1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Altın Bir Yatırım Aracı Mıdır? (Analiz Haber)
Altın Bir Yatırım Aracı Mıdır? (Analiz Haber)

Altın Bir Yatırım Aracı Mıdır? (Analiz Haber)

Çokça merak edilen konuların başında, "altın bir yatırım aracı mıdır?" olmuştur. Bizde sizler için araştırarak, "En karlı altın yatırımı hangisi" "Yatırım için hangi altın alınmalı 2021" "Gram altın mı çeyrek altınmı daha karlı" gibi konulara değindik.

A+A-

Altın yatırımı toplumumuz tarafından benimsenen ve yıllardır nesilden nesile aktarılmış ve bir gelenek haline gelmiş toplumsal bir davranış şeklidir. Bir tasarruf yöntemidir. Aslında ekonomik açıdan bakıldığında altın bir para kazanma yöntemi değil parayı ve alım gücünü sabitleme şeklidir. Parayı bir kenarda bekletmek yerine paranın gerçek karşılığı olan (para altın karşılığında basılan bir metadır aslında) altını bir köşede bekletmek bizim gibi toplumlar tarafından benimsenmiştir.

Yastık altı dediğimiz bu yöntem batıda rastlanan bir durum değildir ve batıya bu açıdan bakıldığında yastık altı altın toplum tarafından benimsenen ve uygulanan bir yöntem değildir.

Ülkemizde Neden Altına Tasarruf Gözü İle Bakılmaktadır?

Bunu zaman içinde edinilmiş bir alışkanlık olarak cevaplayabiliriz. Paramızın değerinin çok zayıf olması ve bunun için kenara metal değeri olan altını biriktirme yolunun benimsenmesi gibi basit bir cevapla geçiştiremeyiz. Bu bizim toplumumuzda bir kültür halini almış ve yerleşmiş bir gerçekliktir. Bunun tarihi bir serüveni vardır ama bu makalenin konusu bu değildir. Kısaca cevaplanacak olursa altın biriktirmenin yani yastık altına altın koymanın psikolojik bir nedeni ve derinliği vardır. Vatandaş bilir ki bir olumsuz halde ve paranın geçersiz olacağı, değersiz olacağı, paranın bulunamayacağı hallerde elinin altındaki altın her zaman paraya çevrilebilir. İhtiyacı olan şeyleri kenarda biriktirdiği bu metal sayesinde parası olmasa bile satın alabilir. İşte bu psikoloji yıllar içinde kuşaktan kuşağa aktarılmış ve artık bir değişmez olgu, alışkanlık ve sığınılacak bir kapı halini almıştır.

Altın Bir yatırım Aracından Çok Biriktirme Aracıdır

Toplumumuz açısından altın biriktirmek bir yatırımdan çok kenarda para değerinde bir şeyi biriktirmekten ibarettir. Para biriktirilebilen bir şeydir ama her an harcanabilir ve bekledikçe değeri azalan bir şeydir. Özellikle yüksek enflasyonlu yıllarda yastık altında saklanan para değerini kaybetmiş bir para idi. Oysa altın hem paranızın değerini en azından sabit tutar ve istenildiği zaman nakde çevrilebilen bir metadır. Ayrıca para biriktirmek yerine altın biriktirmenin psikolojik bir tatmin yanını da hiç yabana atmamak gerekir. Zor bulunan bir değerli metalin kenarda biriktirilmesinin yarattığı psikolojik etki de çok önemli bir sebeptir.

Döviz Biriktirmek Mi Yoksa Altın Biriktirmek Mi Akıllıcadır?

Biriktirmek terimi devreye girdiğinde elbette döviz yerine altın her zaman en akıllıca olanıdır. Yukarıda da belirtildiği gibi altın esasen bir yatırım değil bir bekletme, değerini kaybetmeden ve zarar etme olasılığı çok zayıf olan bir bekletme, saklama aracıdır. Döviz ise uzun saklanan ve beklenen bir meta değildir. Dövizin artış seyri izlemesi halinde hemen bozdurulması esas iken altın ihtiyaç halinde paraya çevrilen bir üründür bizim gibi toplumların gözünde. Temel fark budur. En azından bizim toplumumuz açısından temel fark budur. Dolayısı ile öyle koca koca laflar edip uzun uzun ekonomik telaffuzlar yapıp derin sözlere gerek yoktur ve çok net olarak altın dövize göre çok daha etkili bir saklama ve tasarruf yöntemidir diyebiliriz.

Tüm bu açıklamalardan sonra vatandaşa tavsiyemiz döviz yerine altına yönelmeleri olacaktır.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki her ay kenara bir çeyrek altın değerinde para ayırmak çeyrek altının kendisini ayırmaktan çok daha zordur. Çünkü kenara koyduğunuz o para nakittir ve her zaman harcanabilir ve elinizin altındadır. Oysa altın bir para değildir ve bozdurulması ve paraya çevrilmesi gereken bir araçtır. Ve çok fazla gerekmedikçe paraya çevrilmeye kıyılamayan bir metaldir. Bu psikolojik bir durumdur ve bu psikolojik gerçeklik sonucunda bizim toplumumuzda para biriktirmek altın biriktirmeye göre çok daha zordur. Elbette bahsedilen biriktirme yastık altındaki biriktirme yöntemidir.

Bu makalenin sonunda söyleyeceğimiz son cümle ise altın biriktirmenin hiç sakıncası olmadığıdır ve gayet mantıklı bir çözüm yoludur. Tüm ekonomik gerçeklikler ve tarihsel olgular bunu bize çok açık biçimde göstermektedir.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler