1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesine Dikkat
Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesine Dikkat

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesine Dikkat

Genel itibarıyla bir tanımlama yapılacağı zaman bebeklerde bağırsak düğümlenmesi acil tedavi gerektiren bir vakadır.

A+A-

Normal şartlar altında devamlı hareket halinde bulunan bağırsağın bir bölümünü hareketsiz bir şekilde bırakan bir problemin oluşması durumunda kendi içerisine doğru hareketi sürdürüp sıkışması durumuna halk arasında bağırsak düğümlenmesi Tıp dilinde ise invajinasyon denilmektedir.

Bağırsak Düğümlenmesi Niçin Daha Çok Bahar Aylarında Ortaya Çıkar?

Sıklıkla karşılaşılan sebeplerden biri de bahar aylarında hava değişiklikleri sebebiyle bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi, özellikle viral hastalıklardır. Yani üst solunum yolu enfeksiyonları ile ishal gibi durumların ortaya çıkması ve bu problemlerin bahar aylarında ortaya çıkmasının sebeplerinin başında gelmektedir.

Bu enfeksiyonlar genel itibariyle tutulumun bulunduğu lenf bezlerini hava akımı yolu ile şişirmesi ve bunun yanında bağırsakta bulunan lenf bezlerinin de şişmesine sebep olmaktadır. Büyüyen lenf bezlerim bağırsak hareketlerini engeller ve bağırsağın kendi içerisine doğru girip sıkışmasına sebep olmaktadır.

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Bulguları Nelerdir?

Öncelikli olarak geçme özelliği göstermeyen, ara sıra sancılı bir şekilde gelişim gösteren, şiddetli karın ağrısı görülür. Bebeklerde bu ağrı, aralıklı bir şekilde ayaklarını karnına doğru çekmesi ve şiddetli bir şekilde ağlaması biçiminde belirti verebilir. Bu ağrı, ateş, kusma, bulantı gibi durumlara eşlik edebilir. İlerleyen zaman dilimlerinde kanlı çilek jölesi biçiminde kaka yapma ciddi halsizlik ile solukluk görülebilir.

Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Anlaşılır Tanısı Nasıl Konulur?

Genel karın muayenesi neticesinde karında sosis biçiminde kitle hissedilmesi bu hastalığa tipik bir bulgu olarak örnek verilebilir. Hemen ardından yapılan çeşitli rektal muayene ve diğer tetkikler neticesinde karın içerisinde bulunan hadise hissedilir, kesin tanı ise ultrason yöntemi ile konulur.

Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi nasıl geçer, Tedavisi nasıl yapılır?

Genel itibariyle %85 ile %90 oranında olan bu acil vaka türlü materyaller kullanılmak suretiyle yapılan çeşitli rektal müdahalelerle ya da ultrason görüntüleri ile tanı konulduktan sonra tedavi uygulamalarına geçilmektedir. Bu tedavi yöntemi kullanılan hasta grubu durumlarına göre değişiklik gösterebilir. Yaşın altındaki çocuklar bu yukarıda sayılan taktiklerin ya da tedavi uygulamalarının kullanıldığı yaş grubu olarak bilinir. İlerlemiş ve bağırsak bütünlüğünün riski altında olduğu vakalarda ise yaşı daha büyük olan çocuklarda direkt cerrahi operasyon kararı verilebilir.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler