1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. En Çok Uygulanan Diyet Listeleri Nelerdir?
En Çok Uygulanan Diyet Listeleri Nelerdir?

En Çok Uygulanan Diyet Listeleri Nelerdir?

Sizler için bu yazımızda özellikle diyet yapan sevgili ziyaretçilerimiz için "en çok uygulanan diyet listeleri" hakkında makale hazırladık. Aralıklı oruç diyeti, Paleolitik Diyeti, Ketojenik Diyeti, Tereyağlı Kahve Diyeti, Asker Diyeti ve dahası haberde..

A+A-

Aralıklı Oruç Diyeti…

Aralıklı oruç diyeti: Aralıklı Oruç Tutma Diyetlerinin mantığı kolay Teoride çok aç kalıp besleniyorsunuz. Bu da sağlığınızı, performansınızı hem de vücut kompozisyonunu geliştirmek için yapılıyor. Altın kural, Yemek yiyerek geçirdiğiniz vaktin aç kaldığınız süreden kısa olması gerekiyor ve bu yüzden vücut açlık çekerken topladığı yağları yok ediyor. Bu nedenle kalori kaybına yönelik diyetlerle karşılaştırıldığında IF diyeti son derece etkisiz. Uzun vakit açlık çekenlerin yeme zamanlarında aşırı tüketmesi de bu diyeti etkisiz kılıyor. Diyetisyen Emre Bey, vaktinde çok ilgi görmüş fakat 2018 senesi için "demode" olmuş diyetleri listeledi. İşte neden artık terk edilmeleri gerektiği ve "demode" olma sebepleri...

en-cok-uygulanan-diyet-listeleri-nelerdir.jpg

Paleolitik Diyeti…

Paleolitik Diyeti: Az ya da hiç işlem görmemiş gıdaları yemeye odaklı bir beslenme planı bu. Bu diyet düzeni yüksek protein ve yüksek lif içeriği ile kalori azaltmadan kilo verilebileceğini vaat ediyor. Ete bu kadar çok değer vermesi, tahılları, bitkileri, meyveyi hem de süt ürünlerini yeme programından çıkarması ise gerçekçi bulunmuyor. Düşük karbonhidrat ve kalori alımı kilo vermenizde çok yardımcı olabilir fakat bunun doğrusu sadece et odaklı tüketmek değil. Sizleri baş dönmelerine, baş ağrılarına, kabızlığa, ruh halinizdeki gelgitlere hem de en sıkıntılı kısmı kalp hastalıkları ile bazı kanser türlerine yol açar. Paleolitik diyeti, bana sorarsanız, insanların mecburen uyguladığı 10.000 sene öncesinde kalmak zorunda...

Ketojenik Diyeti...

Ketojenik Diyet: Ketojenik diyetin temeli karbonhidratları çok önemli ölçüde kısıtlayıp, yağ ve protein tüketimini yükseltmeyi savunuyor. Bu nedenle vücut, enerji sağlamak için yağ, kalori yakmak zorunda kalıyor. Savunduğu şey şu: %75 yağ, %20 protein ve %5 karbonhidrat!4 gün içinde vücudun yağ yakmaya başladığı da kanıtlanmıştır. En büyük eksiği lif, vitamin ve minerallerden kısıtlı olması. Ketojenik diyet, gerçeğinde epilepsi başta olmak üzere birçok sinirsel hastalıklar ve bazı kanser türleri içinde geliştirilmiş bir diyet. Herkesin deneyebileceği dair elde bilimsel bir veri veya araştırma yok! Verilen kiloların en kısa sürede geri alınması da bunun kanıtı...

en-cok-uygulanan-diyet-listeleri-nelerdir.webp

Tereyağlı Kahve Diyeti...

Tereyağlı Kahve: Kilo vermemizde yeni moda, kahveye şeker yerine 1 kaşık tereyağı ve Hindistan cevizi yağı konulmaktadır. Tereyağlı kahveyi diyetini ortaya çıkaran kişi ise dağda tırmanış yaptığında, sadece enerji versin diye kendilerine tereyağlı kahve ikram edilen Dave sprey idi. Tereyağlı kahvenin enerjimizi artırdığı doğru fakat herkesin atladığı şey şu: Dave sprey içtiği kahvenin çekirdekleri çok az kafein içeren Tibet kahvesiydi. Tereyağının orta zincirli trigliseritlerden oluştuğu anlamına geliyordu. Sprey İn aldığı kaloriyi 400 kalori kadar yükselten şey de buydu. Ve yudumlanarak alınan bir kaloriydi, direkt sindirim sisteminize akıyordu. Bu nedenle metabolizmaya daha az yağ girmesini sağlar. Çünkü ne kadar çiğnerseniz o kadar hızlı doyar ve az tüketirsiniz.

Asker Diyeti...

Asker Diyeti: Hedef, 72 saat içinde toplam 3700 kalori almak! İlk 3 günün hemen ardından haftanın geri kısmında ise günde toplam 1500 kaloriden az almanız savunuluyor. Son derece çok sıkı bir programı var, hangi öğünde neyi ne kadar sıklıkla yiyeceğiniz bile belirtilmiş. Sonuçlar güzel, kilo veriyorsunuz fakat yaşamınızı veya beslenme düzenini oturmaktan çok uzak. Üstelik "yiyin" dediği besinler lif, vitamin, mineral yoksunu. 7 günde üç kilo vermeniz lazımsa uygulayın fakat aksi bedeninizin düzenini bozmaktan başka işe yaramaz.

en-cok-uygulanan-diyet-listeleri-nelerdir-001.webp

Avokado Diyeti...

Avokado Diyeti: Omega dokuz yağ asitlerinden çok zengin ve kilo verdirmeye yardımcı olan bir besin avokadonun yağ yakımını ve metabolizmayı çok hızlandırdığı da bilinmektedir. Ancak sorun şudur ki: Yeni tüketici istekleri doğrultusunda, özellikle İspanyol çiftçiler, yağ oranı %30 azaltılmış avokado tüketmeye başladı ve buna "Light Avokado" adı verildi. Oysaki avokado tekli doymamış yağ içermektedir ve bu yağdan kaçmaya hiç gerek yoktur. Ve yine bu yağ, kalp hastalıklarını da iyi gelir ve önler. Aslında bütün olarak avokadodaki kaloriler de yeterlidir ve tarım mühendislerinin çok daha az yağlısını üreteceğiz diye üzerinde oynama yaptığı avokadonun ileride kim bilir ne zararlarını göreceğiz.

Glutensiz Diyet...

Glutensiz Diyet: Günümüz koşullarında glutensiz besin tüketmek özellikle yağ yakmak, daha sağlıklı ve kalıcı beslenmek, gelecekte bazı hastalıklara yakalanma riskini çok azaltmak isteyen kişiler sayesinde uygulanan bir beslenme süreci olarak karşımıza çıkmaktadır. Çölyak ve gluten titizliğin çok varsa yanınızdayız fakat şu an herhangi bir hassasiyet olmuyor ise glutensiz beslenmenin çok fazla bir yararı olmayacak. Gluten dediklerimiz buğday, pirinç, arpa, çavdar vb. besinlerde doğal olarak kullanılabilen bir protein... Bunu beslenmenizden silmekle kilo kesinlikle veremezsiniz aksine glutensiz besinlerden fazlasıyla kilo alabilirsiniz. Glutensiz besinlerde ise pek çok B vitamini, lif ve demir bulundurmaz. Glutenli besinler ise diyet reçetelerinin ana başlığıdır.

en-cok-uygulanan-diyet-listeleri-nelerdir-001.jpg

Temiz Beslenme Diyeti...

Temiz Beslenme: Bu diyet listesi temelde doğal veya işlenmemiş besinlerin oluşturduğu bir programı oluşturuyor. Temiz beslenmede belirtilen ise gıda miktarına değil gıda kalitesine odaklı bir programdır. Örnek verecek olursak sadece evimizde yapılan yemekleri yiyeceksiniz, paketlerin üstündeki "içindekiler" kısmını okuyacaksınız vb. Hatta Google'da beş milyondan fazla tıklanmış. Fakat temiz besleneceğiz diye abartanlar az değil. Bazı kişiler paketli besinleri sokmuyor, bazı kişilerde "içindekiler" bölümündeki herhangi bir şeyi bilmiyor diye paketi almıyor. Temiz beslenmek herkesin yaşam şartı yalnız "suni gübreyle" yetiştirilmiş sebzeyi almayanlar acaba gerçek gübresiyle yetiştirilen bir sebzenin tarladan ne içinde büyüdüğünü görüyor mu?

Tom Brady Diyeti...

Tom Brady Diyeti: Futbolcu olan Tom Brady nasıl beslendiğini anlattı Tom Brady, sağlıklı kalmanın ve ilerleyen yaşına inat performansını nasıl yüksek olduğunu paylaşıyordu fakat hata şuradaydı: Brady gibi hayatını spora ayrılan birinin sırlarını, günde 8 saat şirkette çalışan, egzersiz yapmayan kişilere ayarlamak imkânsızdı! Örnek olarak Tom Brady unlu, şekerli, kahveli veya kafeinli hiçbir şey tüketmiyordu. Mantarı ağzına bile sürmüyordu. Domatese, bibere, patatese, patlıcana ve süt ve süt ürünlerinin tamamını tüketmiyoruz. Her gün içine enerji veren ve protein tozu atılmış 25 bardak su içmesi, sadece tahıl yiyordu ve özel çiftliğinde yetiştirilen hayvanların etlerini yine özel aşçısı yapıyordu! Bu diyeti uygulamak çok zor, hatta bu diyet yanlış da denebilir.

en-cok-uygulanan-diyet-listeleri-nelerdir-002.webp

Elma Sirkesi Diyeti...

Elma Sirkesi Diyeti: Hafif Ilık suyun içerisine eklediğimiz elma sirkesiyle bal karışımı ile yapılan kür sayesinde ayda 8 kiloya kadar verildiğini savunuyorlar ve internet siteleri bugün bile artritten obeziteye, akneden soğuk algınlığına kadar ve elma sirkesi diyetini övüyor. Elma sirkesi karışımından hemen sonra öğünlerden 30 dakika önce 1 çay bardağı içmek kilo vermenize yardımcı olur ve elma sirkesi içmenin hiç kimseye bir zararı yoktur. Fakat elma sirkesinin yağ dokusunu çözeceği iddiası yalandır! İlk olarak elma sirkesinin ilk ulaştığı yer midenizde yağ dokusu zaten yoktur. Gönüllüler üzerinde yapılan bir araştırma da, elma sirkesinin orta yollu kişinin dahi kilo verdirmediğini kanıtlamış. Yani, elma sirkesi elbette faydalı ama maalesef kilo verdirmiyor.

en-cok-uygulanan-diyet-listeleri-nelerdir-008.webp

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler