1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. Bandrol Nedir, Nasıl Ödenir?
Bandrol Nedir, Nasıl Ödenir?

Bandrol Nedir, Nasıl Ödenir?

Ülkemizde her yıl düzenli olarak tahsil edilen bazı vergilerde ürün işaretlemeleri kullanılmaktadır. Bu işaretlemeler genellikle yüksek vergi getirisine sahip olan ürünlerde yer almaktadır.

A+A-

Devlet tarafından yapılan tekel ve bazı ürünlerde uygulanan etiket sistemine kısacası bandrol denilmektedir. Bandroller genellikle içki şişeleri, sigara paketleri, müzik cdleri ve daha birçok ürün üzerinde yer almaktadır. Devlet bu yöntem ile daha kolay ve hızlı şekilde birçok ürünü vergi uygulamasına almakta ve büyük gelir elde etmektedir.

Bandrol denildiğinde aslında akla genellikle bilindik ürünler gelse de,  bandrolleme çok geniş bir vergileme alanı ve ürün çeşitliliğine sahiptir. Çoğu üründe bandrol ücreti ürün satın alındığında ödenmektedir. Ancak bazı vergiler bandrolleme içerisinde olmasına rağmen farklı ödeme yöntemiyle tahsilatları yapılmaktadır. Bu şekilde tahsilatı gerçekleştirilen vergi türü Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’dir. Ülkemizde araç sahibi olan her vatandaşın yılda iki defa düzenli olarak ödediği bir vergi türüdür. Diğer adı araç bandrol vergisi olarak da bilinmektedir. Yılda iki defa alınan bu verginin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenir. Ödenecek tutar devlet tarafından sahip olunan araç ve özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Araç sahipleri ödemeleri gereken tutarı öğrendikten sonra vergi daireleri yada bankalara müracaat ederek ödemelerini gerçekleştirebilirler. Ödeme yapıldığında kişiye ödemeye ait makbuz verilir ve borç sistemden düşürülür.

Ödeme alanındaki bir başka yöntem ise internet ortamından yapılabilen ödemedir. Borcun ödeneceği internet şubesine giriş yaparak “ödemeler” sekmesinde bulunan motorlu taşıt vergisi yada bandrol ödeme alanından işlemlerini kısaca gerçekleştirilebilirler. Kişisel bilgilerin ve araca ait plakanın sisteme girilmesi ile kişiye ait borç durumu sistem tarafından belirtilir. Burada yer alan ödeme yöntemlerinden biri seçilerek işlem gerçekleştirilir ve bandrol borcu ya da diğer bir deyişle motorlu taşıtlar vergisi ödenmiş olur.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.