1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Bağışıklık Sistemi Nedir? Güçlenmesi İçin Ne Yapılmalı?
Bağışıklık Sistemi Nedir? Güçlenmesi İçin Ne Yapılmalı?

Bağışıklık Sistemi Nedir? Güçlenmesi İçin Ne Yapılmalı?

Bağışıklık sistemi, dışardan gelen tüm mikroplara ve zararlı organizmalara karşı vücudun kendini savunma sistemidir.

A+A-

Günlük yaşamda virüsler, bakteriler, kanserojen birçok zararlı etkenle vücudumuz karşı karşıya gelmektedir. Bunlarla karşı karşıya kalan vücut, kendini savunması ve hastalanmaması için bunlarla savaşması gerekmektedir. Bağışıklık sistemi de bu zararlı etkenlerle savaşan en önemli yapıdır.

İnsanın hayatta kalabilmesi için bağışıklık sisteminin sağlıklı kalması ve vücudu zararlı etkenlere karşı savunması gerekmektedir. Fakat insanın bilerek veya bilmeyerek yaptığı birçok eylem bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve görevini yerinde yapamamasına sebep olmaktadır.

Bağışıklık Sistemini Zayıflatan Yiyecekler

Bağışıklık sistemini zayıflatan ve günlük hayatta tüketilen birçok besin vardır. Bu besinler şöyle sıralanabilir;

Margarin ve trans yağlar: Bağışıklık sistemini zayıflatan yiyeceklerden biri paketli ve işlenmiş yağlardır. Bu yağlarla yapılan besinler vücudun kendini savunmasını zorlaştırır ve vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını yavaşlatır. Bu da kişinin hasta olmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır.

Basit şekerler: Basit şekerler olarak adlandırılan ve kana direk karışan monosakkaritler gıda sanayisinde özellikle kek, şeker, kurabiye, börek gibi besinlerde kullanılır. Bu besinler kan şekerini direk arttırır. Yüksek şeker vücuda yerleşmeye çalışan bakteriler ve virüsleri tanımaya çalışan özel reseptörlerin çalışmasını engeller. Bu yüzden bağışıklık sistemi zayıflar. Bu besinlerden uzak durmak insan sağlığı için faydalıdır.

Dondurma: Boğaz iltihaplanması durumlarında dondurma tüketilmesi gereken son gıdadır. Dondurma iltihaplanmanın artmasına ve bakterilerin çoğalmasına sebep olmakla beraber vücudun bağışıklığını düşüren trans yağlarla yapıldığından dolayı çok fazla tercih edilmeyen bir üründür.

Patates kızartması: Vücutta iltihaplanmaya sebep olma özelliğiyle patates kızartması hasta olan günlerde tüketilmemesi gereken bir besindir. Özellikle mideye karşı hassasiyeti bulunan kişilerin fazla yağlı olmasından dolayı patates kızartması tüketmeleri önerilmemektedir.

Alkollü içecekler: Alkol ve alkol içeren ürünler, çok fazla tüketilmesi durumlarında kısa süre içerisinde vücudu viral enfeksiyonlara karşı çok daha savunmasız hale getirecektir. Bu yüzden alkollü içecekler sağlık açısından çok fazla tercih edilmeyen ürünler arasına girmektedir.

İşlenmiş et ürünleri: Sucuk, sosis kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünlerindendir. Fakat bu ürünler hasta olunduğunda vücudu susuz bırakan ve viral enfeksiyonlara karşı vücudu savunmasız hale getiren ürünlerdir. Bunda dolayı bu ürünlerden uzak durmak ve özellikle kişi hasta olduğunda tüketilmemesi gereken birincil ürünlerdendir.

Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesi İçin

Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekmektedir. Bunun için kişilerin sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Yeterli sebze meyve tüketimi, kaliteli uyku düzeni, bol oksijenli bir ortamda egzersiz yapmak, gün içerisinde su tüketiminin arttırılması bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli faktörlerdir.

Sağlıksız besinlerden uzak durarak; yumurta, kırmızı et, süt, bal, balık, yoğurt gibi daha onlarca sağlıklı yiyeceği yeterli düzeyde tüketmek bağışıklığı güçlendirecek ve vücudu mikroplara, virüslere karşı adeta bir savaşçı haline getirecektir.

Editör
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.