yurtlar Kurumu kredilerinin silinmesi için bazı muhalefet partileri kanun tekliflerini mecliste paylaşmış olsalar da iktidar şuan için bu durumu kabul etmemekte. Ancak tüm meclisten geçen bir çalışma ile birlikte Haziran ayı sonrasında borçlar için yapılandırma yapılabilecek.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Kredisi Yapılandırması Nasıl Yapılır?

Kredi ve Yurtlar Kurumu kredilerini yapılandırmak isteyen mezunlar vergi dairelerine giderek ya da internet üzerinden müracaat ederek borçlarını yapılandırabiliyor. Dileyen kredi borçlarını Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait resmi web sitesi üzerinden internet ortamında başvuru yapabiliyor. Yapılandırma yapmak isteyen kişiler 31 Ağustos 2021 tarihine kadar bu başvuruları yapmalıdır. Bu web sitesine e devlet bilgileri ile giriş yapılabilmektedir.

Borç ödeme esnasında taksit seçenekleri vardır. Yapılandırma istenen borç yapılandırma başvurusu esnasında taksit istediklerini belirtmelidir. Dileyen taksit yapma seçeneği ile 6 taksit, 9 taksit, 12 taksit ve 18 taksit seçeneklerinden birini tercih edebilir. Bu noktada yapılandırma sonrasında taksit süresinde değişikliğe gidilemez. Kişi tercih ettiği vade seçeneği içerisinde borçlarını ödemelidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.