1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Vali Su: “bağımlılıkla Mücadelede Çok Ciddi Çalışmalar Yapıyoruz”
Kalp Krizi Hakkında Bilgiler Kalp Krizi Nedenleri Ve Yaşananlar

Kalp Krizi Hakkında Bilgiler Kalp Krizi Nedenleri Ve Yaşananlar

Kalbi beslemekte olan atardamarlarda meydana gelen herhangi bir ani tıkanma ya da kalp kasının yeteri kadar oksijen alamaması durumlarına bağlı bir şekilde meydana gelen hasarların tamamına "kalp krizi" ismi verilmektedir.

A+A-

Kalbe kan akışından sorumlu olan bu atar damarlarının duvarlarında kolesterol ya da yağ birikerek plak şeklinde isimlendirilen yapıların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu zaman içerisinde daha çoğalarak kalp damarını daraltarak üzerinde çeşitli çatlaklıkları meydana gelmesine sebep olan bir durumdur. Bu çatlaklarda oluşan tırtıllar damarları tıkayarak kalp krizine sebep olur.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizinde görülen en esas belirti kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüste meydana gelen ağrı biçimidir. Göğüs duvarının hemen ardında hissedilmek de olan bu ağrı, göğüs kafesine biri oturmuş gibi bir his ve ağırlık çökmüş gibi bir izlenim bırakır. Batıyor hissi vermeyen ağrı, hareketle veya nefes alıp verme şeklinde artış ya da azalma göstermemektedir. Sol kola boyun bölgesine, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılma eğilimi gösterebilir. Genel itibariyle 10 ile 15 dakika kadar sürmektedir. Dinlenmek veya koroner damarları genişleten ilaç kullanmak ağrının geçmesini sağlayacaktır.

Kalp Krizinin Sebepleri Nelerdir?

Sigara içmek ya da alkol kullanmak, kalp krizi riskini artıran en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Aynı zamanda bunun haricinde midye, karides, tam yağlı süt ürünleri, mayonez, kaymak, krema, tereyağı gibi gıdalardan uzak durma kalp krizi riskini azaltan etkiye sahiptir. Kan damarlarında meydana gelen basıncın artış göstermesi yani tansiyonun yükselmesi ya da kalp krizi riskinin %50 oranında artırılması gibi durumlara Aslında kalp krizinin artçı bir deprem şeklinde yeni yeni başlıyor olacağını gösterir. Bu durum ileriki zaman dilimlerinde çok daha fazla olabilir.

Kalp Krizi Tedavisi Nasıldır?

Kalp krizi tıp literatüründe çok tehlikeli ve çok acil bir durum olarak bilinmektedir. Bu nedenle kalp krizi geçiren bir insana öncelikli olarak kalp masajının yapılması gerekiyor. Bunun yeterli olmadığı durumlarda sağlık ekibine haber verilmelidir. Sağlık ekiplerinin hastayı hastaneye yatırdıktan sonraki yapılacak tedavi uygulamalarında ise tıkanmış kalp damarının açılması kalp spazmı ya da kalp cerrahisi uygulamalarının tercih edilmesi gerekir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler