1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. Çekingen Çocuğu Sosyalleştirmenin Yolları    
Çekingen Çocuğu Sosyalleştirmenin Yolları    

Çekingen Çocuğu Sosyalleştirmenin Yolları    

Çocukların gelişim sürecinde pek çok anormallik ile karşılaşmak mümkündür. Fiziksel sorunların dışında belirli sosyalleşme problemlerinin de dönem dönem yaşanması son derece normaldir.

A+A-

Çocuklar Neden Sosyalleşme Sorunu Yaşarlar?

Sosyalleşme sorunu yaşayan çocukların bu sorunları yaşamalarının altında elbette önemli sebepler yatmaktadır. Sosyalleşmekte zorluk çeken çocuklar genellikle yalnız bir şekilde büyümüş olurlar. Burada bahsedilen yalnız kavramı fiziksel anlamda yalnızlık değildir.

Çocukların kendi yaşıtları ile duygularını ve fikirlerini paylaşmaları çok önemlidir. Büyüme çağında çevresinde bu şekilde yaşıtlarının kısıtlı olması ya da hiç olmaması çocukların iletişim kurarak kendini ifade etmesini engellemektedir. Durum böyle olunca çocuk kendini anlatmayı bir türlü öğrenemez. Bu durumun ilerleyen yıllarda önemli bir soruna dönüşmemesi iççin henüz çocukluk çağında çözülmesi son derece önemlidir.

Çocukların Sosyalleşmesi İçin Ne Yapılmalı?

Çocukların sosyalleşme süreci ilk olarak kendi yaşıtları ile başlamalıdır. Bir çocuğun kendinden büyüklerle de iletişim kurması ve bir şeyler paylaşması son derece normal olsa da sosyalleşme süreci en kolay kendi yaşıtlarıyla olacaktır. Bu nedenle kendi yaşıtlarından bol bol arkadaş edinmesi son derece doğru bir davranış olacaktır.

Bu şekilde arkadaş edinerek sosyalleşmek için çocuğun sık sık oyun parklarına götürülmesi mantıklı bir harekettir. Bu süreçte çocuk yaşıtları ile oyun oynayarak aynı eşyaları ve ortamı kullanmayı da öğrenir. Bunun sonucunda da sosyal iletişim için en önemli kavramlardan biri olan paylaşım yapmayı öğrenir.

Çocukların Ebeveyn Bağımlılığını Engelleyin

Bazı çocuklar büyüme sürecini sürekli olarak anne ve babayla geçirdikleri için bu durum bir tür bağımlılığa dönüşmektedir. Annesi ya da babası olmadan asla mutlu olmayan çocukların sosyalleşmesi de imkansız hale gelir. Bu gibi durumlarda ilk iş olarak çocuğun anne ya da babaya olan bu bağımlılığı bitirilmelidir.

Bu şekilde sorun görülen çocuklar genellikle annelerine bağımlı olmaktadır. Bu tür bağımlılıkların engellenmesi için haftanın belirli günlerin çocuğun keyif duyduğu bir etkinliğe götürülerek burada birkaç saat arkadaşları ile oynaması mantıklı olacaktır. Bu süreçte zamanla birkaç saatliğine de olsa annesinden ayrı kalmaya alışan çocuk ilerleyen süreçte daha uzun süreliğine de annesinden ayrı kalmayı sorun yapmayacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.