1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Hangi Dosyalar Salt Okunur olabilir?
Hangi Dosyalar Salt Okunur olabilir?

Hangi Dosyalar Salt Okunur olabilir?

Salt okunur özelliğinin açık olan herhangi bir klasör, dosya gibi şeylerdir. Salt okunur etkisi altında olan bir dosya sadece okunabilir dosyadır. Diğer klasörler, dosyalar gibi normal bir şekilde açıp görüntüleyebilirsiniz.

A+A-

Salt okunur bilgisayar kullanıcıları için Sık Sık karşılaşılan bir bilgisayar terimidir. Peki Nedir Bu salt okunur. Salt okunur dosya türleri sadece ama sadece okunabilir Özelliğine sahiptir. Bu dosya türleri üzerinde bir değişiklik ya da şöyle ifade etmek istersek hiçbir şey yazamayız çünkü bu dosya türleri üzerinde bir değişiklik ya da şöyle ifade etmek istersek bir şey yazamayız. Adı üzerinde sadece okunabilir özelliğine sahiptir.

Neden bir dosya’ya salt okunur yapılır. Eğer önemli bir dosya ise bu dosya üzerinde değişiklik yapılması halinde işleyen program zarara uğrarsa bu dosya türlerini salt okunur olarak değiştirilir.

Hangi Dosyalar Salt Okunur olabilir?

Sizin bir dosya üzerinde salt okunur olarak değişiklik yapmadığınız takdirde, bulacağınız bu tür dosyalarının genellikle hepsinde Windows düzgün bir şekilde başlatılması ya da üzerinde oynanmasının önemi büyüktür. Eğer bilmediğiniz bir dosya üzerinde oynama yaparsanız bilgisayarınızın çökmesine kadar götürebilirsiniz.

Windows’da hazır olarak salt okunur olan bazı dosyalar arasında bootmgr, hiberfil.sys, swapfile.sys ve pagefile.sys bulunur ve bu dosyalar sadece ana dizinde bulunur. (C:) diskinin klasöründeki alt klasörün bazı ana dosyaları salt okunur olarak bulunabilir. Windowsun eski sürümlerinde (xp,Vista,) gibi sürümlerinde birkaç salt okunur dosyalar bulunur. Salt okunur dosyaların çoğu genellikle gizli dosyalar olarak işaretlenir.

Salt Okunur Dosyada Nasıl Kolayca Değişiklik Yapılabilir? 

Salt okunur dosyalar, normal bir dosya seviyesinde ya da klasör seviyesinde okunabilir. Bu salt okunur olarak seçilen seviyeye bağlı şekilde salt okunur bir dosyayı düzenlemenin iki yolu vardır. Sadece bir dosya salt okunur olarak seçildiyse düzenlemenin en kısa yolu, dosyanın özelliklerine sahip salt okunur özniteliğin işaretini kaldırmak ve daha sonra değişiklik yapmaktır. Daha sonra düzenleme tamamlandığında, bittiğinde salt okunur özelliğini tekrardan etkinleştirin.

Fakat, bir klasör salt okunur olarak işaretlenmişse bu genelde klasördeki tüm dosyaların salt okunur olduğunun manasına gelir. Bu ve dosya tabanlı salt okunur özellikteki fark, sadece tek bir dosyayı değil, dosyayı değiştirmek için komple klasör izinlerinde değişiklik yapmanız gerektiğidir. Bu durumda sadece bir ya da iki dosyayı düzenlemek için bir dosaya koleksiyonu için salt okunur özelliğini değiştirmek istemeyebilirsiniz. Bu tür bir salt okunur dosyayı düzenlemek için, dosyayı düzenlemeye izin veren bir klasörde düzenlemek ve sonra yeni oluşturulan dosyayı orijinal dosyanın üzerine, orijinal yazarak taşımak istersiniz. Örneğin, salt okunur dosyalar için ortak bir konum, host dosyasını saklayan C: Windows system32 drivers etc’dir. Ana bilgisayar dosyasını, direk olarak izin verilmeyen etc klasörüne düzenleme ya da kaydetmek yerine, Masaüstünde olduğu gibi başka yerlerde de çalışmanız ve sonra tekrar kopyalamanız gerekmektedir. Yani kısaca salt okunur dosyayı düzenlemiyoruz. Bir kopyasını çıkarıp onu düzenliyoruz.

Evet dostlarım bugün sizlere salt okunur dosya hakkında tüm bilgileri sizlere bildirmeye çalıştım.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.