1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Dili Doğru Kullanmak
Dili Doğru Kullanmak

Dili Doğru Kullanmak

Güzel dilimiz Türkçe'de aslında değişmeye kısaltmaya bozmaya ne hakkımız var diye kendimize sormamız gerekiyor. Neden dilimizi düzgün şekilde kullanamıyoruz?

A+A-

Bu konuyu biraz irdelemek gerekiyor. Eskiden yurt dışından gelen turistlerin yarım yamalak Türkçesi hoşumuza giderdi. Fakat şu anda hatırı sayılır bir çoğunluk bu şekilde konuştuğundan dolayı sevimli olmaktan çıkarak tehlike arz etmektedir. Bunun yanı sıra internet dünyası ve sms dediğimiz kısa mesajlarda konunun üzerine tuz biber olmaktadır. Örneğin Türkçe kelimelerin arasına ingilizce kelime sıkıştırmak kadar manasız bir şey yoktur. breakfast da görüşürüz, after parti gibi kelime öbeklerini dünyanın hiç bir yerinde duyamazsınız. Çünkü anlam olarak karşılığı yoktur.

Şunu üzülerek belirtiyorum ki dizilerde bile bu tarz konuşmalar geçmektedir. Bu da toplumun yapısını, dilini ve özünü kaybetmesine neden olmaktadır. Bir medeniyet her şey den önce dili ile var olmaktadır. Bunun bilincinde olarak, okumak, yazmak ve konuşmak gereklidir.

Bazı yeni türeyen kelime ve kelime öbekleri de hiç bir estetik yanı olmayan içi boş olarak söylenmiş gelişi güzel uydurma sözcüklerdir. Onlardan da sizlere örnek vereyim. elektrik almak, bir olay karşısında yükselmek, kib daha buna benzer bir çok kelime var. Merak etmeyin hepsini tek tek yazarak sizleri sıkmayacağım. Batının kelime tarzına özenti yerine oturup kendimizi öz eleştiriden geçirsek dönüp kendi tarihimizde çok da uzaklaşmadan Osmanlı da kullanılan kelimelerin ahengi ve coşkusuna baksak hem geçmiş kültürlerimizi korumuş ve yaşatmış olur ve hem de bu içi boş kelimelerden de kurtulmuş oluruz.

Editör
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.