1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. BDDK’dan Kredi Kartı ve Kredi Taksitlerine Düzenleme
BDDK’dan Kredi Kartı ve Kredi Taksitlerine Düzenleme

BDDK’dan Kredi Kartı ve Kredi Taksitlerine Düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ya da kısa adıyla BDDK kredi kartı taksitleri ve kredi taksitlerinde değişiklik yapma kararı aldı.

A+A-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ya da kısa adıyla BDDK kredi kartı taksitleri ve kredi taksitlerinde değişiklik yapma kararı aldı. Korona virüsün başlamasının ardından ekonomide yaşanan kötüye gidiş ve alım gücünün düşmesi sebebiyle taksit sayıları geçmiş dönemde arttırılmıştır. Bu sürecin aşılmasının ardından tekrar taksit sayılarında azalma yaşandı.

BDDK tarafından gerçekleştirilen düzenleme birçok farklı alanı kapsıyor. Altından araç kredisine, elektroniklerden mobilyalara kadar birçok bu değişimden nasibini almış olacak. Yapılan bu değişikliklerin alımlarda olumsuz etkiler yapması beklense de satışları gerçekleştiren firmalar oldukça olumlu bir şekilde karşıladı. Satışı yapılan ürünlerin kazançları daha kısa sürede firmalara ulaşacağından satıcılar bu düzenlemeden memnun.

Altında Taksit Sayısı 6 Olarak Belirlendi

Ekonomide kötü gidiş ve sokağa çıkma yasakları sebebiyle insanların çalışmakta zorlanması birçok insanı olumsuz etkilemiş durumda. Ancak evde geçirilen sürenin artması insanların harcamalarının daha düşük seviyelerde olmasını sağlıyor. Bu da ay sonunda birikim anlamına gelir. Tabi ki birikim denildiğinde akla gelen ilk ürün de altın.

Her sene olduğu gibi 2020 senesinde de en çok tercih edilen yatırım aracı altın oldu. Bir dönem sürekli olarak alıcılarına kazandıran altın sene sonunda biraz değer kaybetmiş olsa da insanların altına olan güveni hala sürüyor. Kuyumculardan alınacak olan altınlarda kredi kartı kullanılırsa 8 taksit imkânı sunuluyordu. BDDK tarafından alınan kararla bu taksit sayısı 6’ye düşürüldü.

Elektronik Eşyalarda Taksit Değişimi

Elektronik eşyaların hayatımız içerisindeki önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Evlerimizde kullanılan elektronik eşya sayısı da her geçen gün artmakta. Elektronik eşyalar sundukları teknoloji ve imkanlar sebebiyle biraz pahalı ürünler olabilir. Bu ürünleri alırken taksit yaptırmak en doğru seçeneklerden bir tanesi oluyor.

Elektronik eşyalarda daha öncesinde 6 olarak belirlenen taksit sayısında değişikliğe gidildi ve yeni taksit miktarı 4 olarak belirlendi. Artık evlerimizde yer alan elektronik cihazları satın alırken maksimum 4 ay taksit yaptırabiliyor. Fakat belli başlı ürünler bu taksit indiriminin dışında tutuldu. Televizyon, tablet ve bilgisayarlar için özel düzenlemeler mevcut.

Televizyonlara Fiyat Sınırı

Televizyon alışverişlerinde taksit sayısı belirlenirken farklı bir yöntem belirlendi. Televizyon alışverişlerinde belirli bir fiyat sınırı konurken bu fiyat sınırın altında kalan ürünler 6, üzerinde kalan ürünler ise 4 taksit yapılarak satın alınabiliyor. Bazı insanlar fiyatların yükselmesine rağmen taksit sayısının düşmesini mantıksız bulsa da bu işlemle insanların yerli ürünlere yönelmesi amaçlanıyor.

Televizyon satın alırken ödenecek olan bedel 3500 TL altındaysa 6 taksit imkânlarından faydalanmak mümkün olacaktır. Evlerde kullanılan ve yerli üretim olan televizyonların büyük bir kısmı bu fiyat seviyesinin altında yer alıyor. Ancak ithal ürünleri satın almayı düşünürseniz fiyatlar kolayca 3500 TL üzerine çıktığından en fazla 4 taksit yapabileceksiniz.

Bilgisayar ve Tabletlere Müdahale Yok

Gerçekleştirilen taksit düşürme kararları bilgisayar ve tabletleri etkilemedi. Artık televizyonlar gibi bu ürünler de insanlar tarafından çok yüksek talep görüyor. Bu ürünler de normal şartlarda başlatılan kısıtlamalara tâbi tutulabilirdi. Ancak okullarda uzaktan eğitimin veriliyor olması bu cihazlarda taksit sayısının hala yüksek olmasına sebep oluyor.

Çocuklar uzaktan eğitim için tablet ve bilgisayarlarını kullandıkları için eğitimde aksama olmaması amaçlanıyor. Ailelerin rahatlıkla ödeyebilmesi için tablet ve bilgisayarlar hala yüksek sayıda taksitle satın alınabilmekte. Şubat 15 olarak belirlenen yeni dönem başlangıcından sonra bu ürünlerde de taksit sayısında değişim olabilir.

Mobilyada Taksit Sayısı 12 Oldu

Evlerin çok kullanışlı bir hale gelebilmesi için doğru mobilyaların seçilmesi gerekiyor. Özellikle yeni evlenen çiftleri bu aşamada önemli kararlar bekliyor. Evlerin her noktasında mobilya ihtiyaçlarının kusursuz bir şekilde karşılanması gerekli. Düğünlerin yapılamaması sebebiyle evlenecek olan çiftlerin alışverişlerinde kolaylık amacıyla taksitler 18 olarak belirlenmiştir. Fakat bu sayı artık 12 olacak.

Evlerini yenileyecek ya da evlerine ilk defa çıkacak olan kişiler mobilya alışverişlerini tamamlamak istiyorlarsa 1 seneden daha fazla taksit yapma imkânları maalesef kalmadı. Bu taksit sayılarının Mayıs ya da Haziran ayları yaklaşırken yeni düğün dönemi ile birlikte tekrardan yükselmesi bekleniyor.

Beyaz Eşyalarda da Durum Farklı Değil

Mobilyalar gibi beyaz eşyalar da evlerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Buzdolabı ve çamaşır makinası bulunmayan evden bahsetmek çok kolay değil. Bulaşık makineleri de artık herkes tarafından kullanılıyor. Ev eşyalarını alırken ciddi bir maliyet tutan beyaz eşyalar da 12 taksitle sunulan ürünler arasında yer alıyor. Televizyonda olduğu gibi herhangi bir fiyat sınırı bulunmamakta. Hangi beyaz eşyayı alırsanız alın en fazla 12 ay taksit yapabileceksiniz.

Küçük ev aletlerinde de durum aynı. Mutfaklarda kullanılan mikrodalga fırınlar, su ısıtıcıları ya da tost makinaları alınırken taksit sayıları eskisi gibi 18 değil. Küçük ev aletlerinde taksit sayısı 12 olarak belirlenmiş durumda. Bazı markalar çok yüksek bedellere satılmayan ürünlerde maksimum taksiti düşürebiliyor.

Taşıt Kredisinde Vade Sayısı Araca Göre Değişecek

Araç satın almayı düşünen kişiler için geçmiş dönemde harika bir faiz indirimi gerçekleşti. Birçok insan bu dönemde araç sahibi olmayı tercih etti. Araçlarını alırken taşıt kredisi çeken kişilerin kullanabilecekleri vade sayısı da 48 olarak belirlenmişti. BDDK tarafından bu sayının eski hali olan 36’ya çekilmesine karar verildi. Fakat bu da belirli şartlara göre değişiyor.

Satın alınacak olan aracın nihai fatura bedeli 300 bin TL’nin altında yer alıyorsa bu araçlarda vade düzenlemesi söz konusu değil. Aracın değeri bu seviyenin altındaysa ve bu aracı satın almak için kredi çekiyorsanız bu kredileri 48 ay vade ile alabilirsiniz.

Fatura bedeli 300 bin TL seviyesini aştığında ise vade sayısında değişiklikler ortaya çıkıyor. 300 bin TL’den daha yüksek bir değere sahip olan araçlarda taksit sayısı 36’ya düşürüldü. Bu kalitede bir araç satın almak istiyorsanız çektiğiniz kredileri maksimum 3 sene içerisinde kapatmanız gerekiyor. Ödemeniz gereken aylık taksitler biraz daha yüksek seviyede olacak.

Alınacak olan aracın değeri 750 bin TL seviyesini aşıyorsa bu durumda vade sayısı 24 olarak belirlendi. Aracın değerinin yükseldikçe taksit sayısının düşüşü televizyonlarda ortaya çıkan serzenişlerin araç alımlarında da ortaya çıkmasına sebep oluyor. Ayrıca henüz yerli otomobil üretilmediği için araçlarda bu tarz bir kararın çıkması insanlar tarafından tepki ile karşılandı.

İkinci el piyasasının durgunluğu bitmeye başlamış ve yeniden bir hareketlenme gelmek üzereyken gelen bu kararlar durumları biraz olumsuz etkiledi. BDDK her ne kadar yerli araç olmasa da Türkiye’de üretilen yabancı markalı araçların tüketilmesini istiyor. Bu sebeple de 750 bin TL üzerinde değeri olan araçlardan uzak durulması için böyle bir yöntem izledi.

Taşıt kredilerinde gerçekleştirilen bu düzenleme hem sıfır hem de ikinci el araç satışlarında geçerli olacak. Yılbaşı gelirken yeni seneye ait modellerini açıklayan markalardan araç satın almayı düşünüyorsanız artık tekrar düşünmeniz gerekiyor. Kredilere ödemeniz gereken toplam bedel artık daha düşük seviyede olacak. Fakat aylık taksitin daha yüksek seviyede olması sizleri biraz zorlayabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.