1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Antalya’da Kaliforniya Biberi Sezonu Sona Erdi
Asgari Ücretlileri Şaşırtan Maaş Güncellemesi

Asgari Ücretlileri Şaşırtan Maaş Güncellemesi

Ağustos ayı ile birlikte asgari ücretli maaş alan kişilerin kazançları gelir vergisi dilimine eklendi. Bununla birlikte asgari ücretli maaş alan kişilerin vergi dilimleri geçtiğimiz senelere göre 1 ay daha erken yükseliş gösterecek.

A+A-

Ağustos ayı ile birlikte asgari ücretli maaş alan kişilerin kazançları gelir vergisi dilimine eklendi. Bununla birlikte asgari ücretli maaş alan kişilerin vergi dilimleri geçtiğimiz senelere göre 1 ay daha erken yükseliş gösterecek. Bununla beraber asgari ücret ile maaş alan kişilerin alacakları maaş miktarları da değişecek. Konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

2021 yılı itibariyle bekar bir çalışan kişiye ödenen yıllık asgari ücretin geçim indirim miktarı yaklaşık olarak 268 Türk Lirası’ydı. Evli olan ancak eşi çalışmayan bir asgari ücretli çalışanlara ise ortalama 321 Türk Lirası ödeme yapılıyordu. Evdeki çocuk sayısı 5 adet olan aileler ise yaklaşık olarak 450 Türk Lirası değerinde ödeme alabiliyordu. Asgari ücret geçim indirimi kavramı asgari ücretli çalışan işçilerin kendisiyle birlikte bakmakta yükümlü olduğu bireyler için hak kazandığı vergi indirimi anlamına geliyor. Asgari ücretle çalışan kişiler 2007 yılından bu güne kadar devlet kanadına işveren aracılığı ile ödenen asgari geçim indirimi gelir vergilerinden düşülüyor.

Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi asgari ücretle çalışan kişilerin net maaşları gelir vergisi ile birlikte bu sene Ocak ayında ödenen net maaşın altında kalmış ve yalnızca kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretli kişilerde bu yıl yeni bir asgari geçim indirimi ödemesi yapılacaktır.

Asgari Geçim İndirimi Nasıl Hesaplanıyor?

Asgari geçim indirimi miktarı hesaplaması yine asgari ücret miktarı üzerinden yapılıyor. Asgari ücret her sene arttıkça bununla birlikte asgari geçim indirim miktarları da artış gösterecektir. Ancak asgari geçim indirimleri asgari ücretli çalışanlara hak kazandırdığı aydaki ücret ile birlikte nakit olarak ödenmesi gerekiyor. Özellikle evlilik/bekarlık durumları, çocuk sayıları ve bu çocuk sayısındaki artış gibi değişiklikler asgari geçim indirimi miktarını da değiştirecektir. Bu nedenle asgari ücret ile çalışan kişilerin bu değişiklik hakkında Aile Bildirim Formu doldurmaları gerekmektedir. Ancak başvuru esnasında verilen bilgilerin doğru olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde sürecin uzayabileceği ve bu asgari geçim indirimi uygulamasından daha geç faydalanabileceği söz konusu olabilir.

Asgari Geçim İndiriminden Kimler Faydalanabilir?

Asgari geçim indirimi uygulaması ile birlikte kanunen vergilendirilen çalışanlar maaş gelirlerini senelik bir beyanname ile bildirmiş çalışanlar, maaşlı ve ücretli çalışan vatandaşlar, kanunen vergilendirilmiş kişiler bu asgari geçim indirimi uygulamasından faydalanabilecekler. Asgari geçim indirimi asgari ücretli çalışana ödenecek miktar çocuk sahibi olup olmamasına, evli ya da bekar olmasına, toplam çocuk sayısına vb. faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.  Bununla birlikte toplam çocuk sayısına göre ayrı bir hesaplama yapılarak çeşitli oranlarda indirim uygulanacak. Yapılacak asgari geçim indirimi her sene farklı oranlarda yapılmaktadır. Asgari geçim indirimi uygulamasından faydalanmak isteyen kişiler ya da bu uygulamadan aktif olarak faydalanan kişiler düzenli olarak indirim oranlarını çeşitli platformlar aracılığı ile takip edebilir.

Bu çalışma bir süredir uygulanıyor olsa da birçok asgari ücretli çalışanın bu uygulamadan haberinin olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle son yıllarda meydana gelen olumsuz ekonomik tablo ve beraberinde ortaya çıkan korona virüs pandemisi birçok asgari ücretliyi zor durumda bırakmıştı. Fakat yapılan bu uygulamalar ile birlikte birçok asgari ücretli vatandaşın rahat bir nefes alabileceğini söyleyebiliriz. Bunun için asgari ücret ile çalışan kişilerin medeni durumlarını, çocuk sayılarını ve eşlerinin çalışıp çalışmama durumlarını göz önünde bulundurarak başvuru yapmaları yeterlidir. Bu başvuru sonucunda ise asgari ücretli çalışan kişiler asgari geçim indirimlerinden faydalanabilecekler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.