1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. EYLÜLDEN İTİBAREN MAAŞLARA 950 TL ZAM GELİYOR
EYLÜLDEN İTİBAREN MAAŞLARA 950 TL ZAM GELİYOR

EYLÜLDEN İTİBAREN MAAŞLARA 950 TL ZAM GELİYOR

Geçtiğimiz günlerde yeni memur ve emekli maaşlarının açıklanmasının peşinden alınan kararların detayları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

A+A-

Geçtiğimiz günlerde yeni memur ve emekli maaşlarının açıklanmasının peşinden alınan kararların detayları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Yeni gelişmelerde 3600 ek göstergenin etkilediği meslek gruplarından, emekli intibak düzenlemesine kadar pek çok yenilik getirildi. Peki yeni maaşlar ne kadar olacak ve ne zamandan itibaren yatırılmaya başlayacak detayları neler?

Türkiye’de büyüme ve enflasyon oranları hesaplanarak milyonlarca kişiyi ilgilendiren ve önümüzde dönem ilgilendirmeye devam edecek maaş zam oranları açıklanmıştı. Bu oranlara göre pek çok kişinin maaşında önemli bir artış olduğu gözlendi bazı meslek gruplarında ise bu rakamlar iki katına kadar çıktı.

Yapılan açıklamalar sonucunda memur ve emekli maaşlarına 950 TL zam gündemde. Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergelerinin 2200’den 3600 ek göstergeye çıkarılması ise başka bir gündem konusu oldu. Buna göre bu mesleklerde maaş zamları çok daha yüksek oranlarda yapılmış olacak. Ek göstergeye göre sadece emekli vatandaşlar değil maalesef maaşı asgari seviyelerde takılı kalan polis, öğretmen, hemşire ve din görevlileri de bu artışlardan olumlu etkilenmesi bekleniyor. Devlet tarafından yapılan açıklamalar ve sendikalarla yapılan görüşmeler olumlu yönde gelişirken maaşların enflasyondan etkilenip etkilenmeyeceği belli değildi. Yeni maaş zamları belirlenirken önceki dönemlerde baz alınan enflasyon ve zam oranlarının etkisiz olacağı söylenmişti. Buna göre yapılan zam artışlarının bu dönem etkili olmayacağı Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklanmıştı. Buna göre ‘düşük veya yüksek maaş zamları olması’ her iki ihtimalden birinin gerçekleşmesi beklenmekteydi. Hükümet tarafından yapılan açıklamalar ‘memurların yükselen enflasyonda ezilmeyeceği maaş zamlarının yapılan zorlu pazarlıklar neticesinde karara alındığını’ yönündeydi. Nihayet maaş zammı oranlarının açıklanmasıyla ilgili yeni haberler alınmaya başlandı. Sevindirici ilk haber eylül ayında yapılacak memur maaşı zamları ile oldu.

Eylül ayı Türkiye ekonomisi ile alakalı çok yoğun geçeceği haberi veriliyor. Ekonomide pek çok alanda olumlu gelişmeler yaşanması muhtemel. Maaşlarına zam yapılacak emekli ve memurların merak ettiği bir diğer konu hızla yükselen enflasyon oranlarının maaş zamlarını olumsuz etkileyip etkilemeyeceği. Bununla ilgili yeni yasalar ve yönetmeliklerin gündeme geleceği haberi verildi. Ağustos ayında zirveye ulaşan enflasyon oranlarının bundan sonra yavaş yavaş düşmesi bekleniyor. Hızlı tüketim ürünleri olan gıda, hijyen, akaryakıt gibi ürünlerin fiyatlamalarıyla ilgili yeni yaptırımlar gündeme gelecek. Bu gelişmelerle zam alacak vatandaşların Aralık ayına kadar yani yeni yıl faiz, enflasyon ve ekonomik büyüme rakamları belli olana kadar rahat bir nefes alacağı öngörülüyor.

Polis, öğretmen, din adamı ve hemşirelerin ek göstergelerinin 3600’e geçirilmesiyle maaşlarda ve ikramiyelerde yaşanacak değişiklikler merak konusu oldu. Türkiye’de binlerce bu mesleklerde olan ve toplumun önemli bir bölümünü oluşturan kesimde ilgi büyük. 30 yıl hizmet için 3600 ek göstergeye dahil olan polis ve öğretmenler için yeni maaşlar şu şekilde belirlendi.

                                        Eski Dönem                    Yeni Dönem             Eski İkramiye           

İmam -Hatip                  4270 TL                              5213 TL                   153.980 tl                   

Hemşire                          4150 TL                              5213 TL                   149.665 tl

Öğretmen                       4273 TL                              5213 TL                   153.980 tl

Polis                                 4273 TL                              5213 TL                   153.980 tl

Buna ilaveten ikramiyelerde 34 bin tl bir artış olacağı belirlendi. Ek göstergeler 2200’den 3600’e çıkarsa emekli maaşlar 1200 tl artmış olacak buna bağlı olarak ikramiyelerde 45 bin tl artış meydana gelecektir.

Yeni rakamlar gelmeye devam ederken milyonlarca sgk, bağkur ve memur emeklisini ilgilendiren haber de duyuruldu. Memurlara 950 TL zam haberinin ardından eylül ayının ödemeleri karara bağlanmış oldu. Çalışma bakanı Vedat Bilgin emekli vatandaşların 2022-2023 dönemi maaşlarıyla ilgili görüşmelere başlandığını açıklaması sonrası milyonlarca emekli müzakerelerden gelecek haberi bekliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.