1. HABERLER

  2. İkinci El Araç Alım-Satım İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi
İkinci El Araç Alım-Satım İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi

İkinci El Araç Alım-Satım İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi

Döviz kurlarında yaşanan yükseliş ve ardından ÖTV’deki artış sıfır araç fiyatlarının ciddi şekilde yükselmesine sebep oldu. Vatandaşlar düşen faizlerle birlikte sıfır araçları alırken faizlerin tekrar eski haline dönüşü tekrar ikinci ele yönelimi başlattı

A+A-

Vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu araç ihtiyacını ikinci elden karşılamayı tercih ediyor.

İkinci al araç piyasası da son dönemde tartışmaların odağında. Araç fiyatlarının kontrolsüz bir biçimde artışı ile birlikte insanlar araç almakta ciddi zorluk yaşıyorlar. Fiyatlardaki hızlı dalgalanma maalesef dolandırılan insan sayısını da arttırıyor. Fiyatların sürekli olarak arttığını gören kişiler biran önce araç satın alabilmek adına adımlar atıp dolandırıcıların ağına düşüyorlar.

Araç alım-satım işlemlerinde her zaman belirli sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunlar yaşanmasa dahi insanlar birikimlerini değerlendirdikleri için ciddi şekilde endişe yaşıyorlar. Halkbank bu konuda yaptığı çalışmalar sonucunda yeni bir sistem kurdu. Güvenli Ödeme Sistemi ismiyle yayınlanan bu sistem insanların dolandırılmasını tamamen engellemeyi başarabilir. Peki, bu sistem hangi durumlarda kullanılıyor, hangi sorunları engelliyor ve nasıl kullanılıyor. Merak ettiğiniz soruların tamamı haberimizde.

Güvenli Ödeme Sistemi Nedir?

Halkbank tarafından oluşturulan güvenli ödeme sistemi insanların araç alım-satım işlemlerinde yaşadıkları tüm endişeyi ortadan kaldırabilen bir sistem. Yaşanan dolandırıcılık olayları da bu sistemler tarihe karışabilir. Sistemin ne olduğunu anlamak ve kullanmak ise son derece kolay.

Güvenli ödeme sistemi taraflardan parayı ve araç bilgilerinialarak Halkbank güvencesi ile tutuyor. Türkiye Noterler Birliği altyapısını kullanan bu sistem sayesinde satışlar gerçekleştiği anda para otomatik olarak alıcıya yönlendiriliyor. Eğer satış işlemleri herhangi bir sebepten ötürü gerçekleşmezse belirlenen sürenin ardından paralar alıcılara iade ediliyor ve para en iyi şekilde korunmuş oluyor.

Güvenli Ödeme Sistemi Hangi Sorunları Çözüyor?

Araç alışverişlerinde alışılmış olan düzen ilk olarak paranın yatırılmasıdır. Noterde işlemler yapılırken araç satışını gerçekleştirecek olan kişilere paralarını teslim alıp almadıkları sorulmaktadır. Para teslimatı gerçekleşmemişse araç satışını yapmamaları belirtilir. Alıcı tarafın parayı önceden yatırıyor olması bazı dolandırıcılık olaylarına sebep olmaktadır.

Araç satın almak isteyen kişiler aracın satışa uygun olup olmadığını öğrenmeden parayı yatırıyorlar. Bunun sonucunda aracın çalıntı olduğu, satışında bloke bulunduğu ya da ödenmemiş borçlarının olduğu anlaşıldığında satış işlemleri gerçekleşemiyor. Parayı öncesinden göndermiş olan kişiler ise ciddi şekilde mağdur oluyorlar. Üzerinde beklenmedik bir bloke ya da cezası bulunan araçlar satılamayacağından alınan para kişilere iade ediliyor. Ancak bu alıcılar için ciddi bir endişe anlamına gelmekte.

Parayı ilk önce almış olan kişiler aracın satışını gerçekleştirmeden kaçabilir. Bu durumda alıcılar polise giderek şikâyette bulunurlar ve önemli bir süreç başlar. Bu durum güvenli ödeme sistemi ile tarih oluyor. Artık araç satıcıları paranın teslim alındığı güvencesini Halkbank’tan aldıktan sonra araçları satıyorlar. Eğer araç satışını noterde gerçekleştirmezlerse para hiçbir zaman yatırılmıyor.

Kısaca anlatmak gerekirse Güvenli Ödeme Sistemi araç alışverişlerinde ortaya çıkan endişelerin tümünü gidermiş durumda. Tek yapmanız gereken Halkbank’a güvenmek oluyor. Uzun yıllardır hizmet veren bir devlet bankası olduğundan bu konularda endişe etmenizi gerektirecek hiçbir durum söz konusu değil.

Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Kullanılır?

Halkbank tarafından oluşturulan bu sistemin kullanılabilmesi için bankaya güvenmek şart. Ancak insanlar hiç tanımadıkları ve araçların alım-satım işlemleri için bir araya geldikleri insanlar yerine Halkbank’a güvenmeyi çok daha mantıklı buluyorlar. Bu sebeple de son derece avantajlı bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Sistemin kullanımında alıcıların ve satıcıların yapması gereken işlemlerin ayrı ayrı anlatılması gerekli.

Araç satın alacak olan kişilerin ilk olarak bankaya başvurarak yeni bir araç satın almak ve Güvenli Ödeme Sistemi’ni kullanmak istediğini bankaya belirtmesi gerekiyor. Sonrasında banka tarafından yapılan işlemler ile bu araç alışverişi için özel bir hesap oluşturuluyor. Hesap oluşturulduktan sonra alıcılara referans numaraları verilirken bu hesap hakkında gerekli olan tüm bilgiler de aktarılıyor.

Sisteme kayıt olan ve referans numarasını alan alıcıların bu numaracı araç satıcılarına aktarması gerekli. Araç satıcıları da referans numarasını kullanarak sisteme giriş yapıyorlar. Giriş işlemleri gerçekleştikten sonra satıcı kişiler araç ruhsatında yer alan bilgileri sisteme giriyorlar. Bu bilgiler ışığında kontrollerini gerçekleştiren sistem hangi aracın satılacağını belirliyor. Türkiye Noterler Birliği altyapısı kullandığından girilen ruhsat bilgilerine göre araçlar net bir şekilde belirlenebiliyor.

Sistem üzerinde aracın satışını gerçekleştirecek olan kişilerin bilgilerinin de girilmesi gerekli. Özellikle hesap bilgileri burada önem arz ediyor. Hesap ve kimlik bilgilerini bankanın sistemine giren araç satıcıları üzerine düşen görevi başarını bir şekilde tamamlamış oluyorlar. Artık sistemde hem araç hem de satışını gerçekleştirecek olan kişi kayıtlı bir hale geliyor.

Satıcı tarafın üzerine düşen görevi başarılı bir şekilde tamamlamasının ardından sıra paranın ödenmesine geliyor. Aracın alıcısı ve satıcısı arasında gerçekleşen anlaşmadaki bedel Halkbank’ın bu Güvenli Ödeme Sistemi’ne yatırılıyor. Aracı satın alacak olan kişilerin hesabından çıkan paralar artık Halkbank tarafından tutulmaya başlanıyor. Ancak herhangi bir şekilde araç satıcısına iletilmiyor.

Sisteme para yatırıldığında satışı yapılacak olan araç bilgileri, alacak kişinin kimlik bilgileri, satıcı kişinin kimlik bilgileri ve anlaşılan ücret yer alıyor. Bu da sistemin artık tamamen satışa hazır olduğunu gösteriyor.

Araç alım-satımını gerçekleştirecek olan kişiler kendilerine en yakın notere giderek başvuruda bulunuyorlar. Taraflar kimlik kartlarını ve plakayı teslim edip sözleşmenin hazırlanmasını bekliyorlar. Bu süreçte sözleşmeler hazır olduktan sonra satıcılara parasını alıp almadığı soruluyor. Satıcı taraf parasını aldığını söyleyebildiği gibi Güvenli Ödeme Sistemi’ni kullandığını da belirtebiliyor.

Hazırlanan sözleşmeyi her iki taraf da imzaladıktan sonra satış işlemi için notere tekrar sözleşme geri veriliyor. Noterler tarafından işlem onaylandıktan sonra aracın yeni ruhsatı basılıyor ve araç resmi olarak yeni sahibinin oluyor. Bu işlem gerçekleştiği anda Türkiye Noterler Birliği altyapısına yansıdığından Güvenli Ödeme Sistemi içerisinde yer alan para araç satıcısının hesabına aktarılıyor. Böylece araç alışverişleri tamamlanmış oluyor.

Sorun Yaşanması Mümkün Değil!

Aracın parasını sisteme gönderen alıcıların bu parayı istediğinde geri çekmesi mümkün değil. Ancak araç alımı belirli bir süre gerçekleşmezse para hesaba geri gönderiliyor. Bu durum sistemi kullanan araç satıcılarına da bildiriliyor. Böylece araç satıcıları sistemde paranın yatırıldığını gördükten sonra rahatlıkla sözleşmeyi imzalayabilir. Çünkü sistemde yer alan paranın alıcı tarafından geri çekilmesi mümkün değil. Alıcılar artık o para üzerinde söz sahibi olamıyorlar.

Alıcı tarafından bakılırsa paralarını sisteme yükleyen kişiler araç satışı gerçekleşmediği takdirde paralarını geri alabiliyorlar. Bu durumda para karşı tarafın hesabına hiçbir zaman geçmiyor. Araç satışı ne zaman gerçekleşirse sistem o anda parayı karşıya aktarıyor. Herhangi bir sebepten dolayı araç satışı olmazsa araç alıcıları maddi zarara uğramıyorlar.

Alım-satım işlemlerinin bir tarafı parasını, bir tarafı da aracını Halkbank Güvenli Ödeme Sistemi’ne teslim ediyor. İnsanlar bu teslimat sonrasında gönül rahatlığıyla alışverişlerini gerçekleştiriyorlar. Sistemin kullanılabilmesi için her iki tarafın da Halkbank müşterisi olması gerekli. Aksi halde sistem parayı hesaptan hesaba aktarma işlemlerini gerçekleştiremiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.