1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kredi Notu Nedir?

Kredi Notu Nedir?

Günümüzde ülkemizde finansal geçmişin ortaya çıkarılması amacıyla kredi notu kullanılmaktadır. KKB toplanarak yapılan bu sisteme kredi notu denmektedir.

A+A-

Günümüzde ülkemizde finansal geçmişin ortaya çıkarılması amacıyla kredi notu kullanılmaktadır. KKB toplanarak yapılan bu sisteme kredi notu denmektedir. Herkesin minimum bir kredi notu bulunur ve ilerleyen zamanlarda yapacağı işlemler kredi notuna göre değerlendirilir. Elde edilen bu puanları öğrenmek için kişilerin belirli bir ücret karşılığında kredi notuna erişmesi gerekmektedir. Ülkemizde bu puanlama sistemi oldukça gelişmiş bir durumdadır. Müşteriler verilere ulaşabilmek için yalnızca Findeks sitesine üye olarak kendi kredi notu hakkında bilgi sahibi olabilir. Kredi notuna bakan bireyler buna göre hareket edebilir.  Diğer ülkelerde de ülkemize benzer bir kredi notu puanlama sistemi bulunmaktadır. Bu puanlama sistemi yalnızca kişilerle sınırlı değildir. Aynı zamanlarda büyük şirketler içinde geçerli olabilen bir sistemdir.
Kredi notu kötü olan bireysel müşteriler daha sonra bankalar üzerinden yapacağı işlemlerde zorluk yaşayabilir. Bunun en önemli nedeni bankaların bireysel müşteriyi risk grubunda görmesidir. Belirli bir kredi notunun altında olan müşteriler riskli olarak değerlendirilir. Kişilerin risksiz olabilmesi için kredi notunun yüksek olması gerekmektedir. Bu noktada kredi notu düşük ancak kefil gösteren kişiler bankalar üzerinden işlemlerini yapabilmektedir. Ancak bankalarla müşterilerin arasının iyi olabilmesi için düzenli ödemelerin yapılması gerekmektedir. Bireysel müşteriler kredi notu risk raporunu günümüzde ücretsiz olarak alabilmektedir. Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden kişiler ücretsiz kredi risk raporu sorgulamasını yapabilir.
Risk Raporu Ortaya Çıkarılır
Kredi notuna göre bankalar  herkesi belirli bir risk grubuna sokar. En yüksek puana sahip olan banka müşterilerinin herhangi bir riski bulunmaz. Çıkarılan risk durumuna göre bankalar size karşı olan tutumunu belirler. Bankaların çoğunluğu finansal talepleri değerlendirmeye alırken bu sistemleri kullanmaktadır. Bu noktada sistemler bireysel müşteriler üzerinde kesin değerlendirme sonuçlarını vererek bankalara sunar. Bireysel müşterilerin tüm grafiği ve finansal geçmişi bankaların sisteminde yer alır. Bu kurulan sistemler sayesinde bankalar müşterilere kredi verip vermeyeceğini belirleyebilir. Ayrıca eğer durum olumsuz ise bankalar müşterileri hiç değerlendirmeye almama hakkına sahiptir. Bu durumla birlikte bankalar zaman kaybetmeden daha kısa sürede işlemlerini yerine getirebilir.
Bankaların önüne kredi notu gelir ve kredi notlarının hepsi belirli bir risk grubunu ifade eder. Buna göre kredi notunun risk grupları şu şekilde sıralanabilir;
    • En Riskli Grup: 1-699 
    • Orta Riskli Grup: 700-1099
    • Az Riskli Grup: 1100-1499
    • İyi: 1500-1699
    • Çok İyi: 1700-1900
Puanları müşterilerin risk grubunu ifade edebilir. Bunlara göre bir sistem kurulmuş ve müşteriler analiz edilmiştir. Kredi notu sisteminde müşterilerin kredi notu 0 olarak görünüyorsa o müşterinin daha önce hiçbir bankayla çalışmadığını göstermektedir.  Kredi notunuzu öğrendiğiniz zaman karşınıza belirli bir not aralığı çıkar. Findeks kredi notunu sorgulama işlemlerini yaparak sizde kendi kredi notunuzu hemen öğrenebilirsiniz.
Kredi Notu En Önemli Değerlendirme Ölçütleri Arasındadır
Bankalar için kredi notu bir müşteriyi analiz etmek ve değerlendirmesini yapmak için önemli bir ölçüttür. Ancak bankalar yalnızca bu değerlendirme ölçütüne bakarak müşterileri değerlendirme altına almaz. Belirli kriterler ve değerlendirme ölçütlerinin arasından bankalar müşterilere olumlu yanıt verebilir. Findeks kredi notu sisteminin her müşteriyi eline alması ve analiz etmesiyle bu alanda birçok veri depolanmış bir şekilde muhafaza edilmektedir. Günden güne önemi artan kredi notunun bankaları işini kolaylaştırdığını söylemek yanlış olmaz. Bankalar kredi notu haricinde çeşitli değerlendirme ölçütlerini ele alabilir. Özellikle müşterilerin gelir durumu bu noktada en önemlisidir. Müşterilerin son zamanlarda gelir durumu iyiyse ve ödemelerini düzenli olarak yerine getiriyorsa bankalar bunu olumu olarak algılayabilir.
Bankaların bir diğer baktığı değerlendirme ölçütü yalnızca bu değildir. Aynı zamanda müşterilerin çalıştığı kurum önemlidir. Bununla birlikte hane halkı gelir durumunun ne olduğuna bakmak gerekir. Tüm bu ölçütler olumluysa bankalar müşterilere olumlu gözle bakabilir. Ayrıca çeşitli ek gelirler bulunuyorsa banka müşterileri işlemlerini en iyi şekilde yapabilir.
Ülkemizde Kredi Notuna Bakan Yer Findeks
Ülkemizde kredi notunu belirleyebilen ve sorgulanabilen tek sistem Findeks sistemidir. Müşteriler günün herhangi bir zamanında Findeks sistemine giriş yaparak kendi kredi notunu hemen sorgulayabilir. Kredi notunu belirleyebilen tek kurum Findeks sistemidir. Kredi notunu değerlendirebilecek tek veri kaynağı günümüzde Findeks olarak bilinir. Dolayısıyla bu sistemin son derece iyi bir şekilde kullanılması önemli bir avantajdır. Findeks sisteminin önemli olmasının en büyük nedeni ülkemizde bulunan bankaların verilerini bu kuruluşla paylaşabilmesidir. Ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankalar kendi verilerini belirli bir sisteme aktararak paylaşmaktadır. Bu sayede ortak bankacılık sistemi sayesinde daha avantajlı bir çalışma gösterilebiliyor. 
Değerlendirme Ölçütleri Değişebilir.
Her banka belirli kriterlere ve verilere bakar. Ancak bankaların değerlendirme ölçütleri kendilerine göre değişiklik gösterebilir. Her banka kendince çeşitli değerlendirme ölçütlerini ele alabilir. Kredi değerlendirme aşamasında finansal kuruluşlar için kredi notunu sorgulama önemli bir ölçüt olabilir. Ancak özellikle kredi kullanmak isteyen bir müşterinin daha önceden bankayla çalışma durumu mevcutsa bu değerlendirmeler değişebilir. Dolayısıyla kesin bir cevap vermek doğru olmayabilir. Müşteriler daha önce çalıştığı bankalarla bir sorun yaşamışsa ve demelerinde herhangi bir aksama yaşamışsa bu durum olumsuz olarak algılanabilir. Bazı bankalar direk olarak bu duruma da bakabilmektedir.  Bankalar bu durum karşısında talepleri olumsuz olarak değerlendirebilir. 
Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?
Kredi notunu yüksek tutmak veya yükseltmek için her müşterinin ödemelerini eksiksiz ve düzenli bir şekilde yapması gerekmektedir. Daha önceden aksayan ödemeler mevcutsa özellikle bunları düzeltme yoluna gitmek son derece önemlidir. Bankalara karşı herhangi bir borcunuzun olmaması son derece olumludur. Kredi notunuzu yükseltmeniz için öncelikle gelir durumunuzu bir göden geçirin. Kendi gelir durumunuza göre bir borç ödeme analizi yaparak bu konuda sıkıntı yaşayıp yaşamayacağınızı çözümleyin. Eğer aylık bütçenizi aşan bir borç ödeme yükümlülüğünüz bulunuyorsa bütçenize göre bu ödemeleri yapılandırma yoluna gidebilirsiniz. Vadeyi uzatırsanız kredi ödeme sürecini daha esnek bir hale getirebilirsiniz. Aylık ödemelerinizi bu şekilde düzenli bir şekilde yaparak  kredi notunuzun yüksekte kalmasını sağlayabilirsiniz. 
Ödemelerinizi Bir Gün Bile Olsa Geciktirmeyin
Kredi notunuzu yüksek tutmak veya devamlı yükselmesini sağlamak için ödemelerinizi düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Kredi ödemelerinde yaşanan bir gün gecikmeler dahi kredi notunuzun olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu durum kredi notunuzun bir anda ciddi bir şekilde düşmesine neden olabilir. Bu duruma sın vermek için düzenli ödeme alışkanlığını kazanmanız gerekmektedir. Ödemelerinizi gelirinizin durumuna göre yapabilirsiniz. Ayrıca kredi ödemelerinizi otomatik bir şekilde yapmak için kendi planlamalarınızı önceden yapabilirsiniz. Kredi notunuzu en çok düşüren durum kredi ödeme düzenidir. Belirli bir düzen yoksa kredi notunun düşme ihtimali vardır. Bunun yanı sıra mevcut kredi borç durumunuz kredi notunuzu oluşturur. Kredilerinizin takibe düşmesini engelleyerek tüm yolları denemeniz gerekmektedir. Kredilerinizi düzenli bir şekilde yaptığınız takdirde daha sonra bankalar ile tekrar iletişime geçerek kredi alabilirsiniz. Günümüzde birçok kişi kredi alırken kredi notuna ve gelir durumuna takılarak olumsuz sonuç almaktadır. Geçmişe yönelik atılan adımlar size gelecekte olumlu olarak geri dönebilir. Bunu sağlamak için yalnızca dikkat etmek gerekir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.