1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. KOBİ’ler ve Girişimciler Teşviklerden Nasıl Faydalanır ?
KOBİ’ler ve Girişimciler Teşviklerden Nasıl Faydalanır ?

KOBİ’ler ve Girişimciler Teşviklerden Nasıl Faydalanır ?

KOBİ’lerin halihazırdaki işlerini büyütmek, Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmek, yeni pazarlara açılmak gibi bir dizi sorunlarının çözümünün önündeki en büyük engelin finansman problemlerinden kaynaklandığı bir gerçektir.

A+A-

Aynı zamanda bir iş fikrine sahip olan ve Girişimci olarak nitelendirdiğimiz kişilerin de fikirlerini ticarileştirmek için finansmana ihtiyaç duydukları bilinen bir gerçektir.

Finansman sorunları genellikle özsermaye yetersizliği, kredibilite düşüklüğü, teminat eksikliği gibi genel sorunlardan kaynaklanmakla birlikte, bütüncül yaklaşımda ekonomik büyümeye katkı sağlamak amacıyla, kurum ve kuruluşlar tarafından KOBİ’lere ve Girişimcilere sağlanan teşvik unsurlarına yönelik farkındalık seviyesinin düşük olmasından da kaynaklanmaktadır.

Söz konusu amaçları gerçekleştirmek üzere, klasik bir davranış olarak kredi yoluna başvurulmakta, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı da krediye erişimde güçlük çekilmekte, bununla birlikte kullanılan kredilerin kısa vadeli olmasının etkisi, plana ve amaca yönelik olarak kullanılamayışı da geri ödeme problemlerini beraberinde getirmektedir.

Ülke genelinde KOBİ’lere yönelik yapmış olduğum anketten çıkan sonuçlara göre, teşvik unsurlarından faydalanma oranları oldukça düşük seyretmekle birlikte, sorunun ilgili unsurlardan haberdar olamama, bilgi ve farkındalık eksikliği, erişim problemleri, yoğun prosedürler, süreci takip edecek finans personeli istihdam edilememesi ve danışmanlık firmalarına olan güvensizlikten kaynaklandığı sonucuna varılmıştır.

Kurum ve kuruluşlarca, KOBİ’lere ve Girişimcilere yönelik teşvik programlarından nasıl haberdar olunacağı, ne şekilde faydalanılacağı ve hangi prosedürlerin takip edilmesi gerektiğine kısaca göz atmak gerekmektedir.

Söz konusu teşvikler, yeni bir işletme kurma, halihazırdaki işletmeyi büyütme, yeni yatırımlara girişme, Ar-Ge çalışmaları, uzman personel istihdamı, yeni ürün üretme, yeni pazarlara açılma ve ihracatı geliştirme gibi ticari faaliyetleri desteklemek üzere, uygun harcamalar olarak nitelendirilen harcamaların belli oranlarda (genellikle %50-75) desteklenmesini içermektedir.

Bu teşvik unsurları; Avrupa Birliği, Kalkınma Ajansları, ilgili Bakanlıklar, KOSGEB, TÜBİTAK, MFİB, TKDK, TTGV, TESKOMB, EXİMBANK, İŞKUR, KGF, TOSYÖV ve Melek Yatırımcılar gibi kurum ve kuruluşlarca ilgililerin kullanımına sunulmaktadır.

KOBİ’lerin ve Girişimciler teşviklerden faydalanmak için aşağıdaki yolu takip etmeleri gerekmektedir.

Teklif Çağrılarının Takip ve Tespit Edilmesi;

Teşviklere ilişkin teklif çağrıları ilgili kurumların web sitelerinden yayınlanmaktadır. Çağrılar genellikle kısa tarih aralıklarında açık olduğu için, belli aralıklarla takip edilerek, uygun programlar tespit edilmelidir.

Program Rehberinin İncelenmesi ve Uygunluğunun Tespiti;

Teklif çağrılarında, teşviklere yönelik ayrıntılı bir “Program Rehberi” yayınlanmaktadır. Bu Program Rehberinin dikkatlice incelenmesi oldukça önemlidir. Rehberde; ilgili teklif çağrısının hangi bölgeleri kapsadığı, teşvik miktarı, kimlerin yararlanabileceği, programın öncelikleri ve hedefleri, başvuru dosyasına ilişkin bilgiler, dosyanın ne zaman ve nereye teslim edileceği ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Rehber incelendikten sonra, başvuru sahibi olarak ilgili programdan faydalanılıp faydalanılamayacağına ilişkin uygunluk tespiti yapılmalıdır.

Proje Başvuru Dosyası Hazırlama;

Uygunluk tespitinden geçtikten sonra, programın öncelik ve hedeflerine paralel olarak gerçekleştirilmek üzere sunulacak proje için bir “Başvuru Dosyası” hazırlanmalıdır. Söz konusu Başvuru Dosyasına ilişkin Başvuru Formları ve Ekleri ilgili programla birlikte yayınlanmaktadır. Bu dosyalar indirilip, Program Rehberine uygun olarak dikkatlice hazırlanmalı ve uygunluk kontrolü yapılmalıdır.

Proje Başvuru Dosyasının Teslimi;

Hazırlanan projeye ilişkin Başvuru Dosyası, Program Rehberinde belirtildiği şekilde hazırlanarak, belirtilen yer ve tarihler arasında ilgili kuruma teslim edilmelidir.

Başarılı Projelerin Takibi;

Teslim edilen Başvuru Dosyaları, kurum tarafından incelenerek, sonuçlar web siteleri aracılığıyla ve ilgilinin posta adresine gönderilmek suretiyle duyurulur.

Sözleşmenin Yapılması ve Projenin Yürütülmesi;

İlgili programdan yararlanması uygun görülen proje sahipleri ile kurum arasında projenin yürütülmesi, harcamalar ve ödemeleri içeren bir sözleşme imzalanır. Projeler, sözleşmenin imzalanmasını müteakip, başvuru dosyasında belirtilen süre içerisinde (genellikle 3-24 ay arasını kapsar), bir proje koordinatörü ve yardımcıları yönetiminde usulüne uygun olarak yürütülerek sonlandırılır. Programa ilişkin teşvik miktarları ilgilinin belirtmiş olduğu banka hesabına aktarılır. Proje süresinin içerisinde ve bitiminde hazırlanacak olan raporlar, kuruma zamanında teslim edilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

Aynı proje için birden fazla teşvik unsurundan faydalanılamayacağı bilinmeli, proje süresinin bitiminde faaliyetlerin sürdürülebilir olması için gerekli tedbirler alınmalı, teşviklerden faydalanmak için yapılacak harcamalar “uygun maliyetler” çerçevesinde ve ilgili ihale usullerine göre yapılmalı, projede belirtilen faaliyet planına ve harcama takvimine riayet edilmelidir.

Teşviklerden faydalanmak elbette ki doğası gereği yoğun prosedürlere bağlı olmakla birlikte, proje dahilindeki amacı gerçekleştirmek için hayati öneme haiz olduğu unutulmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.