1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Bilgisayar Özellikleri Nereden Öğrenirim?
Bilgisayar Özellikleri Nereden Öğrenirim?

Bilgisayar Özellikleri Nereden Öğrenirim?

Bilgisayar özellikleri öğrenme, bilgisayar özelliklerine bakma, gibi sorularınıza hazırladığımız bu yazımızda programsız bilgisayar donanım özelliklerine nereden bakabileceğiniz ile ilgili haber veriyoruz.

A+A-

Bilgisayar donanım özelliklerini öğrenerek bilgisayarınızın hangi oyunları ya da programları desteklediğini öğrenebilir, sisteminizde yetersiz gördüğünüz parçaları değiştirerek bilgisayarınızı yükseltebilirsiniz. Elinizde bulunan bilgisayarın özelliklerini öğrenerek, uyumlu parçaları daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Kullanmış olduğunuz işletim sistemi Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 fark etmez, bilgisayar özelliklerini aşağıdaki 4 yoldan herhangi biriyle kolayca öğrenebilirsiniz. Bilgisayar özelliklerine program yardımıyla bakıldığı gibi programsız bir yoldan nasıl bakılabilir bu yazıda göreceğiz.

Bilgisayar Özelliklerini Nereden Öğrenirim?

Bilgisayar özellikleri nereden öğrenilir bilmiyorsanız, dxdiag, msinfo32.exe ve ek olarak ücretsiz indirebileceğiniz programlar ile bilgisayar özelliklerini öğrenebilirsiniz. Sahip olduğunuz bilgisayar özelliklerini öğrenme, ileride kurmayı düşündüğünüz uygulama, program ya da oyunlarda sistem gereksinimlerinin karşılama durumunu da ortaya çıkaracaktır. Peki, programsız bilgisayar özellikleri nereden öğrenirim?

  • Bilgisayar özelliklerini öğrenme işlemi için masaüstünüzde sol alt bölümde bulunan Windows logosuna tıklayın.
  • Açılan ekranın arama kısmına “dxdiag” yazın ve enter basın.
  • En iyi eşleştirme sonucu olarak karşınıza çıkan dxdiag tanı aracı uygulamasını çalıştırın.
  • Kısa bir süre sonra bilgisayar donanım özelliklerinin ekrana gelmesini bekleyin.
  • Açılan ekranda “Sistem” kısmında aşağıdaki bilgisayar özelliklerini görebilirsiniz.
    Bilgisayar Adı: Kişisel bilgisayarınızın adı.
    İşletim Sistemi: Kullanmakta olduğunuz işletim sistemi bilgileri.

Dil: İşletim sisteminizin dil ve bölgesel ayarları
Sistem Üreticisi: İşletim sistemi bilgisi
Sistem Modeli: İşletim sistemi model bilgisi
BIOS: BIOS sürümünüz
İşlemci: Kullandığınız işlemcinin marka ve modeli
Bellek: Kullandığınız RAM’in MB Boyut bilgisi
Disk Belleği Dosyası: Disk bellek bilgisi
DirectX Sürümü: DirectX sürüm bilgisi

Bilgisayar donanım özelliklerine baktıktan sonra sağ altta yer alan “Tüm Bilgileri Kaydet” seçeneği ile donanım bilgilerinizi .txt formatında kayıt edebilirsiniz.

Bilgisayar özellikleri nereden öğrenirim sorusunun ikinci cevabıyla devam ediyoruz. Masaüstünde ya da başlat menüsünde yer alan Bilgisayarım simgesine sağ tıklayıp, açılan menüden Özellikler seçeneğine gelin. Yeni açılan pencerede işlemci, yüklü bellek, işletim türü, bilgisayar adı ve Windows etkileştirme ürün kimliği bilgilerini görebilirsiniz. Daha detaylı bilgisayar özelliklerini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayın.

  • Windows+R tuş kombinasyonu veya sağ altta bulunan Windows logosuna tıklayarak arama kutusuna msinfo32.exe yazarak enter basın.
  • Bir önceki adıma göre çok daha detaylı olarak bilgisayar özellikleri ekranından işletim sistemi adı, sürüm, bilgisayar adı, BIOS sürümü, işlemci, RAM boyutu, disk alanı gibi birçok bilgisayar özelliklerini kolayca öğrenebilirsiniz. Sol ekranda bulunan “Donanım Kaynakları”,” Bileşenler”,” Yazılım Ortamı” sekmeleri altında yer alan bölümlerden seçmiş olduğunuz donanımın detaylı bilgisine ulaşabilirsiniz.

Komut İstemi ile Bilgisayar Özelliklerini Öğrenme

  • Arama çubuğuna “cmd” yazın.
  • Komut İstemi uygulamasını sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırın.
  • systeminfo komutunu yazın ve Enter’a basın.

Tüm bu adımları başarıyla tamamladıktan sonra Komut İstemi uygulaması sizlere bilgisayarınızın donanım ve yazılım özelliklerini gösterecektir. Bu ekranda BIOS ve UEFI ayarlarını ve detaylarını, RAM boyutunu, ağ bağlantısı detaylarını ve bunlara benzer birçok detayı öğrenebilirsiniz.

Bilgisayar Özelliklerini Öğrenmek Önemli midir?

Bilgisayar özeliklerine öğrenme işlemi ile bilgisayarınızın donanımsal ve yazılımsal özelliklerini öğrenmiş oluyorsunuz. Bilgisayar özellikleri nereden öğrenilir sorunun cevabını yazımızda sizler için açıkladık. Yukarıda yazdığımız adımlardan herhangi birisi ile bilgisayarınızın özelliklerini öğrenme işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bilgisayar özelliklerine bakma ile sahip olduğunuz bilgisayarın işlemci, RAM, ekran kartı ve depolama alanı gibi temel özelliklerinin detaylarını bulabilirsiniz.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler