Fazla Uyku Zararlı Mı? Fazla Uyumanın Zararları Nelerdir?

Fazla Uyku Zararlı Mı? Fazla Uyumanın Zararları Nelerdir?

Bu aralar çokça arananların başında, "fazla uykunun zararları" gelmektedir. Peki gerçekten fazla uyumak zararlı mı? Fazla uyku baş ağrısı yapar mı? fazla uyku nedenleri nelerdir? Haber detayında...

A+A-

Yapılan araştırmalar günde 6 veya 8 saatlik bir uykunun yetişkin bir insan için gayet yeterli ve sağlıklı olduğuna daha fazla ve dengesiz uykuların ise diyabet, aşırı kilo ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi hastalıklara sebep olabildiğini göstermektedir.

Fazla uyuma genel olarak hipersomni denilen kişilerde gün boyunca devam eden ve şekerlemeler yapılarak geçmeyen bir rahatsızlıktır. Günde 10-12 saatten fazla uyuyan ve buna rağmen kendini sürekli uykulu, yorgun ve bitkin hisseden bu hastalar genellikle yoğun stres ve depresyon altında olan kişilerdir. Ayrıca tıbbi olarak uyku apnesi rahatsızlığı olan kişilerde de uykunun yetersiz olması ve rahat uyunamaması fazla uyumaya sebep olabilmektedir. Fazla uyuma sorunu olan kişilerin bu rahatsızlığı psikolojik veya fiziksel sorunlardan veya her ikisinden de kaynaklanabilmektedir. Sorunun tam sebebini hastanın kendisinin tespit etmesi ve çözmeye çalışması zor olacağı için bu konuda bir doktordan yardım almasını tavsiye edebiliriz. Fakat fazla uyuma sorunu olan kişiler doktordan yardım alma konusunda çekingen olsa da fazla uyumanın zararlarını öğrendiğinde kararını değiştireceğine inanıyorum.

Fazla Uyuma = Diyabet ve Obezite;

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve PAHO (Pan Amerikan Healt Organization) işbirliği içinde 9000 kişi üzerinde yapılan incelemeler sonucu günde 9 saatten fazla ve 5 saatten az uyuyan insanların %50’sinde diyabet riski oluştuğu gözlendi. Ayrıca günde 10 saat ve üzeri uyuyan insanların obeziteye yakalanma olasılığının %20 arttığı kanıtlandı. Ayrıca kadınlar üzerinde yapılan benzer bir araştırmada günde 10 saatten fazla uyuyan bayanların %38’inin kalp rahatsızlıklarıyla karşılaşma olasılığının daha fazla olduğu belirtildi.

Depresyon Uykuya, Uyku Depresyona Dönüşür;

Depresyonda olduğumuzda veya sıkıntılardan kaçmak istediğimizde uykuya sarılmak geçici bir çözüm gibi görünse de aslında fazla uyumakta depresyona sebep olabilmektedir. Bunun sebebi sorunlardan uzaklaşmaya çalışmak, mücadele etmekten vazgeçmek bizlerde kayıp duygusuna, yenilgi psikolojisine sebep olur ve dolaylı olarak sığındığımız fazla uyuma bizde depresyona sebep olur. Ayrıca fazla veya gün içinde aralıklı uyumanın baş ve vücut ağrılarına ve buna bağlı olarak kronik rahatsızlıklara sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Fazla Uyumak Hayata 1-0 Yenik Başlamaktır;

Fazla uyuma alışkanlığı olan kişiler uyandıkları zaman sürekli bir yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik haliyle güne başlarlar. Uykularının kendilerine yetersiz gelmesinden dolayı düzgün kahvaltı yapamaz, sağlıklı beslenemezler. Beyinde oluşan yorgunluğa sağlıksız beslenmede dahil olunca işlerine odaklanamaz ve insanlarla güzel iletişim kuramazlar.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.