1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Klavyede Çalışmayan Tuşları Öğrenme Nasıl Yapılır?
Klavyede Çalışmayan Tuşları Öğrenme Nasıl Yapılır?

Klavyede Çalışmayan Tuşları Öğrenme Nasıl Yapılır?

Uzun yıllardır süren teknolojinin gelişimi özellikle 1980’li yılların ardından artık insanların evine yepyeni versiyonda bir ürün girmeye başladı. Bu versiyonun adı bilgisayar oldu. Bu yazımızda "klavyede çalışmayan tuşlar" hakkında bilgiler verdik.

A+A-

Birçok insan ilk çıkan bilgisayarlara oldukça şüpheyle yaklaşsa da geçen zaman içerisinde artık bilgisayar olmayan ev kalmadı. Bilgisayar denilince herkesin gözünde bir manzara canlanır. Bu manzara içerisinde bilgisayarın kasası, monitörü, faresi ve klavyesi vardır. Aslında her birinin kendi içerisinde işlevi farklıdır.

Örneğin kasa bilgisayarın bir bütün olarak çalışabilmesi için gerekli olan tüm parçaların birbirleriyle bağlantılı olarak çalışmasını sağlar. Aslında toparlanma alanıdır. Monitör bilgisayar kullanımının görsel olarak karşımıza gelmesini sağlar. Yazılan milyonlarca kodun görselleştirilmiş halini bize gösterir.

Mouse veya Türkçe adı ile fare ise yapacağımız işlemlerin kısa yolla el hareketleriyle yapılmasına olanak tanır. Yani bir dosyayı açmak, yeni klasör oluşturmak, yazı yazarken bir kısma gitmekte dahil birçok kısa işlemin yapılmasını sağlar.

Klavye ise harf, sayı, işaret ve bazı bilgisayara özel kısayol tuşları aracılığıyla bilgisayar kullanımını kolaylaştırmaya yarar. Bilgisayar kullanımında kaliteli bir klavye kullanımı oldukça önemlidir. Parmakları hemen yormayan ve kalın olmayan bir klavye oldukça idealdir. Klavye olmadığı durumlarda fare ile kullanabilmek için ekran klavyesi mevcuttur. Ama bildiğimiz klasik klavyeye göre kullanımı oldukça zordur.

Klavye Testi Yapmanın Önemi

Bilgisayar donanımları arasında her ne kadar fare ile klavye basit gibi görünse de aslında oldukça önemli iki donanımdır. İkisinden birisinin olmaması durumunda bilgisayar kullanımınız tam bir çileye dönüşebilir. Dizüstü veya masaüstü bilgisayarların klavyelerini ara sıra test etmek oldukça önemlidir.

Çünkü bazı klavyelerin fiyatı oldukça yüksektir. Bu durumda olası bir arıza zamanında fark edilmiş olur ve müdahale konusunda bir gecikme yaşanmaz.

Eğer yapmış olduğunuz testin sonucunda herhangi bir arıza olduğuna emin olduysanız veya testin olumlu sonuçlanmasına rağmen hala kullanımda sorun yaşıyorsanız bu durumda klavye markanızın iletişim merkezi ile irtibat kurmanız gerekebilir. 

Klavyede Çalışmayan Tuşları Öğrenme

Zaman zaman klavyelerde meydana gelen yıpranmalar sonucu klavyelerde arıza meydana gelebilir. Bilinmelidir ki bilgisayardaki her işlem veya işlev aslında bir koddan ibarettir. Yani klavyede gördüğünüz her tuşta aslında birçok kodun sadece kısa yol tuşlarıdır. Klavyelerdeki her tuşun iki kodu (Hex kodu) bulunur. Tuşa tıkladığınızda kod yazılır ve parmağınızı çektiğiniz anda işler.   

Görüldüğü üzere klavyenin çalışmasında aslında oldukça fazla işlem söz konusudur. Lakin insanlar günlük hayatında bu bilgilere sahip olmak mecburiyetinde değildir. Burada önemli olan sadece klavyenin tam anlamıyla işlevini yerine getiriyor olabilmesidir.

Klavye testi içinse çok sayıda alternatif adres mevcuttur. Eğer internet üzerinden online olarak bu işlemi yapmak isterseniz herhangi bir arama motoruna ‘Keyboard Checker’ yazarak ulaşacağınız aynı adlı site üzerinden klavye tuş testi yapabilirsiniz.

Siteye girdiğinizde ana sayfasında tuş takımı görseli karşınıza çıkacaktır. Klavye üzerindeki tuşlara tıklayarak bu ekranda bastığınız tuşların renklendiğini göreceksiniz. Bu renklenme durumu aslında tuşunuzun çalıştığı anlamına gelir. Renklenmenin sabit kalmasının nedeni ise o tuşu test ettiğinizi anlamınız amacıyladır. Eğer klavyenizdeki tüm tuşlarınızın çalıştığınızdan emin olduysanız herhangi bir sorun yoktur.

Klavye Tuş Testi Kapatma

Yaptığınız tüm test işleminin bitmesinin ardından ise siteyi kapatarak klavye testinizi sonlandırabilirsiniz. Bu işlem nedeniyle bilgisayarınızda ve klavyenizdeki kullanımda herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz olmayacaktır. Ayrıca bilgisayarınızda tuşları test etmeniz nedeniyle herhangi bir işlev uygulanması da söz konusu olmayacaktır. Klavyelerin hassaslık ayarı gibi bazı başka testleri de dönemsel olarak yapmanız klavyenin kullanımına rahatlıkla devam edebilmeniz için faydalı olacaktır.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.