1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Albaraka Türk Bankası
Çalışan ve Memurlara Maaş Zammı Kapıda

Çalışan ve Memurlara Maaş Zammı Kapıda

Milyonlarca çalışan ve emeklinin dört gözle beklediği zam haberi yolda. Çalışan ve emekliler için hükumet ve sendikalar arasında anlaşma sağlanacak mı, çalışan ve emeklilerin maaşlarına zam gelecek mi, yeni maaşlar yüzde kaç artacak gibi sorularınızın tam

A+A-

Milyonlarca Kişinin Maaşına Zam Kapıda

Milyonlarca çalışan ve emeklinin dört gözle beklediği zam haberi yolda. Çalışan ve emekliler için hükumet ve sendikalar arasında anlaşma sağlanacak mı, çalışan ve emeklilerin maaşlarına zam gelecek mi, yeni maaşlar yüzde kaç artacak gibi sorularınızın tamamının cevabı haberimizin devamında.

Ülkemizde aktif olarak çalışan ve emekli olan vatandaşlar hükumetten gelecek zam haberlerini dört gözle bekliyordu. Beklenen açıklama geldi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren maaşlara zam konusu için görüşmelerde sona yaklaşıldı. Memur işçisi ve emeklisi, işçi emeklisi ve diğer çalışanlar için maaşlara gelecek zamlar kapıda.

Şu an aktif olarak 700 bin kamu çalışanı, 3 milyon emekli ve 4 milyon kadar memur için beklenen zam yolda. Uzmanlara göre maaşlara yapılacak zamlar konusundaki en kritik haftayı geride bırakıyoruz. Bu noktada sendikalar başta olmak üzere işçi ve emekliler hükumetten gelecek zam haberlerini merak içinde bekliyor.

Hükumetten Gelecek Zam Teklifleri Bekleniyor

Yakın bir zaman içerisinde yapılan toplu sözleşme görüşmeleri çalışan ve emekliler için önümüzdeki iki sene için alınacak hak kararlarını belirleyecek. Çalışanlar için yapılan bu toplu sözleşme görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Özellikle bu sene taşeron sınıfından kadrolu sınıfa geçen işçiler bu zamlardan öncelikli olarak faydalanacak. Bu noktada geçtiğimiz günlerde işçilerin sendikaları mevcut hükumete teklif yapmıştı ve hükumet bu teklifleri göz önünde bulundurarak bir rakam açıklamıştı. Ancak şu an için yeni gelecek teklifler hükumet yetkilileri tarafından gelecek gibi duruyor. Sendikaların istediği rakamlar ve hükumet tarafından açıklanan anlaşmalar ile maaşlara gelecek zam miktarları şekillenecek.

Sendikaların Teklifi ve Hükumetten Gelen Teklif

Birçok çalışan ve emekli sendikalardan gelen zam taleplerini ve bu talebe hükumet tarafından yapılacak teklifleri dört gözle bekliyordu. Türk İş Sendikası ve Hak İş Sendikası tarafından alınan ortak kararlar neticesinde en düşük brüt maaş miktarı 4 bin 800 Türk Lirası olarak belirlenmişti. Özellikle 2020 yılında ortaya çıkan pandemi ve beraberinde gelen yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik oranları birçok çalışan ve emekliyi zor durumda bırakmıştı. Bununla birlikte yılın ilk döneminde enflasyon oranındaki artış ile birlikte maaşlara gelecek zamlar kaçınılmaz olmuştu. Hükumet tarafı ise bu sendikaların yaptığı tekliflere karşılık 3577 TL ve 3750 TL olan kişiler için 100 Türk Lirası zam önerdi. Bununla birlikte brüt maaşı 3750 TL ve 4000 TL olan kişiler için 60 TL seyyanen zam önerildi. Ayrıca yılın ilk döneminde yüzde 9, ikinci döneminde ise yüzde 5 oranında artı enflasyon farkı da önerilmişti.

Maaşlara Zam Görüşmeleri Devam Ediyor

Sendikalar ve hükumet tarafı arasında geçen görüşmeler halen sonlanmış değil ve Ağustos ayının ilk günlerinden beri devam ediyor. Bu süreçte maaş zammı görüşmeleri sona ermeden önce her sektördeki yöneticilerin ve işçilerin talepleri ayrı ayrı toplanacak. Alınan bilgilere göre bu talepler doğrultusunda sendikalar ve hükumet tarafı arasında sıkı bir pazarlık olacak. Bu görüşmelerin neticesinde memur emeklilerinin ve diğer emeklilerin önümüzdeki 2 yıl için tüm sosyal haklardan faydalanması bekleniyor. Ağustos ayının ortalarında itibaren hükumet kanadından tekliflerin gelmesi ve Ağustos ayı sonunda görüşmelerin sona ermesi bekleniyor. Halen görüşmelerde ne gibi kararların alınacağı bilinmemekle birlikte görüşme sonunda emekliler için yapılacak zam oranı belirlenecek ve son karar verilecek. Bu süreçte sendikalar her sektöre ait yönetici ve işçilerden ayrı ayrı talep toplayacak. Bu noktada çalışan ve emekliler hükumet kanadından olumlu geri dönüşlerin yapılmasını bekliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.