1. HABERLER

  2. YEMEK TARİFİ

  3. Alinazik Kebabının Tarifi
Alinazik Kebabının Tarifi

Alinazik Kebabının Tarifi

"Ali nazik kebabı nefis yemek tarifleri" adlı tarifi "Ali nazik kebabı nasıl yapılır?" araştırıp derleyerek "yemek tarifleri" kategorisinde püf noktaları ile birlikte sunduk. Şimdiden afiyet olsun

A+A-

Türk mutfağının lezzetli yemeklerinden birisi olan, Ali Nazik; alt kısmında patlıcan ve yoğurtlu sos, üzerinde ise tereyağında kavrulmuş kıyma bulunur. Ali Nazik kebabı en çok Gaziantep mutfaklarında yapılır ve zevk ile yenir. Ali Nazik farklı isimler ile de bilinir. Bunlar;

  1. Alenazik,
  2. Yoğurtsuz yapılır ise Abugannuş,
  3. Tavuk ile yapılır ise Veli Nazik olarak bilinir.

Közlenmiş patlıcan ile yoğurdun muhteşem uyumu ve ağızda dağılan lezzetli kıymanın da eşlik ettiği bu kebabın tarifini verdik. Ali Nazik kebabını yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktasından da bahsettik. Tarife geçmeden önce ilk olarak Ali Nazik kebabı için gerekli olan malzemelere göz atmamız lazım. Daha sonra püf noktasını verip yapılış tarifinden bahsedeceğiz.

Alinazik Kebabı İçin Gerekli Olan Malzemeler

  1. 300 gram kıyma
  2. 3 tane patlıcan ve 3 diş sarımsak
  3. 1 çay kaşığı tarçın
  4. 1 çay kaşığı kırmızıbiber ve 1 çay kaşığı yenibahar
  5. 1 çay kaşığı kimyon
  6. 2 yemek kaşığı tereyağı
  7. Yarım su bardağı domates püresi
  8. 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  9. Bir tutam sarımsak, karabiber ve tuz

Alinazik Kebabını Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Nokta

Yoğurt tercihiniz normal yoğurt olacak ise; patlıcan ve yoğurt karışımını ocakta ısıtırsanız, yoğurdun fazla suyunu çekmesini ve sıcaklığını korumasını sağlamış olursunuz.

Alinazik Kebabının Yapılışı

Öncelikle ilk olarak patlıcanlarınıza bıçak ile birkaç delik açın. Daha sonra patlıcanlarınızı ocağa koyun ve közlemeye başlayın. Patlıcanlarınız közlendiği zaman; patlıcanları bir tabağa alın, patlıcanlarınızın üstünü bir streç film ile kapatın. Bunun sebebi, hava almayan patlıcanlar bu sayede hem daha yumuşak hem de kabukları çok daha rahat soyulur hale gelir.

Patlıcanları hallettikten sonra domatesinizi kaynar su içinde 3 dakika kadar beklettikten sonra çıkartıp kabuklarını soyun. Kabukları soyduktan sonra domatesinizi blender ile suyunu çıkartın. Çıkan suyu yarım saat ocakta kaynatın ve soğumaya bırakın. Hızlı soğuması için buzdolabına koyabilirsiniz.

Patlıcanlarınız bir kenarda dinlenirken tencereye zeytinyağını ve tereyağını ekleyin. Tencerede bulunan yağınız pembeleştikten sonra kıymanızı ekleyin. Kısık ateşte kıymayı tahta kaşık ile eze eze kavurun. Tek tek baharatlarınızı ekleyin ve kıymayı kavurmaya devam edin. Baharatlarınızı ekledikten sonra domates püresini de ekleyin. Kıymayı çok fazla pişirip kurutmamaya özen gösterin.

Kıymayı hazırladıktan ise sonra patlıcanlarınızı soyma işlemine başlayın. Ardından bir kesme tahtası üzerinde patlıcanları bıçak yardımı ile ufak parçalar şeklinde kesin. Kestiğiniz patlıcanları bir kâseye koyun. Üzerine süzme yoğurdunuzu, sarımsağınızı ve tuzunuzu ekledikten sonra malzemelerin lezzetinin birbirine geçmesi için karıştırın. Alinazik kebabınızın lezzetine lezzet katmak için bir tavaya tereyağı koyup pembeleştirin. Tereyağınızın pembeleştiğini yağın üste çıkan köpüklerinin altın sarısına gelmesi ile anlarsınız. Tereyağınız da hazır olduktan sonra servis yapma aşamasına geçebilirsiniz. Patlıcan ezmesini servis tabağına yiyeceğiniz miktar kadar koyun. Patlıcanları tabağın tamamına yayın. Kıymayı da patlıcanların üzerine ekledikten sonra bir miktar tereyağını yemeğimizin üzerinde gezdirin. Ve böylelikle Ali nazik kebabınız bitmiş oluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler