1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kredi Kartı Limit Düşürme İşlemi Nasıl Yapılır?
Kredi Kartı Limit Düşürme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kredi Kartı Limit Düşürme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kredi kartları artık hayatımızın en önemli parçalarından bir tanesi. Bir iş sahibi olan kişilerin büyük bir kısmı kredi kartlarını çıkarıp düzenli olarak kullanıyor.

A+A-

İşyerlerinden maaşlar bankalar aracılığıyla hesaplara yattığından ve bankalar hesap açarken kredi kartı da çıkarttığından insanlar istemeseler de kredi kartı sahibi olabiliyorlar.

Kredi kartları bazı insanlar için her zaman uzak durulması gereken bir ürün. Ancak kredi kartları doğru kullanılırsa son derece büyük avantajlar sunabiliyor. Özellikle yüksek meblağlarda alışveriş yapılırken sunulan taksit imkanı son derece önemli. Bunun yanı sıra her alışverişte kazanılan ve kartta biriken puanlar da kredi kartlarının avantajları arasında yer alıyor.

Kredi kartlarında yapılan en büyük hata, insanların kredi kartı limitini kendi parası olarak görmeye başlaması. Aslına bakılırsa bu limit değerleri insanlara sunulan bir çeşit kredi. Taksitli ya da taksitsiz olarak ödenen bu kredileri kendi parası gibi gören ve harcayan kişiler uzun vadede ciddi ödeme zorlukları çekebiliyorlar. Bunun ardından da milyonlarca kredi kartı borçlusu ortaya çıkıyor.

Kredi kartlarındaki en büyük sorun yüksek limitler. İnsanlar maaşlarının 2-3 katı kredi kartı limitlerine sahip oluyorlar. Bu kadar yüksek seviyede limitler insanları harcamaya iterken ciddi kredi kartı borçları oluşabiliyor. Bunun önüne geçmek adına kredi kartı limit düşürme işlemlerinin yapılması gerekli.

Kredi kartlarının limiti oldukça düşük seviyelere çekilirse bu durumda insanlar kendi bütçelerini aşmadan kredi kartlarını kullanabilir ve kartların dezavantajlarını ortaya çıkarmayabilirler. Kredi kartı limitinin düşürülebilmesi için kullanılabilecek birçok farklı yol bulunmakta. Bu yollardan herhangi bir tanesini kullanarak kredi kartlı limitinizi düşürebilir ve çok daha sağlıklı bir ev ekonomisi ile hayatınıza devam edebilirsiniz.

Mobil Uygulamalar Üzerinden Kredi Kartı Limit Düşürme İşlemi Nasıl Yapılır?

İnternetin bizlere sunduğu imkânlar doğrultusunda birçok banka işlemini artık mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Her banka için özel olarak üretilmiş olan mobil uygulamalara giriş işlemini gerçekleştirdikten sonra buradan EFT, havale, fatura ödeme ya da kredi kartı ödeme işlemleri kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor. Kredi kartı limit değişikliği işlemleri de bu uygulamalar üzerinden yapılabilen işlemlerden bir tanesi.

Mobil uygulamada yer alan “Başvurular” sekmesine girdiğinizde burada mobil uygulama üzerinden yapabileceğiniz kredi ya da kredi kartı başvurusu gibi sekmeleri göreceksiniz. Bu sekmeler arasından “Kredi Kartı Başvurusu” seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Bu sekme yeni bir kredi kartı için başvurmanız anlamına gelmeyecek. Kredi kartları hakkında yapılan tüm başvuruları kapsayan bir sekme.

Kredi kartı başvuru ekranına girdiğinizde ise karşınıza “Limit Artış Başvurusu” seçeneği çıkıyor. Bu seçenek üzerinden kredi kartı limitinizi arttırmak için rahatlıkla başvuru yapabiliyorsunuz. Ancak maalesef kredi kartı limitinin düşürülmesi için özel bir sekme bulunmuyor. Bankalar mobil uygulamalar üzerinden kredi kartı limit düşürme işlemine izin vermemekte.

Müşteri Hizmeti Üzerinden Kredi Kartı Limit Düşürme İşlemi Nasıl Yapılır?

Mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştirilemeyen kredi kartı limit düşürme işlemi için ikinci seçenek müşteri hizmetleri olacaktır. Bankaların müşteri hizmetleri numarasını mobil telefonlarınızdan aradıktan sonra karşınıza sesli cevaplama sistemi çıkacaktır. Direkt olarak müşteri hizmetlerine bağlanamazsınız.

Bankaların sesli yanıt sistemine “Kredi kartı limitimi düşürmek istiyorum.” demeniz yeterli olacaktır. Bu sesli yanıtı verdiğiniz anda banka sizi direkt olarak müşteri hizmetlerine bağlar. Çünkü bankanın sesli yanıt sistemi de direkt olarak bu işleme onay veremez. Bankanın yoğunluğuna göre birkaç dakika bekledikten sonra müşteri hizmetleri yetkiline bağlanmış olacaksınız.

Müşteri hizmetleri yetkilisi sizlere arama sebebinizi soracaktır. “Kredi kartı limitimi düşürmek istiyorum.” cümlesini bu aşamada tekrar kurmanız gerekiyor. Bu işlemin yapılabilmesi için sizlerden belli başlı kişisel bilgiler talep edilecektir. Güvenlik sorularını doğru bir şekilde cevaplamadan bu işlemleri yapmanız mümkün olmaz. Annenizin ya da babanızın adı veya annenizin kızlık soyadı hakkında güvenlik soruları gelebilir.

Güvenlik sorularını yanıtladıktan sonra kredi kartı limit düşürme işlemine başlanacaktır. Bu aşamada bazı bankalar limit düşürme işlemini gerçekleştirmemeniz adına sizlere bu işlemi neden yapmak istediğinizi sorabilirler. Eğer kesinlikle limitinizi düşürmek istiyorsanız bu soruları geçerek işlem üzerinde ısrarcı olabilirsiniz. Yapacağınız talep sonrasında kredi kartı limitleriniz istediğiniz seviyeye çekilecektir.

Banka Şubesinden Kredi Kartı Limit Düşürme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kredi kartlarının limitlerini düşürmek için yapabileceğiniz son adım banka şubesine bizzat gitmek olacaktır. Birçok kişi için bu seçenek ilk sırada gelebilir. Ancak artık internet ya da telefon görüşmeleri ile birçok işlem gerçekleştirilebildiğinden banka şubelerine gitmeye gerek olmaz. Bu sebeple de insanların son seçeneği olarak banka şubeleri görülür.

Banka şubesine gittiğinizde kendi müşteri temsilciniz ile görüşme talebinde bulunmanız gerekiyor. Bunun için kayıtlı olduğunuz banka şubesini tercih etmelisiniz. Aksi halde kredi kartı limit düşürme işlemini yapma imkânınız olmayabilir. Genellikle sizin için belirlenmiş olan banka şubesi evlerinize en yakın olan şube olduğundan sorun olmadan bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Müşteri temsilciniz ile görüştüğünüzde ona talebinizi iletmeniz yeterli olacaktır. Sizlerden kimlik kartınız talep edilir. Kimlik kartınızı teslim ettikten sonra tüm işlemler müşteri temsilcisi tarafından gerçekleştirilecektir. Yalnızca birkaç dakika içerisinde kredi kartı limitinizin sizin istediğiniz düzeye çekilir. Eğer isterseniz kredi kartınızın direkt olarak kapatılmasını da talep edebilirsiniz. Bu işlem de kolayca gerçekleştirilebilmektedir.

Kredi Kartı Limitleri Neden Çok Yüksek Seviyelerdedir?

Kredi kartı limitlerinin yüksek seviyelerde olmasının ilk sebebi kullanıcıların tercihidir. İnsanlar harcamayacak olsalar dahi kredi limitlerinin çok yüksek seviyede olmasını ve bu limitleri gerektiğinde kullanabilmeyi isterler. Bu durum bankalara kredi kartı başvurusu yapıldığında ortaya çıkmaktadır. İnsanlar alabilecekleri en yüksek limite sahip kredi kartını almak isterler.

Kredi kartı limitlerinin yüksek olmasının bir diğer sebebi bankaların otomatik limit arttırma sistemidir. Bankaların oluşturduğu sistemde kullanıcılar herhangi bir iptal talebinde bulunmazlarsa kredi kartı limitleri otomatik olarak arttırılır. Bu sonsuza kadar devam etmez ve belirli bir üst sınırı bulunur. Ancak aylık gelire göre belirlenen bu üst sınır oldukça yüksektir ve birçok insan mağdur olmasına sebep olabilir.

Otomatik Limit Artışı Nasıl İptal Edilir?

Limitinizi belirli bir seviyede tutmak ve kredi kartı limit düşürme işlemini yapmaya gerek duymamak istiyorsanız otomatik limit artışını iptal etmeniz gerekiyor. Daha önce bahsettiğimiz gibi limit düşürme işlemleri mobil uygulamalar üzerinden yapılamıyor. Ancak otomatik limit artışını iptal etme seçeneği mobil uygulamalar ile gerçekleştirilebilmektedir.

Mobil uygulamaya giriş yaptıktan sonra buradaki “Kredi Kartları” bölümüne giriş yapmanız gerekiyor. Burada “Kart Detayları” sekmesi bulunmakta. Bu sekmeye tıkladıktan sonra “Kart Ayarları” sekmesini göreceksiniz. Kart ayarlarında “Otomatik Limit Artışı” seçeneği bulunur ve bu aktif haldedir. Limit artışının yan kısmında yer alan aktif/pasif butonuna bir defa tıklayarak bu özelliği pasif hale getirebilirsiniz.

Mobil uygulama üzerinden gerçekleştireceğiniz bu işlem ile birlikte kredi kartı limitiniz artmayacaktır. Eğer kredi kartı limit düşürme işlemini gerçekleştirirseniz bu işlemi de yapmanız önerilir. Aksi halde tekrardan kredi kartı limitiniz otomatik olarak eski seviyesine yükselecektir. Bu işlem artışı başarılı bir şekilde engeller.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.