1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan İstifa Paylaşımı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan İstifa Paylaşımı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan İstifa Paylaşımı

Bildiğiniz üzere ülkemizin Hazine ve Maliye Bakanı koltuğunda Berat Albayrak oturuyordu.

A+A-

Son dönemde döviz kurlarının ve altının hızla yükselmesi, açıklanan olumsuz rakamlar ve insanların ekonominin düzeleceğine karşı güvencinin azalmasından dolayı Berat Albayrak devamlı olarak suçlanan isimdi.

Bazı vatandaşlara göre ekonominin olumsuzluğunda ekonomi bakanından hesap sormak son derece doğalken bazı kişiler mevcut salgın sebebiyle ekonominin bu durumda olmasının doğal olduğunu ve Berat Albayrak’a yüklenilmemesi gerektiğini savundu.

Vatandaşlar ekonominin düzelmesi için önemli adımlar beklerken hiç beklenmedik bir gelişme yaşandı ve 8 Kasım 2020 tarihinde, akşam saat 19 sularında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Instagram hesabından görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Haberin Doğrulanması Mümkün Olmadı!

Ülke tarihimize baktığımızda istifaların çok yaygın olduğunu söylemek oldukça zor. Ancak son dönemde ülkemizde yaşanan aksaklıklarda bakanlar istifa seçeneğini daha ciddi bir şekilde düşünüyor.

Son olarak salgınla mücadele döneminde yaptığı bir hata sebebiyle Süleyman Soylu’nun istifa ettiğini bildirmesi herkes tarafından büyük bir şaşkınlıkla karşılanmıştı. Sayın Soylu’nun istifası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmeyince bakan görevine devam etti.

8 Kasım tarihinde gerçekleşen istifa açıklaması ise son dönemdeki ikinci bakan istifası oldu ve insanlar bu gelişmeyi de büyük bir dikkatle takip etti. Ancak berat Albayrak açıklamayı bir sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı için haber uzun süre doğrulanamadı. Hükümet tarafından bir açıklama gelmemesi de insanların farklı ihtimalleri düşünmesine sebep oluyor.

Sosyal Medya Hesabı Hacklendi Şüphesi

Ünlü isimler son dönemde önemli açıklamaları her zaman sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştiriyor. Genel olarak açıklamalar resmi merceklere de ulaştığı için herhangi bir sorun yaşanmıyor. Ancak bu kadar önemli bir açıklamanın resmi bir şekilde gerçekleşmeyip sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleşmesi insanlarda hesabın hacklendiğine dair şüphelerin oluşmasına sebep oldu.

Sosyal medya paylaşımının üzerinden saatler geçmesine rağmen hesabın çalınmasına dair herhangi bir paylaşımda bulunulmadı. Hiçbir kaynaktan istifanın yalanlanmayışı yaşanan olayda bir hack durumunun olmadığı gösteriyor. Ayrıca Berat Albayrak’ın Twitter hesabını da dondurması hack ihtimalini ciddi oranda düşürdü.

Sağlık Sorunları İle Ayrıldığını Belirtti!

Bakan Albayrak yaptığı açıklamada bu ayrılığın sağlık sebepleriyle gerçekleştiğini ve bu zorlu süreçte her zaman yanında olan ailesine çok daha fazla zaman ayırmak istediğini belirtti. Ancak ekonominin mevcut durumu insanların bu sebepleri sorgulamasına sebep oluyor. Birçok kişi ekonomide yaşanan olumsuz süreçten dolayı bakanın ayrılma kararı aldığı düşüncesinde.

Korona virüsün birçok siyaset adamına bulaşması ve geçtiğimiz günlerde Burhan Kuzu’nun vefat etmesi sağlık sorunları denildiğinde korona virüsün akıllara gelmesine sebep oluyor. Ancak henüz korona virüse dair de hiçbir bilgi paylaşılmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da bu konuda herhangi bir açıklaması bulunmuyor.

“İstesek Doları Düşürürüz” İfadesi Fitili Ateşledi

Ekonomik açıdan zorluk yaşayan vatandaşlar sürekli olarak bunu dile getiriyor olsa da henüz somut bir gelişme yaşanmıyordu. Ekonomiyi ayrıntılı bir şekilde takip etmeyen kişiler için ekonominin durumunu ölçerken kullanılan tek etmen döviz kuru olduğu için bakan Albayrak sürekli olarak eleştirilerin hedefinde kaldı.

Türk lirasının her geçen gün Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesi insanları ekonominin en kötü dönemlerinden bir tanesinin yaşandığına ikna etmiş durumda. Özellikle geçmiş yıllarda devalüasyon gören kesimin kurlardaki yükselişe karşı yaşadığı endişe olumsuz bir havanın oluşmasında son derece etkili oldu. Bakan Albayrak tarafından yapılan açıklamalar ise insanların daha da hiddetlenmesine sebep oluyor.

Daha öncesinde “Biz dolara bakmıyoruz. Dolar bizi ilgilendirmiyor” açıklaması yaparak tepki çeken Berat Albayrak yakın dönemde “İstesek doları düşürürüz” açıklaması ile tepkilerin odağında kaldı. Herkes bu açıklamanın ne kadar yanlış olduğu konusunda hemfikir olurken muhalefet kısmından da ciddi tepkiler geldi. Bu açıklamanın ardından ise istifa dedikoduları kulislerde konuşulmaya başlandı.

Berat Albayrak tarafından yapılan bu açıklama sonrasında sosyal medya platformu Twitter üzerinden bakanın istifa etmesinin gerekli olduğuna dair bir günde oluşurken herkes bu konudaki gelişmeleri takip etmeye başladı. İnsanların bu kadar yoğun bir biçimde istifa baskısı yapmasının da alınan bu kararda çok etkili olduğu düşünülüyor. Sosyal medyanın gücü de bu şekilde tekrar kanıtlanmış oldu.

Sosyal Medyada Bakana Destek Mesajları

Instagram üzerinden Berat Albayrak’ın yaptığı paylaşım bazı kesimler tarafından memnuniyetle karşılanırken bazı kesimler bakanın hata yaptığı ve görevine devam etmesinin gerekli olduğu görüşünde.

Özellikle hükümetin önemli isimleri ve Berat Albayrak’ın çalışma arkadaşları bakanın görevine devam etmesinin gerekli olduğu konusunda çok sayıda paylaşım yaptı. Ekonominin iyiye gitmesi adına yapılan özverili çalışmalara şahit olduklarını söyleyen isimler bakana kararından dönmesi için baskı yapıyor.

Destek açıklamaları arasında hala resmi bir açıklama yapılmadığı için durumun resmiyetini kabul etmeyen kişiler de yer alıyor. Bazı milletvekilleri henüz Berat Albayrak’ın kendi ağzından bir açıklama gelmediği için istifadan emin olmadıklarını dile getirip bu karardan kolayca geri dönülebileceğini belirterek destek oldu.

Merkez Bankası Başkanı Görevden Alınmıştı

Ekonomide yaşanan kötü dönem yönetimde söz sahibi olan kişileri etkilemeye geçtiğimiz günlerde başlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile birlikte Türkiye Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevinden alınmıştı.

Başkanın görevden alınması kararında merkez bankasının son toplantısının etkilerinin yüksek olduğu konuşuluyor. Son toplantıda piyasada yatırımcının faiz artışı beklentisi tersine çevrilmiş ve bu karar sonrasında döviz kurları çok hızlı bir yükselişe geçmişti.

Yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile birlikte Başkan Murat Uysal atandıktan 16 ay sonrasında görevden alındı. Murat Uysal’ın yerine ise eski maliye bakanı Naci Ağbal getirildi.

Doğalgazı Rezervinde Payı Büyük

Geçtiğimiz aylarda Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi ülkemizin son yıllarda bulduğu en önemli yer altı kaynağı olarak gösteriliyor. Bu keşfin gerçekleştirilmesinde Bakan Albayrak’ın da büyük çabaları mevcut.

Keşfin gerçekleşmesi adına gerekli adımların büyük bir kısmı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanı olduğu dönemde atıldığı için yaşanan bu keşif sonrasında Bakan Albayrak da tebrikleri kabul etmiş ve ileri ki dönemlerde daha büyük keşiflerin de yaşanacağının müjdesini vermişti.

Karadeniz’de aynı büyüklükte olmasa da ikinci bir keşif de yaşandı. Doğalgaz konusunda elde edilen bu başarı da Bakan Albayrak’ın eleştiri oklarından kurtulmasını sağlamadı. Yaşanan süreç bakanı istifaya sürükledi ve sonunda karar alındı.

Gelişmeler Merak Ediliyor

Berat Albayrak tarafından yapılan açıklamanın sonrasında resmi bir açıklamanın gerçekleşmemesi yaşanacak olan gelişmelerin de tam anlamıyla merak konusu olmasına sebep oluyor. Gerçekleşebilecek olan iki farklı senaryo mevcut.

Yaşanabilecek senaryoların ilki istifanın kabul edilmemesi olacaktır. Bakan Soylu’da yaşandığı gibi istifa kararı Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayabilir. Böyle bir durum söz konusu olursa tüm eleştirilere rağmen Bakan Albayrak görevine devam edecek. Bu kararın bir nevi güven tazelemek olarak görülebileceği de konuşuluyor.

İkinci ihtimal ise istifanın kabul edilmesi ve yerine yeni bir bakanın atanması. Binalı Yıldırım kulislerde konuşulan ilk isim olsa da hiç beklenmeyen bir kişi bu konuma getirilebilir. Yaşanan gelişmeleri hep beraber takip edeceğiz.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.