BIOS Nedir, BIOS’a Nasıl Girilir

BIOS Nedir, BIOS’a Nasıl Girilir

BIOS hakkında merak edilen en iyi konulara bu yazımızda değindik. BIOS nedir? BIOS Tuşları Hangileridir? BOOT Menü Nedir? BIOS’a Nasıl Girilir? Wındows 10 BIOS’a Nasıl Girilir? Bilgisayarımda BIOS’ Nasıl Açabilirim? Sizler için yazdık.

A+A-

BIOS (Basic Input Output System) bilgisayar donanımlarından biri olan anakart üzerinde bulunur. Çok küçük bir boyutu vardır. Ancak işlevsel özelliği çok fazladır. Bilgisayarın en temel parçasını oluşturan bir işlevselliği vardır. Bilgisayarın açılış aşamasında yapması gereken tüm komutları denetler. Bunun yanında bilgisayarın donanımsal olarak yapılması gereken tüm işlemlerinin denetlenmesi ve ayarlanması görevini üstlenir. Daha açık ve net anlatacak olursak bilgisayarınızda belli birtakım işlem sırası vardır. Bilgisayarın çalışma esnasında gerçekleşen bu işlemleri belli bir sıraya göre okunmasını sağlar. Hangi kartların çalıştırılacağına karar veren bir mekanizması vardır. Bunun yanı sıra hangi aygıta ne kadar gerilim verilmesi gerektiğini dahi BIOS belirler. Bu özellikleri ile küçük bir aygıt olmasına rağmen oldukça işlevsel özellikleri vardır.

BIOS’ta bilgisayarın temel ayarlarının yapılması sağlanır. Bu temel ayarlar arasında boot etme işlevini yerine getirir. Boot etmek demek hangi harddiski kullanacağına karar vermek demektir. Örneğin bir format atma işlemi yapacaksanız DVD ya da USB’den boot etmeniz gerekir. Dolayısıyla BIOS’a bu işlemler için girersiniz. Yani bir format işlemi yapmadan önce boot ayarlarını değiştirmeniz gereklidir.

BIOS Tuşları Hangileridir?

BIOS tuşları markalara göre çeşitlilik göstermektedir. Ancak sık kullanılan BIOS tuşları F2, F10, Delete, F1 gibi tuşlardır.

BOOT Menü Nedir

BIOS’a hiç girmeden, yani hiç BIOS ayarlarıyla uğraşmadan özellikle format atmada işinize yarayan bir menüdür. DVD’den ya da USB’den boot etme imkanını sağlar. Dolayısıyla boot menüsü format atmanın daha kısa bir yoludur.

Ancak bizim ana konumuz BIOS’a nasıl girilir olduğu için şimdi BIOS’a nasıl girebileceğinizi detaylı anlatalım.

BIOS’a Nasıl Girilir

Öncelikle söylememiz gereken ve bu işlemi yapmak isteyen kişilerin dikkat edeceği bir husus vardır. BIOS işlemini yapmadan önce çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü dikkatli olmadığınız takdirde boot menüsünü karıştırabilirsiniz. Boot menüsü karıştırılırsa bilgisayarınızın hiç açılmaması gibi bir sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü harddiskinizi algılayamaz, Usb’nizin içinde işletim sistemi yoksa ve format Usb’si değilse işleri baya karışacaktır. Hiç açılmaz ve ekran siyah bir şekilde kalabilir. Elbette çözümü vardır, ama baştan dikkatli olmakta fayda var. Şimdi adım adım BIOS’a nasıl giriş yapabilirsiniz bundan bahsedelim.

Wındows 10 BIOS’a Nasıl Girilir?

  • Öncelikle Windows bilgisayarınızda shift tuşuna basılı tutup, ardından bilgisayarınızı yeniden başlata tıklamalısınız. Kapatma işlemini yaparken shiftten parmağınızı kaldırabilirsiniz.
  • Bilgisayarınız kapatılma ekranı gittikten sonra karşınıza bir kurtarma ekranı gelecek. Burada seçeceğiniz kısım “Sorun Gider” olacak.
  • Ardından “gelişmiş seçenekler” kısmına tıklayın.
  • Karşınıza çıkacak seçeneklerde UEFI donanım yazılımları ayarlarına tıklayın. Sonra bilgisayarınız yeniden başlamaya geçecek. Böylelikle bilgisayarınız otomatik olarak BIOS’a girecek. Bu noktada kullanıcıların aklını karıştıran şey BIOS seçeneği görmek isterken karşılarında bu seçeneğin olmaması oluyor. Dolayısıyla bu noktada yapacağınız işlem UEFI olacak. Buradan işlemlerinize yeniden devam edebilirsiniz.

Bilgisayarımda BIOS’ Nasıl Açabilirim?

Son yıllarda üretilen bir bilgisayardan BIOS’u açacaksanız, bilgisayarınız başlarken şu tuşlara basarsanız BIOS karşınıza gelecektir: F1, F2, Del, Esc, F10. Burada şunu hatırlatmak gerekir. F10 genellikle açılır menüsünü açmak için kullanılıyor. Eğer F10 ile BIOS açamıyorsanız o zaman F2 veya Del tuşuna basarak BIOS’a girebilirsiniz.

BIOS açmak için ne zaman tuşa basmalıyım sorusu da sık sorulan sorulardan biridir.  Bilgisayarınızın açılmaya başladığı sıralarda şöyle bir yazı görebilirsiniz: “Press <F2> to enter BIOS setup” bu durumda F2’ye basmanız gerekir. F2 yerine başka bir tuş da çıkabilir. Bu durumda o tuşa basmanız gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler