1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. Bilinmeyen Numaralar
Bilinmeyen Numaralar

Bilinmeyen Numaralar

Hemen hemen herkesin yaşadığı sorunlardan biride mutlak "Bilinmeyen Numaralar" tarafından gelen aramalar. Sıkça arananların başında, bilinmeyen numaraları engelleme, bilinmeyen numaraları öğrenme, bilinmeyen numaraları kapatma. Haberimizde...

A+A-

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iletişim çağı; çift yönlü ve çok yönlü dönütler almaya başlayan bir telekomünikasyon çağına dönüşmüştür. Haberleşmenin bu kadar kolay erişilebilir olduğu bu dönemde bilinmeyen numaralardan gelen çağrılarda giderek artmıştır. Bilinmeyen numara nedir, ne için kullanılmaktadır?

Bilinmeyen Numara Nedir?

Bilinmeyen numara; genellikle cep telefonlarına gelen bazı çağrılarda arayan kişinin kimlik bilgilerinin gizli olması durumudur. Arayanın belli olmaması arayan kişiden kaynaklanmaktadır. Gelen çağrının arayan kişi tarafından numarasının ve kim olduğunun gizli olacak şekilde ayarlanmasına ve saklı tutulması durumuna bilinmeyen numaralar denilmektedir.

Bilinmeyen Numara Ne İçin Kullanılmaktadır?

Bilinmeyen numara genellikle arayan kişinin numarasının bilinmesini istemediği durumlarda kullanılmaktadır. Numaranın gizli tutulması ve arama yapılması, aranan kişinin gelen çağrının kimden olduğunu tespit etmesini zorlaştırmakta ve aranan kişisinin tedirginlik yaşamasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda numaranın gizli tutulması önerilmemektedir.

Bilinmeyen Numaraların Sakıncaları Nelerdir?

Bilinmeyen numara kullanmak veya bir bilinmeyen numaradan çağrı almanın birçok sakıncası bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Kişi hak ve hürriyetlerinin tehdidi olarak algılanmaktadır.
  • Aranan kişiyi tedirgin ve huzursuz etmektedir.
  • Suç teşkil etmektedir.
  • Şaka amaçlı bilinmeyen numaradan arama yapmak doğru değildir.
  • Aranan kişi tarafından gereksiz kaygılara neden olmaktadır.

Bilinmeyen Numaralardan Korunmak Mümkün Mü?

Bilinmeyen numaralardan korunmak için bazı adımlar izlenilebilmektedir.

Bu yollardan bazıları ise şöyledir;

  • Arayan numaranın gizli olması tedirginlik yaratmaktadır. Bunun için telefon ayarlarınızdan bilinmeyen numaralar için çağrılarınızı kapatabilirsiniz.
  • Kullandığınız hatların gizli numaralara açık veya kapalı olduğundan emin olunuz.
  • Numarasını kullandığınız operatörlerin müşteri temsilcilerini arayarak yardım isteyebilirsiniz.
  • Bilinmeyen numaralardan aranan çağrılardan kurtulmak için telefonunuza birçok farklı uygulama indirerek bunlardan yararlanabilirsiniz.
  • Operatörünüzün size sunduğu kısa numaralardan sms yoluyla bilinmeyen çağrıları engelleyebilirsiniz.

Bilinmeyen Numaralar Nasıl Öğrenilir?

Bilinmeyen numaralar diğer adıyla gizli numaraların teşhis edilmesi ve arayanın kim olduğunun öğrenilmesi artık daha kolaydır.

  • ● Operatörünüzün size sağladığı avantajları kullanarak öğrenebilirsiniz.
  • ● Numarasını kullandığınız operatör türünün ‘’Kim’’ yazarak kısa mesaj numarasına göndererek sizi arayan bilinmeyen numaralar; kime ait olduğu, numaranın üzerine kayıtlı bulunduğu kişiyi öğrenebilirsiniz.
  • ● Hattınızın müşteri temsilcisiyle iletişime geçerek rahatsızlığınızı ve tedirginliğinizi dile getirerek bilinmeyen numara hakkında yardım alabilirsiniz.
  • ● Telefonunuza uygun uygulamalar indirerek bunlardan yararlanabilir, gizli numaranın kim olduğunu öğrenebilirsiniz.
  • ● 118 ile başlayan bilinmeyen numaralar operatörlerinden yaralanabilirsiniz.

Bilinmeyen Numaralardan Arama Yapmak Suç Mudur?

Bilinmeyen numaralardan arama yapmak, arama nedeninize ve amacınıza göre suç olup olmaması değişmektedir.

  • ● Yasal olarak numarayı gizlemek ve arama yapmak; arama nedeni rahatsızlık amacı güdüyor ise uygun değildir.
  • ● Karşı tarafı tehdit ve tedirgin etmek amacıyla bilinmeyen numara kullanılarak arama yapılması suç teşkil etmektedir.
  • ● Bilinmeyen numaralardan arama yapmak kişinin huzur ve refahını tehdit amacıyla yapılıyor ise suç teşkil etmektedir.
  • ● Korkutmak için aramak; kişinin kendi güvenliğini korumak adına adli makamlara başvuru yapılabilir, şikâyetçi olunabilmektedir.
  • ● Bilinmeyen numaralardan alınan çağrı kişinin varlığını ve hürriyetini tehdit ediyor ise adli makamlarca soruşturmaya tabi tutulabilmektedir.

Telefon insanlar arası iletişimi sağlamakta iken bilinmeyen numaraların keşfedilmesi kullanım alanlarının da farklılaşmasını beraberinde getirmiştir. Teknoloji çağında artık bilinmeyen numaralardan yapılan aramalar da gizliliğini kaybetmiştir. Bilinmeyen numaraların artık tespit edilmesi kullanılan uygulamalar ve sistemlerle oldukça kolaylaşmıştır.

Ülkemizde artık bilinmeyen numaraların suç işleme amaçlı kullanımları göz ardı edilmeyerek, geniş kapsamlı araştırmalara konu olmaktadır. Bilinmeyen numara ile aramak yapmak isteyenlerin veya niyetinde olanların dikkat etmesi ve yanlış anlamaya mahal vermemesi için; hem aranan hem de arayan kişi için oldukça özen gösterilmesi gereken bir durumdur.

Yönetici
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.