1. HABERLER

  2. GEZİ & TATİL

  3. Floransa’da Yapılacak Aktiviteler, Gezilecek Yerler! Şehir Rehberi
Floransa’da Yapılacak Aktiviteler, Gezilecek Yerler! Şehir Rehberi

Floransa’da Yapılacak Aktiviteler, Gezilecek Yerler! Şehir Rehberi

İtalya'nın Toskana bölgesinin başkenti Floransa, yüksek yoğunlukta Rönesans sanatı ve mimarisi ile uluslararası olarak tanınmaktadır. Hadi gelin beraber Floransa’da Yapılacak Aktiviteler, Gezilecek Yerler, Şehir rehberi... Birlikte inceleyelim.

A+A-

Floransa aynı zamanda birçok sanatçı, mucit, yazar, bilim insanı ve kaşifin propagandasının yanı sıra Avrupa'yı Karanlık Çağ'dan kaldıran opera ve florin para birimini icat etmekle de tanınır.

Mercato Nuovo...

Açık kemerlerle desteklenen süslü bir sundurma ile kâplı Mercato Nuovo, Floransa'daki en sıra dışı pazar yerlerinden biridir. Burada hasır şapka gibi hediyelik eşyalar satılırken, ziyaretçileri en çok çeken Mercato Nuovo ile bağlantılı tarih ve efsanelerdir. Sundurmanın merkezinde, borçluların bir zamanlar çıplak dipli şaplaklarla cezalandırıldığı bir yer olan "utanç taşı" var. Kırılma için renkli bir İtalyanca ifade bu uygulamadan kaynaklanmış olabilir. Sundurmanın güney tarafında, bronz bir domuz heykeli bulunan bir çeşme olan Fontana del Porcellino vardır. "Domuzcuk" un burnunu ovmanın iyi bir servet getirdiği söylenir.

San Miniato al Monte...

Bir tepenin üzerinde yüksek bir konuma sahip olan Floransa'nın en eski kilisesi, İtalya'nın en güzel şehirlerinden birinin panoramik manzarasını sunmaktadır. Büyüleyici yeşil-beyaz cephesinin arkasında güzel bir sanat hazinesi var. Romanesk yapının şapellerini orta çağ freskleri, mozaikler ve kakma mermer zeminler süslemektedir. Rönesans dönemi de iyi temsil edilmektedir. Cappella del Cardinale del Portogallo, oymalı plasterleri, madalyon tavanları, mermer heykelleri ve renkli freskleriyle çağın çeşitliliğini sergiliyor. San Minato, Benedictine rahiplerinin Gregoryen ilahileriyle ayini kutladığı akşamın erken saatlerinde en büyüleyici olanıdır.

Piazza della Repubblica...

Floransa'nın en eski bölümlerinden biri olan Piazza della Repubblica, şehrin Roma forumunun bulunduğu yerde oturuyor. 1431 yılında inşa edilen bir anıt olan Colonna dell'Abbondanza, antik yerleşimin tam merkezini işaret ediyor. Orta Çağ'da yoğun bir yerleşim yeri olan meydan, 1800'lü yıllarda tamamen yenilenmiştir. Meydanın batı tarafındaki zafer takı, dönüşümünü anıyor. Günümüzde plaza, sanatçılar ve yazarlar için önemli bir buluşma yeri olan ünlü Giubbe Rosse kafesi de dahil olmak üzere zarif Neoklasik yapıları, lüks mağazaları ve açık hava restoranları ile ünlüdür.

Loggia dei Lanzi...

Rönesans sanatı ve mimarisi, Piazza della Signoria'nın bir köşesine bitişik bu tören binasında tümüyle sergileniyor. Korint başlıkları ile süslenmiş sütunlarla desteklenen geniş kemerler, ziyaretçileri bu açık hava galerisinin körfezinin altındaki heykelleri görmeye davet ediyor. Benvenuto Cellini'nin Medusa'nın başını tutan bronz Perseus heykeli bir yıldız cazibe merkezidir. Tek bir beyaz mermer bloktan oyulmuş Giambologna'nın "Sabine Kadınlarına Tecavüz" adlı eseri de hayranlık uyandırıyor. Bir kompozisyon ve hareketin şaheseri olarak kabul edilen dramatik heykel, her yönden görülebilecek şekilde inşa edildi.

Santa Croce Kilisesi...

Floransa'ya hiçbir ziyaret, şehrin en ünlü sakinlerine saygı gösterilmeden tamamlanmış sayılmaz, bunların çoğu İtalyan Zaferler Tapınağı lakaplı kiliseye gömülüdür. Dünyanın en büyük Fransisken kilisesi olan Santa Croce, Michelangelo, Rossini, Galileo ve Dante gibi armatürlerin son dinlenme yeridir. Katedralin ilk manastırında yer alan Pazzi Şapeli de görülmesi gereken yerlerden. Filippo Brunelleschi tarafından yapılan bir tasarımdan sonra inşa edilen bina, Rönesans mimarisinin bir başyapıtı olarak kabul ediliyor.

Palazzo Pitti...

Palazzo Pitti, Arno nehrinin daha sessiz güney kıyısında yer alan, 15. yüzyıldan kalma büyük bir saraydır. Saray, İtalyan devletine devredilen ve sarayı bir müze kompleksine dönüştüren 1919 yılına kadar Floransa hükümdarlarının ikametgâhıydı.

Piazzale Michelangelo...

Piazzale Michelangelo, Floransa'nın merkezinden Arno Nehri boyunca yer alan büyük, kısmen trafiğe kapalı bir meydandır. Meydandan ziyaretçiler şehrin muhteşem manzarasına sahiptir. Geniş meydan, 1860 yılında, Floransa'nın merkezi çevresinde bulvarlar yaratmasıyla da tanınan yerel bir mimar olan Giuseppe Poggi tarafından düzenlendi.

Boboli Bahçeleri...

Palazzo Pitti'nin arkasında bulunan Boboli Bahçeleri, 16. yüzyılda Medici ailesi tarafından yaratıldı. Güzel ve çeşitli İtalyan bahçesi, çok sayıda heykel ve çeşmeye ev sahipliği yapmaktadır. Bahçeler, genişleme ve yeniden yapılanma çalışmalarının birkaç aşamasından geçti. 17. yüzyılda günümüze kadar genişletildi ve Roma antikalarının yanı sıra daha sonraki eserleri de içeren bir açık hava bahçe heykel müzesi oluşturdular.

Basilica di San Lorenzo...

Şehrin ana pazar bölgesinin merkezinde yer alan Basilica di San Lorenzo, Floransa'nın en eski kiliselerinden biridir ve Medici ailesinin tüm önemli üyelerinin mezar yeridir. Aslen 15. yüzyılda Filippo Brunelleschi tarafından tasarlanan kilise, dini Rönesans mimarisinin erken bir örneğidir. Bu kilisenin cephesi hiçbir zaman tamamlanmadı ve ona çarpıcı, rustik bir görünüm kazandırdı. Kilisenin içinde saf Rönesans neo-klasik ihtişamı vardır.

Galleria dell'Accademia...

Galleria dell'Accademia veya "Akademi Galerisi" büyük Rönesans sanatçısı Michelangelo'nun heykelleriyle kesinlikle en ünlüsüdür. Mahkûmları (veya Köleler), Aziz Matthew ve hepsinden önemlisi, seçkin Davut heykeli, müzenin her yıl ağırladığı yüz binlerce ziyaretçinin çoğunu çeken şeydir. Sergilenen diğer eserler arasında, Sandro Botticelli'nin ve Giambologna'nın Sabine Kadınlarına Tecavüz için orijinal sıvası gibi Yüksek Rönesans'ın eserleri de dahil olmak üzere 15. ve 16. yüzyıllardan kalma Floransa resimleri yer alıyor.
 

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.