1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. IBAN Nedir? Nasıl Alınır? IBAN Neden Kullanılır?
IBAN Nedir? Nasıl Alınır? IBAN Neden Kullanılır?

IBAN Nedir? Nasıl Alınır? IBAN Neden Kullanılır?

IBAN Nedir? Nasıl Alınır? IBAN Neden Kullanılır? Banka işlemleri yapılırken her zaman insanlardan "IBAN" numarası talep ediliyor. Birçok insan "IBAN" numaralarını kullansa da ne anlama geldiğini ve ne amaçla kullanıldığı konusunda bilgi sahibi olmuyor.

A+A-

Banka işlemleri yapılırken her zaman insanlardan IBAN numarası talep ediliyor. Birçok insan IBAN numaralarını kullansa da ne anlama geldiğini ve ne amaçla kullanıldığı konusunda bilgi sahibi olmuyor. IBAN hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabı haberimizde.

IBAN Nedir?

IBAN kelimesi “International Bank Account Number” kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulmuştur. İngilizce bir kelime gurubu olan IBAN “Uluslararası Banka Hesap Numarası” anlamına gelmektedir. Bankalar geçmiş dönemde olduğu gibi her müşterisi için bir hesap numarası belirlerken bir de IBAN belirlemektedir.

26 haneden oluşan IBAN sayesinde tüm hesap numaraları belirli bir standarda oturtulmuştur. Bu sayede işlemler çok daha kısa bir süre içerisinde tamamlanabilir.

IBAN Nasıl Alınır?

Çalıştığınız yer ya da size para transferi yapacak olan kişi sizden IBAN istediğinde ve siz kendi IBAN bilgilerinizi bilmediğinizde öğrenmeniz için sizlere farklı yollar sunulmaktadır.

İlk olarak banka şubelerine giderek IBAN öğrenmek mümkün olur. Tabi ki bunun için müşterisi olduğunuz bankaya gitmeniz gerekiyor.

Bankalarda bir hesap açtığınızda size hesap cüzdanı verilecektir. Bu hesap cüzdanının içerisinde de IBAN bilgileri bulunur.

Telefon bankacılığını kullanarak müşteri hizmetlerine ulaşabilir ve bu şekilde IBAN öğrenebilirsiniz. Telefonunuzdan internet bankacılığını kullanma ve bu şekilde IBAN öğrenme şansınız da olacaktır.

Son olarak bankaların sitesinde “IBAN Hesaplama Aracı” olarak tanımlanan bir sistem vardır ve bu sistemi kullanarak IBAN bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.

IBAN Almak Zorunlu mu?

IBAN, Avrupa ülkeleri tarafından oluşturulup kullanılan bir sistemdir. Genellikle Avrupa Birliği üyesi olan ülkeler tarafından bu sistem kullanılır. Ancak ülkemiz gibi Avrupa Birliği’ne üye olmamasına rağmen bu sistemi benimsemiş olan ülkeler de bulunur.

2005 senesinde yalnızca yurtdışı para transferleri için kullanılan IBAN 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren hem yurtdışı hem de yurtiçi para transferlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Bankada bir hesabınız varsa bu hesap için IBAN tanımlanması zorunlu hale gelmiştir.

Kişiler için IBAN alma zorunluluğu yoktur. Eğer hiçbir banka ile çalışmıyorsanız ve bir banka hesabınız yoksa IBAN olmaması da sorun olmayacaktır.

IBAN Amacı Nedir?

Ülkelerin belirledikleri hesap numarası düzeni farklıdır. Aynı ülke içerisinde hizmet veren bankalarda dahi hesap numarası farklılıkları ortaya çıkar. IBAN kullanımının amacı hem ülke içerisinde hem de uluslararası alanda tek tip bir hesap numarası düzeni elde etmektir. Yapılan çalışmalar ile birlikte IBAN düzeni kurulmuş ve artık çok sayıda ülke bu düzene dahil olmuştur.

Belirli bir standart getirilme çabası içerisinde olunsa da ülkelerde farklı uzunluklarda IBAN kullanılır. Ülkemizde başında yer alan TR kodunun dışında 24, toplamda 26 karakter bulunmaktadır. Bazı ülkelerde bu uzunluk 34 birime kadar ulaşmıştır. Ancak genelde toplamda 26 karakterlik IBAN tercih edilir. Bu sebeple de EFT ve havale işlemleri kolaylıkla yapılabilecektir.

IBAN Hesaplama Nasıl Yapılır?

IBAN toplamda 26 hane olurken her hane belirli bilgileri karşı tarafa sunmaktadır. İlk iki hane hesabın hangi ülkeye ait olduğunu gösterir ve bizim için bu kısımda TR yazar. Sonrasında 2 hane kontrol basamaklarını ifade etmektedir. Ardından 5 hane banka şube kodunu belirtir. Hemen ardından 1 hanelik rezerv alan ve 16 hanelik hesap numarası gelecektir.

Bankaların sitesinde yer alan “IBAN Hesaplama” kısmına şube kodu ve müşteri numaranızı yazdığınızda sizin için otomatik olarak IBAN hesaplanacaktır. Şube kodunuz ezbere bilmiyor olsanız da sistemden il, ilçe ve şube seçerek hangi şube koduna sahip olduğunu öğrenebilirsiniz.

IBAN Kullanımının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

IBAN kullanımı ile bankalarda yaşanan yapısal farklılıkların bir sorun olması engellenmektedir. Yaşanabilecek birçok olumsuzluk IBAN ile ortadan kalkmış olur.

Para transferleri daha kolay bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Para göndereceğiniz kişinin adını ve soyadını yazdıktan sonra IBAN yazmanız yeterli olur.

Yanlışlıkları çok aza indirdiğinden hem zaman hem de maliyet açısından kolaylık sağlamaktadır. Bankalar çok daha az çalışan ile para transferlerini yönetebilmeye başlamıştır.

Uluslararası bir standarda sahip olduğu için yurtdışına para gönderme işlemlerinde de büyük kolaylık sağlar. İnternetin hayatımıza girişi ile yurtdışına ulaşımın kolaylaştığı dünyada bu etmen oldukça önemlidir.

IBAN numarasında bir hata varsa işlem engellenir. İşlemin engellenişi de yapılacak olan bir hatanın önüne geçmiş olur.

IBAN Nerede Kullanılır?

IBAN kullanım alanı dendiğinde ilk sırada gerçekleşen para transferleri gelir. Farklı bankayı kullanan bir kişiye yapacağınız para transferi EFT olarak isimlendirilirken sizinle aynı bankayı kullanan bir kişiye yapacağınız işlem havale olarak adlandırılır. Her iki işlemde de IBAN bilgileri kullanılmaktadır. IBAN sayesinde bu iki işlem kolayca gerçekleştirilir.

İşyerleri de artık maaşları banka hesabına yatırmayı tercih ederken şirketinize vereceğiniz IBAN üzerinden sizlere ödemeler gerçekleşecektir. Son olarak yurtdışı para transferlerinde güvenli bir biçimde IBAN kullanımı söz konusu olur. Hangi ülkeye para gönderecek olursanız olun IBAN bilgisi sayesinde rahatlıkla gönderebilirsiniz. İsim ve IBAN dışında bir bilgiye ihtiyaç olmayacaktır.

IBAN İle Para Transferi Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz gibi para transferleri için kullanılabilecek olan birçok farklı kanal bulunur. Banka şubelerinden, telefon bankacılığından ya da internet bankacılığından rahatlıkla IBAN ile para gönderme işlemlerini yapabilirsiniz.

Şubeye gittiğinizde para göndereceğiniz kişinin IBAN bilgisini vermeniz ve sonrasında göndermek istediğiniz miktarı belirtmeniz yeterli olacaktır.

Telefon bankacılığında ise bankanızın müşteri hizmetleri telefon numarasını aradıktan sonra buradan size yapılan yönergeleri takip ederek IBAN bilgisini girerek para transferini gerçekleştirebilirsiniz. Direkt olarak müşteri hizmetleri çalışanı ile iletişime geçerek IBAN söyleyip para transferi de gerçekleşebilir.

Son olarak bankaların mobil uygulamalarını telefonunuza indirerek giriş işlemlerini yapıp internet sayesinde para transferini tamamlayabilirsiniz.

IBAN Hesap Numarasına Göre Daha mı Güvenilir?

IBAN ile hesap numarasını karşılaştırıldığında herhangi bir tanesinin daha güvenli olduğunu söylemek çok mümkün değildir. Her ikisi de güvenilir bir para transferi için rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bu bilgiler girildiği anda paranın gönderileceği kişinin bilgileri görüleceğinden doğru kişiye gönderilip gönderilmesi kontrol edilebilir.

IBAN ile hesap numarası arasındaki fark kullanım kolaylığıdır. IBAN yazarken direkt olarak sizlere verilmiş olan 26 hanelik numarayı paylaşırsınız. Ancak hesap numarası istendiğinde şube kodu ve müşteri numarası ayrı olarak talep edilir. Bu durum karışıklığa sebep olabilirken herkes için daha zorlu bir işlem olacaktır. Ancak IBAN ile bu sorunlar yaşanmaz.

Kredi Kartında IBAN Bulunuyor mu?

Haberimizin başında IBAN kelimesinin Uluslararası Hesap Numarası anlamına geldiğini belirtmiştir. Söz konusu olan sayı hesap numarasını gösterdiğinden kredi kartlarında IBAN olması söz konusu olmaz. Kredi kartlarında karta özel bir kart numarası yer almaktadır. Bunun yanı sıra son kullanma tarihi ve kart sahibi gibi bilgiler yer alır.

Son dönemde birçok banka kredi kartı ve hesap kartını tek bir kart olarak sunmaya başlamıştır. İki kart bir arada olduğundan kartın üzerinde banka hesabınıza ait IBAN yazıyor olabilir. Bu durumda kredi kartınızın üzerinde IBAN yazıyor olsa da bu IBAN hesap numaranıza aittir. Kredi kartına ait olduğunu söylemek doğru olmaz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.