1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Cinsel İşlev Bozukluğu
Cinsel İşlev Bozukluğu

Cinsel İşlev Bozukluğu

Kronik stres, anksiyete veya depresyon genellikle bir kişinin sekse olan ilgisini veya bir kişinin cinsel tepkisini azaltacaktır.

A+A-

Amerikan Tıp Derneği Dergisi ve Ürolojik Hastalıklar Vakfı'na göre cinsel bozukluklar yaygındır. Kadınların %20'sinden fazlası cinsel isteksizlik, %14'ü orgazma ulaşmakla ilgili sorunlar yaşıyor ve %7'si ağrılı seks yapıyor. Erkekler biraz daha iyi durumda ancak %20'den fazlası erken boşalmadan şikayet ediyor, %5'i erektil disfonksiyon (daha önce iktidarsızlık olarak adlandırılıyordu) ve %5'i cinsellikle ilgilenmiyor. Bu cinsel bozukluklar, ilişkilere müdahale edecek ve benlik saygısını etkileyecek kadar ciddi olabilir.

Kadınlarda ağrılı ilişki (disparoni) vajinismus, vajinit veya yetersiz yağlanmaya bağlı olabilir. Vajinismus, cinsel ilişkiyi zorlaştıran ve ağrılı hale getiren, vajinayı çevreleyen kasların ağrılı bir spazmıdır. Bu genellikle korkudan, bazen de geçmiş travmadan kaynaklanır. Vajinanın hassas dokularının iltihabı olan vajinit, enfeksiyon veya tahrişten kaynaklanır. Erektil disfonksiyon yaşlı erkeklerde daha yaygındır ancak buna sahip olan erkeklerin %10'undan azı (Kuzey Amerika'da 20 milyondan fazla) tedavi almaktadır.

Nedenleri

Bazı cinsel bozukluklar, organlar ve kimyadan çok duygular ve geçmiş deneyimlerle ilgilidir. Antidepresanlar ve tansiyon ilaçları, alkol veya nikotin dahil diğer ruh halini değiştiren ilaçlar cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir. Tıbbi nedenler arasında diyabet, kalp hastalığı, nörolojik bozukluklar, pelvik yara izi veya menopoz bulunur. Testosteron gibi azalan hormon seviyeleri de cinsel ilgi ve işlev kaybına neden olabilir.

Cinsel sorunlar, bir partnerin diğerinin ihtiyaçlarını anlamaması ve diğerinin bunu nasıl yapacaklarını bilmeleri gerektiğini varsayması veya onlarla konuşmak için çok utangaç olması nedeniyle gelişir ve bazen daha da kötüleşir. Genel olarak, cinsel bozukluklar cinsel ilişki ile ilgili değildir. Cinsel bir alıcılık ve tepki, özellikle kadınlar için, partnerle önceden duygusal yakınlık gerektirir.

Teşhis ve değerlendirme

Cinsel rahatsızlıkların muayene ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış klinikler bulunmaktadır. Değerlendirmenin bir geçmiş ve fizik muayene içermesi önemlidir. Tıbbi değerlendirmeyi takiben hormonal testler veya diğer teşhis muayeneleri gibi ek testler istenebilir.

Tedavi ve şifa

Sorun bir duygu durum bozukluğundan veya erken boşalmadan kaynaklanıyorsa, bilişsel davranışçı terapi ve bazen ilaç tedavisi kombinasyonu etkili bir tedavidir. Bazılarının mutluluğu, diğerlerinin talihsizliğidir: yan etkileri arasında libido kaybı, erektil disfonksiyon veya gecikmiş orgazm olan aynı antidepresanlar, bazen erken boşalma tedavisinde etkilidir. Eğitimli bir profesyonel, kişiye duygusal travma veya cinsel istismar öyküsü hakkında nazikçe danışmanlık yapmalıdır. 

Sorunun kaynağı altta yatan bir tıbbi veya psikiyatrik bozuklukta yatıyorsa, bu bozukluğun etkili tedavisi genellikle normal cinsel işlevi geri getirecektir. Erkeklerin ve kadınların cinsel ihtiyaçları ve cinsel tepkileri hakkında eğitim, çiftin her iki üyesinin de eşlerinin davranışlarını ve tepkilerini anlamasına yardımcı olur. Hormon replasman tedavisi hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel işlevi yeniden sağlamak için sıklıkla kullanılır. Erektil disfonksiyon devam ederse bir dizi etkili müdahale ve ilaç mevcuttur. 

Genel olarak, iletişimi ve duygusal yakınlığı geliştiren çift programları, inzivalar ve terapi bir çiftin cinsel yaşamını iyileştirecektir. Eşlerini memnun etmenin yeni yollarını geliştirmek için, çiftlerin bazen cinsel ilişkiye girmeden veya orgazm olmadan dokunma gibi teknikleri öğrenmesi ve uygulaması gerekir. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.