1. HABERLER

  2. SEKTÖREL

  3. Araç Sbm Kayıtlarında Yoktur
Araç Sbm Kayıtlarında Yoktur

Araç Sbm Kayıtlarında Yoktur

Her gün binlerce, yüzbinlerce araç el değiştirmektedir. İkinci el araç alım satımlarında insanlar dikkatli davranmak zorunda oldukları için sbm sistemi kullanılmaktadır.

A+A-

Sbm sistemi ikinci el araçların yeni alıcılarının daha sağlıklı bir alışveriş yapmalarını sağlayan bir sistem olmaktadır. Sbm sistemi hem web üzerinden olsun hem de mobil yol üzerinden olsun aracın kayıtlara geçen tüm bilgilerinin elde edilmesini sağlamaktadır. Bu sistem sayesinde araç alım satımında bir aracıya gerek duyulmadan alışveriş sağlanmış olmaktadır. SBM tam açılım olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim merkezidir. SBM’nin amacı ikinci el araç alım satımlarında alınacak aracın hasar kaydının bulunup bulunmamasının kontrol edilmesidir. Aracın sadece hasar kaydına bakma değil, aracın geçmiş tüm kayıtları sbm kaydı ile elde edilebilmektedir.
 

SBM sistemi üzerinden araçla ilgili, geçmiş konular, sigorta bilgileri, herhangi bir hasar hemen hemen her türlü konuya ulaşılabilmektedir. Araçla alakalı çıkacak herhangi bir sorun araç sahibini veya alıcısını her türlü şüpheye düşürmektedir.

Sbm Kaydı Yoktur Ne Demektir?

Sbm kaydı çıkmayan araçlar yani sistemin ‘SBM KAYDI YOKTUR’ dediği durumlardan birincisi; sorgulama işlemlerini plaka kodu ile yaptığınızda çıkan sonuçtur. Bunun sebebi aracın sigorta girişi plaka üzerinden yapılmamış olabilir, plaka değiştirilmiş olabilir veya bir şekilde dolandırılmış ve bilgileriniz ele geçirilmiş olabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli durum sonuncusudur yani dolandırılma durumlarıdır. Bu gibi durumlarda çok dikkatli olmalısınız ve bilgilerinizi kimseye vermemelisiniz.
 

Bu gibi durumlara ek olarak şifrenizi veya bilgilerinizden birini yanlış girmiş olabilirsiniz ve sistem de bu şekilde görünebilir. Bilgilerinizi tamamen kontrol etmeden telaşa kapılmamanız gerekmektedir.

Sbm Nasıl Sorgulanır?

Sms ile sbm sorgulama: Sms ile sbm sorgulama numarası Turkcell, Vodofone, Türk Telekom için ‘’5664’’ kodlu numarasıdır. Bu numaraya mesaj atarak aracın hasar geçmişi, aracın detaylı bilgisi, eksper kayıtlı değişen parçaları, trafik poliçelerinin olmadığı gibi bir çok konu hakkında bilgi edilebilmektedir. Sbm sms sorgulama ücretlidir. Ücretlendirme tüm operatörler için 7 TL dir.
 

İnternet Üzerinden Sbm Nasıl Sorgulanır?

İnternet üzerinden Sbm devletin resmi sitesi olan Sbm.org.tr aracılığıyla sorgulanmaktadır. Sbm bilgilerini öğrenmek için aracın ya plakasını ya da şase numarasını girmek yeterlidir.

Sbm Kayıtları Olamayan Araçlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Eğer plakanızı değiştirmiş iseniz yeni plakanız hemen sisteme yansımamış olabilir.

• Aracın ilk sigorta kaydı plaka üzerinden yapılmamış olabilir ya da tam tersi biçimde şase numarasından yapılmamış olabilir.

• Sık yapılan hatalardan birisi de sıfır(0) ve O harfinin karıştırılmasıdır. Hatalardan en basitidir ancak gözden kaçan bir durum olabilir.

• Kullanılan sbm sistemi genel bir sistem olduğu için tüm vatandaşlara hizmet vermektedir bu yüzden sistemde hatalar, aksaklıklar olması çok normal bir durumdur. Yani hata sizden değil sistem üzerinden kaynaklanıyor olabilir.

• Karşılaşılan bir diğer durumda plakanın birkaç kez değiştirilme durumudur. Bu gibi bir durumda araç şase numarasından kontrol etmek daha sağlıklı bir durum olacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler