1. HABERLER

  2. KADIN & AİLE

  3. Anneye Bağımlılık (Bağımlı Anne Sendromu) Nasıl Anlaşılır? 
Anneye Bağımlılık (Bağımlı Anne Sendromu) Nasıl Anlaşılır? 

Anneye Bağımlılık (Bağımlı Anne Sendromu) Nasıl Anlaşılır? 

Bazı çocuklarda küçük yaştan itibaren annesin karşı dengesiz bir bağlılık durumu gözlenir ve bu bağlılık ilerleyen yaşlarda sorunlara yola açabileceği için kontrol altına alınmalıdır.

A+A-

Anneye Bağımlılık Sendromu Nedir?

Doğum anından itibaren anneleri ile çok sık zaman geçiren çocuklar anne ile birlikte olmaya fazlasıyla alışır. Zaman içinde farklı ortamlara girildikçe çocuğun büyümesiyle de birlikte anneden farklı insanlarla da zaman geçirmek gerekir.

Birçok çocukta bu sorun yaşanmasa da bazı çocuklar annesinden ayrı kalma durumundan dengesiz bir şekilde korkarlar. Bu durum kontrol edilemediğinde bir sendrom olarak kişilerin karşısına çıkmaktadır.

Anneye Bağımlılık Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Bu sendromun gözlendiği çocuklar annesinden kısa bir süreliğine bile ayrı kalmak istemez. Annesinin olmadığı durumlarda farklı tepkiler vererek bu durumu belli ederler. Bu tepkiler çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Bazı çocuklar annesinden ayrıldıktan sonra son derece sessiz ve mutsuz bir tavır sergiler. Bu gibi durumlarda çocuğun annesine olan bağımlılığından kaynaklı bir sorun yaşadığını anlamak zor değildir.

Bazı çocuklar ise karakterlerindeki farka da bağlı olarak annesinden ayrı kaldığında hırçınlaşır. Bu hırçınlaşma süreci genellikle ağlama ile başlar. Başkalarını yanında istemezler ve hiçbir şekilde sakinleşmezler. Bu gibi durumlarda çoğu zaman bu tip çocukların anneleri henüz ortamdan ayrılmadan geri dönmek durumunda kalırlar.

Anneye Bağımlılık Sendromu Nasıl Çözülür?

Öncelikle bu durumun teşhis edilmesi gerekmektedir. Amatör bir kişinin yapacağı gibi anne ve babaların belirtileri takip ederek durumu değerlendirmesi gerekir. Sendromdan şüphelenilen durumlarda bir uzman tavsiyesi gerekebilir. Uzman tavsiyesi çocuk için önemli olduğu kadar onu yetiştiren anne ve babası için de çok önemlidir.

Çocuk psikolojisi uzmanları çocukların bu davranışlarını çok iyi bildikleri için doğru yaklaşım şeklini ebeveynlere öğretirler. Gerekli durumlarda uzman da çocuk ile tanışır ve konuşmalar yapar. Bu süreçte annenin çocuğu farklı bir ortamda yalnız bırakmadan önce:

  • Sosyalleşmesini
  • Farklı insanları tanıması ve onlara güvenmesini
  • Ödüller ve oyunlar ile dikkatini farklı yöne çekmesi

son derece önemlidir. Bu şekilde çocuk annesinden ayrılmanın yarattığı baskı durumunu son derece geç ve az hisseder.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler