1. YAZARLAR

  2. Gülşen Tanrıyar

  3. Ekonomi bakanından sonra Dolar yıl sonu hedefi ne olacak?
Gülşen Tanrıyar

Gülşen Tanrıyar

Ekonomi bakanından sonra Dolar yıl sonu hedefi ne olacak?

A+A-

Ekonomi bakanı sayın Berat Albayrak geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı instagram üzerinden bir açıklama metnin görselini paylaşarak makamından sağlık sebepleri nedeniyle ayrılacağını duyurdu. Henüz resmi makamlar tarafından ekonomi bakanlığına kimin geleceği belirlenmese dahi doların Berat Albayrak istifası sonrası sert bir düşüş yaşandığı görüldü.. Peki yıl sonuna doğru dolar seyri ne yönde olacak ?

Ekonomi bakanı istifası olmasaydı dolar yıl sonu 10 lira seviyesinde olması bekleniyordu..

Dolar son aylarda çok hızlı yükselişler göstermesi Amerika seçimlerini Trump karşı Biden kazanması doların Dünya genelinde değerleneceğini gözlemleyen insanlar tarafından dolar yıl sonu Türk lirası karşısında 9 liranın üstünde hatta 10 liraya yaklaşabileceğini tahmin ediyordu. Doların yükselmesindeki şüphesiz neden Biden kazanması ve artan enflasyon karşısında Türk lirasının kaybettiği değeri unutmamak lazım.

Ekonomi bakanın en çok hatırlanan sözlerinden biri olan .. Dolar 7-8 olacağını düşünenler hayal görüyorlar adlı açıklaması yıllar geçmeden gerçek olması insanlar tarafından ekonomi bakanlığına olan güven azalmıştı.. Türkiye her ne kadar çok zor şartlarda dahi ayakta kalmayı başarabilen bir ülke olsa dahi yurt dışına bağımlı ve çokça ürün ithal eden bir ülke konumunda olması nedeniyle aslında Bakanın bir diğer çok bilinen yakın zamanda  söylediği Dolarla işimiz mi var sözü bizim ülkemiz için geçerli değil .. Aksine Türkiye’de Türk lirası kadar dolar kullanılmaktadır. Çünkü çoğu ürün dolar cinsinden ülkemize gelmektedir..

Doların artması ne gibi olumsuzluk yaratıyor ?

Türkiye genel olarak birleştirici ülke konumundadır. Ülkemizde araç dahi yapılsa bile Renault gibi Fiat gibi bunlar dışarıdan parça olarak gelir ve ülkemizde birleştirilir. Bu nedenle ülkemiz doların yükselmesi demek fırıncın alacağı makinenin bile pahalanmasına neden olacağı için ülkemizde çok önemli bir rol oynadığını unutmamak gerekiyor..

Ekonomi bakanlığından neden istifa edildi ?

Ekonomi ülkede çok büyük çalkantılar halinde devam etmesi ve doların gidişatının durdurulmaması nedeniyle kan değişikliğinin iyi geleceğini düşünen hükümet , ekonomik yaptırımlar yaparak dolar yükselişinin azaltmayı hedefliyor gibi görünmektedir.

Dolar bu yıl sonu hangi senaryolar bizi bekliyor?

Ekonomi bakanlığından Berat Albayrak istifasından hemen sonra dolar sert bir düşüş ile 50 kuruş azalarak 8 lira seviyelerine Euro ise 10 lira seviyelerine yükselmişken 9.5 lira seviyesine geriledi. Peki Türk lirasının kazandığı bu değer yukarı yönde yükselmeye devam edecek mi sorusuna şöyle diyebiliriz , Ekonomi bakanlığına gelecek kişinin ismi ve yapacakları icraatlar Türk lirasının yükselişi konusunda doğru orantılar sağlayacaktır. Sadece ekonomi anlamında değil dışarıdaki yatırımcının Türkiye’ye sadece ev almak tatil yapmak değil iş yapmak için güvenmesi için ekonomik yaptırımlar yanında siyasi ve adalet konusunda güvence sağlanması gerekmektedir.

Yatırımcılar neden ülkemizden geri çekilmişti ?

Yatırıcımlar ülkeden geri çekilmesinin en büyük sebebi , oluşan Türkiye şartlarında adalet ve siyaset kavramının tek el düzenine geçmesi ve yatırımcının yatırımlarını daha sonra bir kişiler tarafından kesilmesi gasp edilmesi gibi algılayabileceğimiz tehditler karşısında Türkiye’de yatırımın güvenli olmadığına inanmaya başlamıştı. Dünyaca bilinen kredi kurumların vermiş olduğu Türkiye puanı da gün geçtikte düşmesi nedeniyle olan yatırımcılar geri çekilmeye yeni yatırımcılar da eklenmemeye başlamıştı.

Bakanlık değişimi yatırımcıyı tekrar çekecek midir ?

Üst başlıkta belirttiğimiz gibi sadece ekonomik olarak yaptırımlar değil , siyasi ve adalet konusunda hükümetin gerekli adımları sonucunda yatırımcılar Türkiye'ye yatırım konusunda güven sağladıklarında ülkenin ekonomik olarak iyiye gitmesi beklenebilir..

Bonus soru olarak Dolar yatırımı yapılmalı ?

Dolar ve altın şuanda yatırım için iyi bir fırsat olmayabilir ,devletin bakan Albayrak'tan sonra yapacağı yaptırımlar beklenmeli ve takip edilmelidir.

Burcu Gürsoy / Halk Gazetesi

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.