1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Tescilli Kuytucak Narında Hasat Başladı
Altın Hesabı Açtırsam Altın Olarak Geri Alabilir Miyim?

Altın Hesabı Açtırsam Altın Olarak Geri Alabilir Miyim?

"Altın Hesabı" Çoğu vatandaşlar tarafından sık kullanan yatırım araçlarının en başında gelmektedir. Sizler için "Altın yatırımı" ile ilgili çokça aranan kelimeleri derleyerek sitemize ekledik. "Son dakika güncel altın haberleri" için tıkla...

A+A-

Altın, bireyler tarafından en çok yatırım yapılan yatırım araçlarından biridir. Kimi bireyler altınlarını ziynet olarak saklarken, kimileri de tasarruflarını direkt bankalarda açılabilen altın mevduat hesapları üzerinden yapıyorlar. Tasarruflarını, banka altın mevduat hesaplarında değerlendiren banka müşterileri, bankanın belirlediği gram altın kuru üzerinden işlem görürken, altını yastık altı tabir ettiğimiz ziynet şeklinde saklayan kişiler, altın fiyatlarını serbest piyasadan takip ederler. Serbest piyasada ise alış satış kuru arasındaki farklılığın daha fazla olması gibi bir dezavantaj söz konusudur. Bundan dolayı altını yatırım amaçlı kullanmak isteyenler, banka altın mevduat hesabını tercih ederler.

Fiziki Altınlar Bankaya Nasıl Yatırılır?

Yatırım sahiplerinin, ellerinde bulunan fiziki altınları, altın mevduat hesabına aktarması da söz konusu olabiliyor. Hemen hemen her banka bu altınları kabul ediyor. Fakat büyük şubeler dışındaki şubelerde altın kabul günü ayda belirli günlerde yapılıyor. Bunun nedeni, her şubede altın eksperinin bulunmaması. Getirilen altınların orijinalliği, gerçek değeri hesaplanması için altın eksperi onayı gerekiyor. Bankaların anlaştığı altın eksperleri her gün bir şubeye giderek, fiziki altınlarını altın mevduat hesabına yatırmak isteyen müşterilerin işlemlerini yapıyor. Yatırılan altınlar için ayrı bir hesap açılarak, aynı döviz alınmış gibi bir işlem yapılıyor.

Altın Hesabından Altın Olarak Geri Alım Söz Konusu mu?

Açılan altın hesapları altın gram cinsinden banka hesaplarında tutulup, anlık kurlara göre işlem görmeye başlıyor. Eğer altın hesabının tamamı veya bir kısmı geri alınmak istenirse, geri ödeme Türk Lirası cinsinden yapılıyor. Çünkü alınan altınlar alındığı şekliyle ve banka nezdinde muhafaza edilmediğinden, geri ödemesi de aynı şekilde yapılamıyor. Bunun yerine o gün ki altın gram kuru ne ise onun karşılığı olan Türk Lirası ödemesi yapılıyor.

Altın Hesabına Alternatif Yeni Bir Uygulama

Altın hesabı mantığında olmasa da devletin yastık altındaki altınları, ekonomiye kazandırmak adına başlattığı bir uygulama ise bu ezberi bozar nitelikte. Sadece Ziraat Bankası Şubeler tarafından işlem yapılan bu uygulamada, yatırılan altınların aynı şekilde geri alımı mümkün hale geliyor. Ayrıca yatırılan altınlar için 6 ayda bir de getiri elde etmek mümkün hale geliyor. Altın mevduatından farkı hem fiziki olarak geri alabilme imkanı hem de rehin olarak verilen altından getiri elde etme imkanı olarak ön plana çıkıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler