1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Akraba Evliliğinin Topluma Verdiği Zararlar
Akraba Evliliğinin Topluma Verdiği Zararlar

Akraba Evliliğinin Topluma Verdiği Zararlar

Bu yazımızda, "Akraba Evliliği" hakkındaki konulara değineceğiz. Akraba evliliği nedir? akraba evliliği sonuçları, akraba evliliği riskleri, akraba evliliği zararları. Merak edilen konular haberin detayında.

A+A-

Ülkemizin yaklaşık olarak %20’lik kısmında görülen akraba evlilikleri sonucu çeşitli hastalıklara sahip veya engelle çocuklarımız doğmakta hatta akraba evliliklerinin %2’si ölü doğumla sonuçlanabilmektedir. 1.derece akraba yani kuzen evlilikleri veya 2. Derece akraba torun evlilikleri olarak belirtilen bu evliliklerde rahatsızlığı olan çocukların doğma sebebi aynı kan bağından gelen kişilerde bulunan tehlikeli hastalıkların çekinik genler üzerinde bulunması ve akraba evliliklerinde bu genlerin kendini gösterme olasılığının daha yüksek olmasıdır.

Daha anlaşılır anlatacak olursak örneğin; siyah göz geni mavi göz genine baskındır, (siyah göz: baskın, mavi göz: çekinik) bu sebeple siyah göz genine sahip biri ile mavi göz genine sahip birinin evlenmesi sonucu çocukların siyah gözlü doğma olasılığı (3/4) daha yüksektir. Aynı mantıkla vücutta engel oluşturan çekinik bir gen aynı soydan gelen başka bir kişide de muhtemelen bulunmaktadır. Bu kişiler evlendiğinde bu hastalığa sebep olan genin çocukta görülme olasılığı artmaktadır.

Akraba Evliliklerinde Görülen Hastalıklar ve Risk Faktörü;

Akraba evliliklerinde birçok genetik faktörlü hastalık görülse de bunların başlıcaları; Sağırlık, zeka geriliği, dilsizlik, albinoluk, şeker hastalığı, anemi, renk körlüğü, hemofili, kısa parmaklılık ve altı parmaklılık olarak nitelendirilebilir. Fakat her zaman akraba evliliklerinde engelli çocuklar doğmaz. Akraba evliliği yapan kişilerde genelde ilk çocuklarda hastalık görülmese de daha sonrakilerde görülebilir ve ilk çocuktan sonra risk giderek artmaktadır. Akraba evliliği yapacak kişiler risk faktörünü tahmin etmek için evlenecekleri kişide 3.kuşağa kadar çeşitli hastalıklar olup olmadığını gözlemlemelidirler. Normal gözlem sonucu şüphe oluşturacak bir durum gözlenmeyince anne ve baba adayı sık görülen çekinik hastalıklarla alakalı taşıyıcılık testi yaparak hastalık riskini yaklaşık olarak tespit edebilirler. Genelde bu test talasemi (akdeniz anemisi) için yapılmaktadır.

Akraba Evliliği ve Kan Uyuşmazlığı;

Anne kan grubunun Rh(-) baba kan grubunun ise Rh(+) olması bunun sonucunda doğacak bebeğinde Rh(+) olması durumunda kan uyuşmazlığı görülmektedir ve bu durumun akraba evliliğinde rol alan genlerle hiçbir alakası yoktur. Kan uyuşmazlığı olup olmaması akraba evliliğinden bağımsızdır.

Editör
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.