1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. Beta Karoten Nedir? Cildimize Faydaları Nelerdir?
Beta Karoten Nedir? Cildimize Faydaları Nelerdir?

Beta Karoten Nedir? Cildimize Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudu beta karoteni A vitamini oluşturur - beta karoten, A vitamininin babasıdır.  Beta karoten tek başına bir gıda maddesi demek yanlıştır, fakat A vitaminine öyle demek mümkündür.

A+A-

Beta Karoten Nedir?

A vitamini, örneğin beta karoten yoluyla yediğimiz gıdalardan veya ek formda elde edilebilir. Diyetteki beta karotenin avantajı, vücudun yalnızca ihtiyaç duyduğu kadarını dönüştürmesidir.

Fazla A vitamini zehirlidir. Fazla ilave gıda yerseniz toksik A vitamini düzeyleri ciddi sorun oluşturabilir.

Beta karotenin Kullanımı ve Cildimize faydaları...

Beta karotenin insan sağlığına faydalı olmasının birkaç yolu vardır.

Serbest radikaller, oksidasyon aracılığı ile hücrelere ciddi hasar vermektedir. Artık, serbest radikallerin sebep olduğu sarsıntı birçok hastalığın habercisi olabilir.

Çeşitli araştırmalar, antioksidanların diyet yoluyla insanların bağışıklık sistemlerine yardımcı olduğunu, serbest radikallere karşı koruma sağladığını ve kanser ve kalp hastalığı olma riskini ciddi derecede düşürdüğü gözetlenmiştir. Bazı araştırmalar, günde en az dört porsiyon beta karoten bakımından zengin meyve ve / veya sebze tüketenlerin kanser veya kalp hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ileri sürdü.

Beta karoten bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir.

Harvard Tıp Fakültesi araştırmacılarının Archives of Internal Medicine'de (Kasım 2007 sayısı) bildirdiğine göre, 15 yıl veya daha uzun süredir beta karoten takviyesi alan erkeklerin diğer erkeklere göre bilişsel gerileme yaşama olasılıkları önemli ölçüde daha düşük.

Profesörler, oksidatif stresin bilişsel alçalmada önemli bir rol olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, antioksidan eklemelerini bilişin dağılmasını durdurmaya yardımcı olabileceğini kanıtlamıştır.

4.052 erkeği içeren çalışmaları, beta karoten takviyeleri kullananları ortalama 18 yıl boyunca plasebo verilenlerle karşılaştırdı. Kısa vadede, iki grup erkek arasında bilişsel gerileme riskinde bir fark bulamadılar, ancak uzun bir sürede beta karoten takviyelerinin ciddi anlamda bir fark oluşturduğu görülmekteydi.

Araştırmacılar, beta karoten grubundaki erkekler arasında bilişsel yeteneklerde daha yavaş düşüşe katkıda bulunan başka faktörler olabileceğini vurguladılar.

Beta karoten, Kişilerin yaşları ilerledikçe yani yaşlandıkça akciğerleri sağlıklı tutmaya çalışır.

BMJ, 2006 yılının Mart ayında, yüksek kan beta karoten seviyelerinin, oksijen içermeyen radikallerin neden olduğu akciğer hasarının bir kısmını telafi ettiğini gösteren bir rapor yayınladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.