1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?
Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde zayıflamak için birçok farklı yol denenmektedir. Son yıllarda popüler olan ketojenik diyet de bunlardan biridir. Standart Ketojenik Diyet, Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet, Döngüsel Ketojenik Diyet ve Hedefe Yönelik Ketojenik Diyet haber detayda

A+A-

Temelinde düşük miktarda karbonhidrat içeren ve yağ içeriği fazla olan ketojenik diyet yeter miktarda protein içerir. Ayrıca halk dilinde keto diyet olarak da bilinmektedir.

Diğer diyet tiplerinde alınan enerjinin besin öğelerine dağılımı orantılıdır. Ancak bu diyette karbonhidrat bakımından düşük, protein bakımından orta, yağ bakımından ise yüksektir. Hakkında hala araştırmalar yapılan ketojenik diyetin, araştırmalarda bazı hastalıkların da tedavisinde kullanıldığı ispatlanmıştır.

Ancak bu diyet tipi, hayat boyu devam edilebilecek bir diyet değildir. Hedef kiloya ulaşıldıktan sonra eski beslenme düzenine geri dönülmelidir. Uygulanması oldukça zor ve riskli olan bu diyeti uzman yardımı ile uygulamak doğru olacaktır.

ketojenik.jpg

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet kısaca vücudun enerji sağlamak için yağları kullandığı, düşük karbonhidrat içeren beslenme şeklidir. Vücudumuz enerji üretmek için glikoza ihtiyaç duyar. Glikoz ise yüksek oranda karbonhidratlarda bulunmaktadır. Ekmek, pirinç, makarna, buğday, şeker, kuru baklagiller, kek, börek, patates gibi yiyecekleri örnek olarak verebiliriz.

Vücuda karbonhidrat girmediğinde ise vücut beslenmek ve enerji üretmek için yağları yakarak ketonlara dönüşür. Beslenmek için glikoz yerine ketonları kullanır. Yani yağlardan enerji üretir.

Ketojenik diyet sayesinde vücuda istikrarlı bir enerji sağlanır ve daha az acıkırız.

Ketojenik Diyet Türleri

Ketojenik diyeti dört farklı şekilde uygulayabilirsiniz. Bunların yaygın olanları; Standart Ketojenik Diyet, Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet, Döngüsel Ketojenik Diyet ve Hedefe Yönelik Ketojenik Diyet olarak sıralanabilir.

ketojenik-diyet.webp

  • Standart Ketojenik Diyet: Çok düşük karbonhidrat, orta derece protein ve yüksek yağlı bir diyet türüdür. Genelde % 75 yağ, %20 protein, %5 karbonhidrat içermektedir.
  • Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet: Standart ketojenik diyetle benzerdir ancak farklı olarak yağ oranı daha az, protein oranı daha yüksektir. %60 yağ, %35 protein ve %5 karbonhidrat içermektedir.
  • Döngüsel Ketojenik Diyet: Yüksek karbonhidrat dönemleri ile ketojenik günlerin harmanlanması anlamına gelir. İki gün yüksek karbonhidratlı beslenme ardından beş gün ketojenik beslenme şeklinde uygulanmaktadır.
  • Hedefe Yönelik Ketojenik Diyet: Bu tür daha gelişmiş yöntemlerdir temel olarak vücut geliştirme çalışanlar veya sporcular tarafından uygulanmaktadır.

Ketojenik Diyette Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diyet türlerinin çoğunda karbonhidrat konusunda oldukça dikkatli davranılmalı, azaltılmalıdır. Ancak ketojenik diyet karbonhidrat konusunda daha sıkıdır. Neredeyse tamamen kesilmesi gerekmektedir. Karbonhidrat denildiğinde akla sadece ekmek gelmemelidir. Tüm tahıl türleri (ekmek, makarna, yulaf gibi), nişastalı yiyecekler (patates, fasulye, baklagiller gibi), ve karbonhidrat içeriği yüksek meyveleri hayatınızdan çıkarmanız gerekmektedir.

ketojenik-diyet-nedir.webp

Yasak olan yiyecekler: tüm tahıllar, şeker(bal, agave şurubu, pekmez), meyve (muz, elma, kavun, karpuz), nişastalı yiyecekler (patates gibi), baklagiller (nohut, fasulye gibi)

Yenilebilecek yiyecekler:  balık, biftek ve tavuk gibi et türleri, yumurta, ıspanak, roka, marul, pırasa gibi yeşil yapraklı sebzeler, kaşar peyniri, krema, tereyağı gibi yağlı süt ürünleri, ceviz, fındık, kaju gibi kuruyemişler, hindistan cevizi yağı, susam yağı, zeytinyağı, çörek otu yağı gibi bitkisel yağlar yenebilir.

Ketosis Moduna Geçmeyi Kolaylaştıran Yollar

Ketojenik diyeti uygulamada en önemli husus vücudun ketosis moduna geçmesini hızlı bir şekilde sağlamaktır.  Bunu kolaylaştırmak için aşağıdakilere dikkat edilmelidir:

  • Günde 20 gramdan fazla karbonhidrat tüketilmemesi gerekir.
  • Protein miktarı günlük kalori tüketiminin %25’inden fazla olmamalıdır.
  • Sağlıklı, organik ve doymuş yağları tüketmekte sakınca yoktur.
  • Vücudun su kıtlığı çekmemesi için günde en az 10 bardak su içilmelidir.
  • Atıştırmalıklar mümkün olduğunca azaltılmalı.
  • Günde 20-30 dakikalık spor yapılması gerekir (tempolu yürüyüş veya yapılabiliyorsa ağırlık egzersizleri yapılmalı)

    ketojenik-diyet-nedir-nasil-yapilir.webp

Ketojenik Diyetin Faydaları

Yapılan çalışmalar ketojenik diyetin kilo vermenin yanında, birçok hastalığa da fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Alzheimer, kanser, diyabet bunlara verilecek örneklerdir.

Ketojenik diyetin faydalarını aşağıdaki şekildedir:

  • Tip 2 diyabetle savaşmakta oldukça etkilidir.
  • Kan şekerinde oynamalar ortadan kalktığı için odaklanma becerisi ve konsantrasyonda artış görülmektedir.
  • Enerjide artış gözlenmektedir.
  • İştah kontrolü sağlar.
  • Migren ataklarını azaltır.
  • Polikistik over sendromuna iyi gelir.
  • Mide yanması sorunlarını azaltır.

Ketojenik Diyetin Yan Etkileri Nelerdir?

Sağlıklı ve dengeli beslenme için tüm besin gruplarından farklı besin içeriklerinden alınması gerekmektedir. Bu tip diyetlerin uzun süreli uygulanmaması gerekir. Uzun süre ve bilinçsiz uygulanırsa şu yan etkilere neden olabilir:

  • Lifli besinler çok az olduğu için kabızlık gibi sindirim problemleri yaşanabilir.
  • Yüksek yağlı beslenme türünden dolayı kolesterol ve kan lipitlerindeki artış kalp ve damar hastalıklarına yol açabilir.
  • Düşük karbonhidratlı beslenme olduğu için kalp ritim bozukluğuna yol açabilir.
  • Karaciğer üzerinde ağır bir yük oluşturduğu için karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Karaciğer hastalığı olanlar için ketojenik diyet uygun değildir.

Tüm bu ve daha fazla nedenlerden dolayı herhangi bir diyet programı bilinçsizce uygulanmamalıdır. Ketojenik diyet de yalnızca diyetisyen tarafından uygun görülen kişiler tarafından ve onların kontrolü altında uygulanmalıdır.

ketojenik-004.jpg
 

ketojenik-diyet-nedir-nasil-yapilir-002.webp

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler