1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. Doğum Kontrol Hapı Zararlı mı? Faydası Ve Yan Etkileri Nelerdir?
Doğum Kontrol Hapı Zararlı mı? Faydası Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum Kontrol Hapı Zararlı mı? Faydası Ve Yan Etkileri Nelerdir?

"Doğum kontrol hapı" kadınlarda adet döngüsünün kontrol edilmesini sağlayan bir haptır. Belirli durumlarda kullanılan bu hap genellikle "hamilelikten korunma" amacıyla kullanılmaktadır.

A+A-

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum kontrol hapları ağızdan alınan ve yumurtlamayı durdurarak ya da rahim ağzından sperm geçişini engelleyerek hamilelik durumunun önüne geçen son derece etkili bir yöntemdir. Bu hapların kullanımında başarı oranı çok yüksek olsa da hiçbir zaman %100 olarak verilmemektedir.

Doğum kontrol hapının ne zaman kullanıldığı çok önemlidir. İlişkiden bağımsız olarak belirli bir zaman periyodunda kullanılması gereken hap doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Doğum kontrolüne ek olarak adet sancısı ya da döngü bozukluğu gibi durumlarda da doktor tarafından önerilebilir ve belirli bir süre kullanılabilir.

Doğum Kontrol Hapı Hangi Faydalara Sahip?

Adet dönemi sancılı ve çok zor geçen özellikle genç kızlarda bu süreci kontrol altına almak için belirli bir süre zarfında kullanılabilir. Bu kullanımda yumurtlama döngüsü kontrol altına alındığı için süreç çok daha rahat geçmektedir ancak durumu cidden sıkıntılı olan kişilerde uygulanmaktadır.

Buna ek olarak belirli bir süre zarfında çocuk sahibi olmak istemeyen ve hamilelikten korunmak isteyen kişiler de doğum kontrol hapı kullanabilirler. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireylerin bile doktora danışarak bu hapı kullanmaya başlamaları önerilmektedir.

Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum kontrol hapı her ne kadar korunma yolları içinde en etkili ve en zahmetsizlerden biri olsa da kişiye zararları da olmaktadır. Bu belirtiler herkeste görülmese de bazı kişilerde gözlenmektedir.

Doğum kontrol hapının kısa vadede görülen yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, baş ağrısı gibi durumlar ve bunlara ek olarak da vajinadan gelen kanama ve akıntılar örnek gösterilebilir.

Uzun vadede daha önemli sorunlara yol açması muhtemel olan bu hapların en önemli etkisi yumurtalık kanseri riskini arttırmasıdır. Uzun süreler boyunca doğum kontrol hapı kullanmış olan kadınlarda yumurtalık kanseri görülme riski büyük oranda atmaktadır. Bu nedenle zorunlu olmayan durumlarda ve doktor tavsiyesi dışında doğum kontrol hapı kullanımı önerilmez.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.