1. HABERLER

  2. İngiltere Benzinli ve Dizel Otomobilleri Yasaklıyor!
İngiltere Benzinli ve Dizel Otomobilleri Yasaklıyor!

İngiltere Benzinli ve Dizel Otomobilleri Yasaklıyor!

Karayollarında kullanılan araçlar insanlar için çok büyük önem taşıyor. Binek araçlardan otobüslere, kamyonlardan motosikletlere kadar birçok farklı araç tipi insanlar tarafından tercih ediliyor.

A+A-

Bu araçlar ne kadar kullanışlı olursa olsun çok sayıda olumsuzluğu mevcut.

Dünyada küresel ısınma ve çevre kirliliği her geçen gün insanları olumsuz bir şekilde etkilemeye devam ediyor. Bu doğrultuda ülkelerden bazıları çok geniş önlemler alma çabası içerisindeler. Birçok ülke küresel ısınmanın ve çevre kirliliğinin durması için önemli adımlar atmayı kabul etmiş durumda.

İngiltere de bu ülkelerden bir tanesi. Daha önce 2035 senesinde benzinli ve dizel araçları yasaklayacağını belirten Başbakan Boris Johnson yaptığı açıklamada bu tarihi 5 yıl geriye çektiklerini bildirdi.

Ülkemizde Benzinli ve Dizel Araçlar Yasaklanıyor mu?

Pandemi döneminde yaşanan faiz indirimleri, sıfır araçlara gelen talepler, bu taleplerin karşılanamaması, ÖTV zammı, ikinci el araç fiyatlarındaki artış derken araç dünyasında son derece hareketli bir dönemi geride bıraktık.

Araçlar konusunda tartışılan onlarca farklı konu bulunuyor. İnsanlar her zaman yüksek vergi oranlarını, hızlı yükselen fiyatları ya da ülkemizde araç üretimi konusunda aklındaki soru işaretlerine cevap arıyorlar. Ancak kimse araçların karbon salınımı ve diğer zararlarından bahsetmiyor.

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de araçların zararları konusunda çeşitli açıklamalar yapılmıştı. Ancak bu konuda atılmış herhangi bir somut adım bulunmuyor. Dünyada birçok ülke bu araçların kullanımını durduracağını açıklasa da ülkemizde böyle bir durum söz konusu değil. Otoriteler en az 20 senelik sürede bu araçlardan vazgeçilemeyeceğini düşünüyor.

Türkiye Neden Dizel ve Benzinli Araçlar Yasaklanamaz?

Benzinli ve dizel araçların yasaklanacağı konusunda net bir cevap vermek tabi ki mümkün değil. Şuanda yapılmış resmi bir açıklama olmasa da yıllar sonra böyle bir karar açıklanabilir. Ancak birçok kişinin buna ihtimal dahi vermemesinin belli başlı sebepleri yer alıyor.

Tamamen elektrikli araç kullanımına geçilmesinin çok mümkün gözükmemesinin sebeplerinin başında ekonomik şartlar geliyor. Ülke ekonomisinin çalkantılı ve zorlu bir dönemden geçtiği şu günlerde insanlar ikinci el araç almakta zorlandıkları için elektrikli araç satın almanın mümkün olmadığını düşünüyorlar.

İnsanların elektrikli araçlara yönelmesini talep edebilmek için gerekli altyapının da kurulması gerekli. Devletin benzinliklerin yerine elektrikli araçlar için batarya dolum merkezleri hazırlaması gerekiyor. Bu da şuan için oldukça zor bir hizmet.

Dizel ve Benzinli Araçlar Neden Yasaklanıyor?

Dizel ve benzinli araçların yasaklanması gibi katı kuralların gelmesinin en büyük sebebi bu araçların insanlara verdiği büyük zararlar. Birçok insan önemsemiyor olsa da bu araçlar hayatımızı ciddi şekilde tehdit ediyor. İşte bu araçların yasaklanmasının sebepleri:

  • Dünyadaki kanser oranının hızlı bir şekilde artması.
  • Şehirlerde çok üst seviyeye çıkan hava kirliliğinin kırsal kesimlere de yönelmesi.
  • İklim değişikliklerinin çok olumsuz etkilenmesi.
  • Şehirlerde gürültü kirliliğinin artması.
  • Benzin ve motorin gibi fosil yakıtların zor elde edilmesi ve pahalı olması.
  • Fosil yakıtlı araçların bakımının masraflı ve zor oluşu.
  • Devletlerin sürekli olarak artan sağlık ve sosyal güvenlik harcamaları.
  • Madencilik ve sondaj işlemlerinin çevreye verdiği zarar.

Elektrikli Araçların Kullanılmasının Avantajları Neler?

Fosil yakıtları kullanan araçların olumsuzluklarının karşısında elektrikli araçlar birçok farklı avantajı ile insanları karşılıyor. Bu avantalar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Petrol ihtiyacının ortadan kalkması.
  • Fosil yakıtlı otomobillerde ortaya çıkan karbon salınımının elektrikli araçlarda olmaması.
  • Yakıtının çok daha ekonomik oluşu.
  • Elektrikli otomobillerin motorunda kullanılan parçaların daha ekonomik olması.
  • Şehirlerde hava kirliliğinin önüne geçebilmesi ve iklim değişikliklerine olumsuz etki yapmaması.
  • Araçlarda emisyon sorununun yaşanmaması.
  • Yakıtın tükenip yolda kalma olaylarının ortadan kalkması.

Bu avantajların ortaya çıkabilmesi için tüm araçların elektrikli olması gerekiyor. Tabi ki devletlerin de gerekli hizmeti sunarak bu araçları kullanılabilir bir hale getirmesi gerekli. Birçok devletin bu konuda çalışmaları olduğunu söylemek mümkün.

Elektrikli Araçların Olumsuz Yönleri Var Mı?

Devletlerin yeşil bir yaşam felsefesi ile fosil yakıtlı araçları yasaklamayı planlaması elektrikli araçların ön plana çıkmasına sebep oluyor. Ancak elektrikli araçların belli başlı olumsuzlukları da yok değil. Verilecek olan bu kesin kararlarda elektrikli araçların olumsuz yönleri de insanlar tarafından düşünülüyor. Elektrikli araç kullanımında yaşanabilen olumsuzluklar ise şu şekilde:

  • Elektrikli araçların kullanımı için ciddi bir altyapı çalışması gerekli.
  • Yeterli şarj istasyonunun olmaması ve elektrikli araçların daha kısıtlı menzillerde kullanılıyor olması insanlarda yolda kalacakları endişesi yaratıyor. Bu endişe hala ortadan kaldırılmış değil.
  • Elektrikli otomobillerde kullanılan bataryalar hala uzun mesafeleri gitmek için yeterli değil.
  • Elektrikli araç kullanımın yükselmesi elektrik için ödenen ücretleri arttırabilir. Bu durumda elektrikli araçların ekonomik yakıt avantajı ortadan kalkabilir.
  • Elektrikli araçların fiyatları oldukça pahalı durumda. Ülkemiz gibi araçların yüksek fiyatlarla satıldığı ülkelerde ciddi zorluklar yaşanabilir.
  • Elektrikli araçlar performans yönünden geride kalıyor. Kullandığı araçlarda performansı seven kişiler için sorun olabilir.

Hangi Markalar Elektrikli Araç Üretimi Gerçekleştiriyor?

Tüm dünyanın fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalışması ve alternatif yakıt arayışı içerisinde olması Hybrid araçların üretilmesine sebep oldu. Otomobil üretiminde söz sahibi olan birçok marka hem elektrikle hem de fosil yakıtlarla çalışan araçları piyasaya sürdü. Ancak tamamen elektrikle çalışan arabalar söz konusu olduğunda seçeneklerinizin biraz daha kısıtlı olduğunu söylememiz gerekli.

2020 senesinin sonuna geldiğimiz bu günlerde yollarda görebileceğimiz elektrikli araçların markaları;

  • Audi,
  • Porsche,
  • Jaguar,
  • BMW,
  • Nissan,
  • Tesla, ile sınırlı.

2021 yaklaşırken tamamen elektrikli araçlar sunan firmalar bu şekilde sıralanıyor olsa da önümüzdeki dönemde birçok otomobil markasının bu furyaya dâhil olması bekleniyor.

Yerli Otomobil Elektrikli Mi?

Türkiye yerli otomobil için çok uzun yıllardır büyük beklentiler içerisinde olurken 2019 senesinde müjdeli haber geldi. Atılan önemli adımlarla birlikte TOGG markası ile yerli otomobilin üretileceği açıklandı. Tabi ki insanlar yerli otomobillerin hangi özelliklerde olacağını merak ediyor.

Merak edilen konuların ilk sırasında aracın hangi yakıt seçenekleri ile sunulduğu geliyor. Hiç vakit kaybetmeden söylememiz gerekirse Türkiye’nin yerli otomobili elektrikli olarak karşımıza çıkacak. Tamamen çevre dostu ve her yönden beklentileri karşılayacak bir otomobil tasarımı istenirken elektrikli bir araç olması birçok yönden doğru bir tercih.

Hala elektrikli aracın hangi marka bataryayı kullanacağına karar verilmemiş olsa da elektrikli olacağı kesin bir şekilde açıklandı. Yerli otomobili satın almayı düşünüyorsanız ileride gelebilecek yasaklardan etkilenmeyeceğinizi bilmeniz gerekli.

Gelebilecek Olan Yasaklar Araç Piyasasını Nasıl Etkileyecek?

Ülkemizde araç piyasasının sürekli olarak artış göstermesi ve hiçbir zaman araçların fiyatında düşüşlerin yaşanmaması insanları endişelendirmiş durumda. Açıklanabilecek olan bir yasağın piyasaları nasıl etkileyeceği ise ciddi şekilde merak konusu.

Dizel ve benzinli araçların belirli bir tarihte yasaklanmasına karar verilecekse bu kararın en az 10-15 yıl öncesinden açıklanması gerekiyor. Aksi halde vatandaşların bu konuda kendi ekonomilerini düzenlemesi çok mümkün değil.

Yapılacak olan bir açıklama dizel ve benzinli araç fiyatlarının hızlı bir şekilde düşmesine sebep olabilir. Birçok otomobil üreticisi benzinli ve dizel araç pazarından çekilecektir. Özellikle yüksek fiyatlı araçlara olan talebin çok yüksek miktarda düşmesi bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.