1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Hamilelikte Vajina Ağrısı
Hamilelikte Vajina Ağrısı

Hamilelikte Vajina Ağrısı

Hamilelik yani diğer adıyla gebelik kadın yumurtasının erkek üreme hücresi olan spermle döllenmesiyle başlayan süreçtir.

A+A-

Döllenmiş yumurtanın annenin vücudunda değişikler meydana getirip doğuma kadar süren 37-40 haftalık bir süreçtir.

Gebelikteki dönemlerin farklı zamanlarında sırt ağrısı, bel ağrısı, vajinada ağrı ve vajinada batma durumları görülür. Hamilelikte yaşanan vajinada ağrılar ve batmalar gebelik dönemlerinde kadınlar arasında görülen yaygın şikayetlerden biridir. Gebelikte vajina ağrısı genellikle adet gecikmesinden 2-3 hafta sonrasında sancılanma ile kendini gösterir.  Eğer anne ilk gebeliğini yaşıyorsa bu vajinal ağrının hamileliğin ilk haftalarında da görebilmesi çok normaldir. Bu vajinal ağrılar genelde hamileliğin 12. ve 16. haftası ile son haftalarında en belirgin şekilde hissedilir. 

Hamilelikte Vajina Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte vajina ağrısı neden olur sorusunun cevabı tek şekilde açıklanamaz. Pek çok nedeni olabilir. Hamilelik etkisiyle rahimin genişlemesi vücudun ağırlık merkezini etkileyip ağrıya yol açar. Hamileliğin 20. haftasından itibaren birey ani bir hareket yaptığında kasığa bıçak saplanması gibi ağrılar hissedilebilir. Bunun sebebi, yuvarlak bağ dokusu gerilmesidir. Bu ani ağrılar bazen doğum sancısı şeklinde hissedilebilir ancak hem anne hem bebek için herhangi bir tehlikesi yoktur. Son dönemlerde artan vajina ağrısının sebebi bebeğin büyüyüp ağırlaşmasıdır.

Rahim kaslarının gerilip kısalması dışında, hamilelikte yaşanan hormonal değişimler de vajinal ağrının sebeplerinden biridir. Doğum sırasında pelvik kaslarının ve bağlarının gevşemesini sağlayan relaksin ve progesteron hormonunun artışı ile birlikte, vajina ağrısının yanında açık pembe veya kahverengi leke şeklinde kanamalar da görülebilir. Hamile bireylerin yaklaşık olarak dörtte birinde görülür ve ortalama olarak 2 veya 3 gün görülür. Eğer kanama yoğunlaşırsa, ağrı çok fazla hissediliyorsa mutlaka uzman bir hekime danışılması gerekilir.

Aynı zamanda alınan kilolar sebebiyle hamileliğin son üç ayında, bebeğin iyice büyümesiyle vajinaya baskılanan yük artar. Aynı zamanda anne adayının aldığı kilolar da vücuda yük oluşturur. Gebelikte vajina ağrısının diğer bir nedeni de braxton hicks kasılması olarak adlandırılan yalancı kasılmalardır. Bu kasılmalar rahimin yavaş yavaş kendini doğuma hazırlamasıdır. Braxton hicks kasılmalarında magnezyum açısından zengin besinler tüketilip, bolca dinlenme önerilir. 

İdrar yolları enfeksiyonu da annenin vücudunda vajinal ağrıya sebep olabilir. Vajinal bölgede ağrı, etrafındaki mantar enfeksiyonları sebebiyle olabilir. Bazen bu vajinal enfeksiyonlar, bulantı, ishal, bel ağrısı ve vajinal akıntıya neden olabilir. Bu ağrı ile birlikte idrar yollarında yanma ve sık sık idrara çıkma isteği varsa, uzman bir doktora danışılması gerekir. Kabızlık da vajinal ağrının sebeplerinden biri olabilir ve anne adayının hayatını olumsuz etkiler.

Vajinal Ağrı Türleri

Hafif vajinal ağrı hamile kadınlar arasında e yaygın ağrı şeklidir ve karıncalanma ile kendini gösterir. Rahim kaslarını 5 ve 12 haftalar arası gerilmesi ile oluşur. Ağrının hafif olması ve kısa sürmesi durumunda endişelenmeye gerek yoktur. Bu ağrı kanama ile ilişkili ise bir doktora görünülmelidir. Pelvik bölgesindeki iltihaplanma ile oluşan ağrı nagging vajinal ağrıdır ve hem hamile hem de hamile olmayan kadınlar tarafından görülebilir. 

Kesim ağrısı, rahim büyümesinin sonucudur ve sık görülen bir durumdur. Bu ağrı aynı zamanda gebelikte sistit adı verilen idrar yollarının iltihaplanmasının belirtisi olabilir. Eğer ağrı hamileliğin sonraki dönemlerinde şiddetli bir şekilde devam ederse, plasentanın düşmesi veya plasenta dekolmanı görülebilir.

Hamilelikte Vajina Ağrısına Ne İyi Gelir?

Gebelikte vajina ağrısı günlük yaşamlarını sıkıntıya sokabilecek halde yaşanabiliyor. Bu durumda ağrının yollarını hafifletecek yöntemleri doğru bir şekilde uygulamak çok önemlidir. Anne adaylarının ani bir şekilde ters hareket yapması vajina ağrılarını daha da artırır. Bundan dolayı ani hareketlere dikkat edilmeli ve bol bol dinlenilmelidir. Anne adayının aldığı ılık bir duş, kasları gevşetir ve rahatlamaya sebep olarak ağrıyı bir nebze de olsa hafifletebilir.

Anne adayı bu dönemde dinlenmesine fazla zaman ayırmalıdır ancak unutulmaması gerekir ki, dinlenme de doğru şekilde yapılmalıdır. Oturarak dinlenmek yerine yatarak dinlenmeye çalışılmalıdır.  Ayakları yukarı kaldırarak oturmak, kalçaları yükseltmek ve sol tarafa doğru yatmak kan dolaşımını artırıp vajinal basıncı azaltabilir. Vücudu zorlayacak her türlü hareketten kaçınmak gerekir, ağrıyı tam olarak geçirmese de olabildiğince hafifletir ve günlük hayattaki hareketleri kolaylaştırır. Göbek, bel, kasık ve kalça bölgelerini desteklemek için kullanılan destek kayışları kullanılabilir.

Düzenli egzersiz yapmak vajinal baskı ve vajinal ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur, daima aktif kalınmasını sağlar. Her gün en az 30 dakika olacak şekilde yormayan egzersizler yapmak aynı zamanda vücuttaki farklı işlemleri de düzenlemeye yardımcı olur, kasları güçlendirir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.